Hamilelikte Reflüye Ne İyi Gelir?
Hormonal dengenin değişmesi ve bebeğin mideye baskı yapması, hamilelikte reflü riskini daha da artırıyor. Peki, hamilelikte reflüye ne iyi gelir?
Hamilelikte reflü en sık karşılaşılan şikâyetlerin başında geliyor. Çünkü bu dönemde artan progesteron hormonu, mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığın gevşemesine yol açarak reflü riskini yükseltiyor. Ayrıca yine bu dönemde rahmin büyüyüp mideye baskı yapması, sıvıların kolayca yukarıya çıkmasına neden olabildiğinden gebelikte reflü hastalığı ile sık karşılaşılıyor.
Yalnızca hamilelik döneminde ortaya çıkan reflü, hamilelik reflüsü olarak adlandırılıyor. Hamilelik reflüsü genelde gebeliğin son 3 ayında mide, göğüs veya boğaz yanması, ağıza ekşi su gelmesi gibi belirtilerle ortaya çıkıyor ve doğumdan sonra kendiliğinden geçiyor. Tedavinin ilk basamağını ise diyet oluşturuyor. Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hamilelikte reflü belirtilerinin hafifletilmesi amaçlanıyor. Ancak bu önlemlerin yeterli olmadığı hamilelerde reflü için ilaç tedavisine başlanabiliyor.
Peki, hamilelikte oldukça yaygın görülen reflüye ne iyi gelir? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte reflü ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları derledik. Hazırsanız başlayalım.
Hamilelik Reflüsü Nedir?
Reflü; en basit ifadeyle mide içeriğinin yukarı doğru çıkması ve yemek borusuna geri kaçmasıdır. Göğüste ve midede yanma ile kendisini belli eden reflü, bir çeşit sindirim sistemi hastalığı olarak değerlendirilebilir. Toplumun ortalama %20’sinde görülen bu hastalık, hamilelerde daha da sık görülür. Zira hamilelik döneminde değişen hormonal sistem, mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığın gevşemesine neden olarak reflü riskini yükseltir. Ayrıca yine bu dönemde rahmin büyüyüp mideye baskı yapması, mide içeriğinin kolayca yemek borusuna kaçmasına neden olarak reflüye zemin hazırlayabilir.
Gebelik öncesi dönemde olmayan, yalnızca gebelikte ortaya çıkan reflü türüne gebelik reflüsü adı verilir. Bu reflü türü genellikle doğumdan sonra kendiliğinden geçer. Ancak hamilelik döneminde ilk kez reflü ile tanışan kadınların ileri dönemlerde yeniden hastalığa yakalanma riski hiç reflü olmayanlara kıyasla biraz daha fazladır. Gebelikte reflünün sebep olduğu şikâyetleri hafifletmek için çoğu zaman diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yeterli olur. Bunların işe yaramadığı durumlarda ise gebeliğe uygun reflü ilaçları reçete edilebilir.
Hamilelikte Mide Ekşimesine İyi Gelen 8 Öneri!
Hamilelikte Reflü Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte reflü belirtileri genellikle son 3 ayda ortaya çıkar. Bu semptomların sürekli olması beklenmez, gelip giden nöbetler şeklinde gerçekleşir. Daha önce reflü şikâyeti olmayan anne adaylarında ise doğumdan sonra hastalık belirtilerinin kendiliğinden geçtiği biliniyor.
Gebelikte reflü belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Mide yanması,
- Göğüste, boğazda yanma,
- Ağıza ekşi su gelmesi,
- Kronik öksürük,
- Şişkinlik, hazımsızlık,
- Yemek esnasında çabuk doyma,
- Bulantı ve kusma olabilir.
Hamilelikte Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hamilelikte reflü tedavisinin ilk basamağı diyettir. Diyette protein ağırlıklı besinler artırılmalı, yağlı yiyecekler menüden çıkarılmalıdır. Ayrıca mide asidinin uyarılmasını önlemek için portakal, limon, domates, acı baharatlar, çay ve kahve tüketiminden uzak durulmalıdır. Çiğ sarımsak ve soğan da mide asidini olumsuz etkileyeceğinden bir süre tüketilmemeli, sos ve krema içerikli yemekler diyette yer almamalıdır.
Diyetin işe yaramadığı anne adayları için hamilelikte güvenli olduğu bilinen ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçlar yalnızca doktor önerisiyle alınmalı, kesinlikle çevre önerisiyle kullanılmamalıdır. Yanlış ilaçlar veya alınan fazla dozların fetüs ve anne üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabileceği asla unutulmamalıdır.
Hamilelikte Reflüye Ne İyi Gelir?
Hamilelikte reflü, anne adaylarının yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalıktır. Özellikle son 3 ayda şiddetini iyice artıran reflünün gebelerde görülme sıklığı da bir hayli yüksek. Peki, hamilelikte reflüye ne iyi gelir? Gebelikte reflü nasıl geçer?
- Öncelikle bazı yiyeceklerin reflüyü tetikleyebileceği unutulmamalıdır. Bu besinlerin başında çikolata, yağlı kızartmalar, portakal ve limon gibi asit oranı yüksek meyveler, çiğ soğan ve sarımsak, kaymak ve krema gibi yağ içeriği yüksek yiyecekler geliyor. Bu yiyecekleri doğum sonrasına kadar tüketmemek, gebelikte reflü ataklarını önlemek için oldukça faydalıdır.
- Hamilelikte reflüye iyi gelen bir diğer faktör de mideyi tıka basa doldurup basınç yaratmamaktır. Bu nedenle gebelerin az az ama sık sık yemesi önerilir.
- Ayrıca yemek esnasında su tüketilmemeli ancak ara öğünlerde en az 2 – 2,5 litre su içilmelidir.
- İçilen sıvılar çok sıcak veya çok soğuk olmamalı, teke seferde içmek yerine yudum yudum içilmelidir.
- Bazı pozisyonların da reflü belirtilerini artırdığı biliniyor. Örneğin kambur durmak, öne eğilmek gibi mideyi rahatsız edecek pozisyonlardan olabildiğince kaçınılmalıdır.
- Gebelikte reflüye iyi gelen bir diğer öneri de baş yüksekte olacak şekilde uyumaktır. Yatarken mide içeriğinin yukarı çıkmasını önlemek için yüksek yastık kullanılabilir veya yastık omuzların altına konabilir.
- Mideyi rahatsız edecek sıkı ve dar giysiler kesinlikle tercih edilmemeli, bol ve hava alan kumaşlı elbiseler giyilmelidir.
- Yatmadan en az 2 saat önce yeme eylemi kesilmelidir.
- Sigara ve alkol hem mide asidini olumsuz etkileyeceğinden ve fetüs için olumsuz etkilerde bulunabileceğinden kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Yiyeceklerin aşırı sıcak veya aşırı soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.
- Tek öğünde tıka basa yiyip mide basıncı artırılmamalı, az az ama sık sık yeme tarzı benimsenmelidir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var