Hamileliğin En Zorlu Misafiri: Mide Bulantısı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Hamileliğin En Zorlu Misafiri: Mide Bulantısı ile Nasıl Başa Çıkılır?
30 Kasım 2020

Gebelerin yaklaşık %75'inde görülen mide bulantısı neden olur, ne zaman ve nasıl geçer? Detaylar yazımızda.

Hamilelik döneminde anne adaylarının en sık karşılaştığı problemlerin başında mide bulantısı geliyor. Gebelikle birlikte vücutta hızlı bir şekilde üretilmeye başlanan beta HCG hormonu, hamilelikte mide bulantısının esas nedenini oluşturuyor. Bununla birlikte yapılan bazı araştırmalar, psikolojik sebeplerin de gebelikte mide bulantısını tetikleyebileceğini belirtiyor. 


Çoğu kadının yaşadığı bu problem, akıllara hemen hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer sorusunu getiriyor. Bu sorunun herkes için genel bir cevabı olmasa da genellikle 6. ve 8. hafta civarı mide bulantısı en yoğun şekilde yaşanıyor.  16. haftadan sonra ise çoğu kadında mide bulantısı şikâyetleri neredeyse tamamen ortadan kalkıyor. Çok nadir durumlarda süreç biraz daha uzayabiliyor. Hamilelerin neredeyse %75’inde görülen bu sorun, yaşam kalitesini de büyük ölçüde azalttığı için hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir sorusu önem kazanıyor. Peki, hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer? Sizler için hazırladığımız yazıda, gebelikte mide bulantısı ve kusma ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi derledik.

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Vücudunuzda bir mucizeyi ağırlamak, kalp atışını duymak… Birçok kadın için hayatın en özel anlarından biri olan hamilelik, çoğu zaman keyifli anları beraberinde getirse de yer yer sıkıntıların yaşanmasına da sebep olabilir. Bu sıkıntıların başında ise hormonal dengenin değişmesine bağlı olarak ortaya çıkan mide bulantısı geliyor.  Hamilelerin neredeyse %75’inde görülen mide bulantısı, gebelik hormonu olarak da bilinen beta HCG’nin kanda artması sebebiyle yaşanıyor. Ayrıca yapılan bazı araştırmalar, istenmeyen gebelik veya aile içi çatışma gibi psikolojik faktörlerin de hamilelikte mide bulantısını tetikleyebileceğini ortaya koyuyor. Tüm bunlara ek olarak vitamin eksiklikleri, stres ve yorgunluk gibi faktörlerin de gebelikte mide bulantısına neden olabileceği düşünülüyor.

Hamileliğin En Zorlu Misafiri: Mide Bulantısı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Mide bulantısı, gebeliğin en yaygın belirtilerinden biridir. Çoğu kadın, mide bulantısı ve kusma şikâyetiyle gebelikten şüphelenmeye başlar. Buradan da anlaşılacağı üzere hamilelikte mide bulantısı, genellikle 5. – 6. haftalarda hissedilmeye başlanır. İlerleyen haftalarda ise daha da şiddetlenir. Hormonal dengenin değişmesine bağlı olarak yaşanan bu şikâyet, vücudun yeni düzene adapte olmasıyla birlikte genellikle 3. ayın sonuna doğru azalır. Ancak süreç her kadında farklı yaşandığı için genelleme yapmamak gerekir. Bazı kadınlarda şikâyetler birkaç ay daha uzun sürebilirken, çok nadir durumlarda hamileliğin sonuna kadar devam edebilir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Geçer?

Hamilelik, hem fiziksel hem de psikolojik olarak hızlı değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. Bu dönemde başta değişen hormonal denge olmak üzere birçok sebep yoğun mide bulantısına neden olabilir. En çok da sabah saatlerinde hissedilen mide bulantısı bazen o kadar şiddetli olur ki, çoğu anne adayı yaşadığı bu zor durumun ardından hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer sorusunun yanıtını aramaya başlar. Bu sorunun cevabı kişiye göre değişse de mide bulantısı genellikle 4. ve 8. haftalar arası yoğun bir şekilde hissediliyor. Çoğu anne adayı 8. haftadan sonra azalmaya başladığını, 16. haftadan sonra ise tamamen geçtiğini belirtiyor. Zira bu haftalarda vücut yeni hormonal dengeye alışmaya başlıyor. Ancak süreç her kadında farklı yaşandığı için bazı kadınlarda daha uzun sürebiliyor. Çok nadir durumlarda ise mide bulantısının gebeliğin sonuna kadar devam ettiği biliniyor.

Hamilelikte Mide Bulantısı Olmaması Normal mi?

Gebeliğin ilk belirtilerinden biri olarak kabul edilen mide bulantısı, hamilelerin yaklaşık %75’inde görülen bir şikâyettir. Hormonal dengenin değişmesine bağlı olarak gelişen bu şikâyet, her kadında hissedilmeyebilir.  Mide bulantısı yaşanmaması, bebeğin sağlığı veya gebeliğin seyri ile ilgili bir gösterge değildir. Hamilelik döneminde mide bulantısının olması kadar olmaması da gayet normaldir. Bu durum, genellikle anne adayının hormonal değişime hızlıca adapte olduğunu gösterir.

Hamileliğin En Zorlu Misafiri: Mide Bulantısı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Her anne adayının gebelik süreci farklı olmakla birlikte çoğu kadın bu özel dönemde mide bulantısı ve kusmadan dert yanıyor. Genellikle hamileliğin ilk haftalarında görülen bu şikâyet, vücudun yeni hormonal düzene adapte olmasıyla birlikte yavaş yavaş ortadan kayboluyor. Ancak bu süreçte anne adaylarının yaşam kalitesi ciddi oranda düşebiliyor. Haliyle, hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer sorusu büyük bir önem kazanıyor. Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki, hamilelik döneminde şiddetli mide bulantısı ve kusma problemi olduğunda, mutlaka gebelik takibini yapan kadın doğum uzmanına muayene olunmalıdır. Her ne kadar mide bulantısı ve kusma gebelikte normal karşılanıyor olsa da doktorunuz çoğul gebelik, mol gebelik veya tiroid gibi altta yatan başka sebep olup olmadığını araştırmak isteyebilir. Tüm bunlar ekarte edildikten sonra ise evde uygulayabileceğiniz basit öneriler ile mide bulantısını kontrol altına alabilirsiniz. İşte, hamilelikte mide bulantısına iyi gelen doğal öneriler;

  • Bulantı hissedildiği anda burundan nefes alıp ağızdan verin,
  • Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın,
  • Ağır kokulardan uzak durun,
  • Aç kalmayın,
  • Az ama sık sık beslenin,
  • Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun,
  • Açık havada yürüyüş yapın,
  • Protein açısından zengin besinler tüketin,
  • Yeteri kadar su içtiğinize emin olun,
  • Hareketsiz kalmayın, riskli gebelik yaşamıyorsanız ev içinde hafif egzersizler yapın,
  • Şekerli gıdalar tüketmeyin,
  • Kafein içeren içeceklere bir müddet ara verin,
  • Vitamin ve mineral açısından zengin gıdalar yiyin,
  • Olabildiğince stresten uzak durun ve istirahat etmeye dikkat edin.

Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer?

Gebelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Yiyecekler

Hamilelikte mide bulantısına çözüm arayan anne adayları, genellikle yiyeceklere yöneliyor. Yapılan bazı araştırmalar da çeşitli yiyeceklerin gerçekten mide bulantısını azalttığını ortaya koyuyor. Bu yiyeceklerin başında ise zencefil geliyor. Zencefil, çay şeklinde tüketilebileceği gibi yemeklere de az miktarda katılabilir. Bunun dışında protein ve kalsiyum içeriği yüksek olan yoğurt, mide bulantısını azaltmaya yardımcı olan bir besindir. Özellikle sabah bulantılarında sade kraker veya leblebi tüketmek, bulantının büyük ölçüde azalmasını sağlar. Bazı anne adayları ise limon ve mandalina gibi narenciye kokularının mide bulantılarına iyi geldiğini belirtmektedir. Ayrıca haşlanmış patates ve tahıllar da mide bulantısını büyük ölçüde bastırıyor. Doğal önerilerin işe yaramadığı durumlarda, doktorlar hamilelikte mide bulantısı için ilaç desteğinde bulunabiliyor. Önce B6 takviyesi önerilebiliyor, işe yaramazsa gebelikte güvenli bir şekilde kullanılabilen bulantı önleyici ilaçlara geçilebiliyor. Fakat burada atlanılmaması gereken konu, doktor tavsiyesi olmadan asla ilaç veya besin takviyesi alınmaması gerektiğidir.

Hamilelikte Mide Bulantısının Cinsiyet ile İlgisi Var mı?

Halk arasında, gebelikte mide bulantısının bebeğin cinsiyetiyle ilgili olabileceğine dair yaygın bir inanış bulunuyor. Buna göre annenin midesi çok bulanırsa bebeğin kız, bulantı sorunu yaşamazsa bebeğin erkek olabileceği düşünülüyor. Ancak bu inanışı destekleyen hiçbir bilimsel çalışma olmadığını hatırlatmak gerekir. Bilindiği gibi bebeğin cinsiyeti, babanın sperm hücresinin özelliğine göre oluşuyor. Eğer X kromozomu taşıyan sperm hücresi yumurtayı döllerse bebek kız, Y kromozomu taşıyan sperm hücresi yumurtayı döllerse bebek erkek oluyor. Bunu anlayabilmek için de en az 12 hafta beklemek ve ultrason taraması yapmak gerekiyor. Bebeğin pozisyonun uygun olmadığı durumlarda bu süreç daha da uzayabiliyor. Ayrıca herhangi bir anomaliden şüphelenildiği takdirde uygulanan amniyosentez veya koryon villüs biyopsisi gibi testlerle de bebeğin cinsiyeti öğrenilebiliyor.

Bebeğin cinsiyeti neye göre oluşur?

Hamileliğin En Zorlu Misafiri: Mide Bulantısı ile Nasıl Başa Çıkılır?


Hamilelikte Şiddetli Bulantı ve Kusma: Hiperemezis Gravidarum

Hiperemezis Gravidarum, hamilelikte bulantı ve kusmanın çok şiddetli ve uzun süre yaşanmasıdır. Bu durumda anne adayında elektrolik bozukluğu ve kilo kaybı gibi ciddi problemler ortaya çıkabilir. Hafif seyretmesi diyet, antiasid ve istirahatla tedavi edilebilir ancak şiddetli olması durumunda anne adayının hastaneye yatırılması gerekebilir. Hiperemezis Gravidarumun en belirgin belirtisi çok şiddetli bulantı ve kusmalardır. Bununla birlikte yemeklerden tiksinme, aşırı yorgunluk, dehidratasyon, bilinç bulanıklığı, baş ağrısı gibi semptomlar da görülebilir. Hastaneye yatışı uygun görülen anne adaylarına genellikle serum ile gerekli sıvı, vitamin, mineral ve ilaç desteği sağlanır.

Gebelikle ilgili daha fazla makale için burayatıklayabilirsiniz!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Kadınana Deneyimli, yaşlı, saygı gösterilen kadın.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.