Hamilelikte Balık Tüketimi: Hangileri Yenir, Hangileri Yenmez?
Hamilelikte balık tüketimi kadar hangi balıkların yendiği de oldukça önemlidir.
Hayatta alınan en büyük sorumluluk olarak değerlendirilebilecek hamilelikte, dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi sağlıklı beslenmedir. Genç anne adayları hangi gıdalardan ne kadar tüketmeleri gerektiğini bilirlerse sürecin keyfine odaklanabilirler. Gebelikte sağlıklı beslenmenin püf noktaları arasında normal beslenmeyi ek gıdalarla takviye etmek ve su tüketimine önem göstermek sayılabilir. Hamilelikte balık tüketimi haftada 2 ya da 3 öğün önerilir. Doğru şekilde pişirilen ve salata eşliğinde servis edilen balıklar anne ve bebek sağlığı açısından son derece önemliyken hamilelikte midye tüketimi ve soğuk füme deniz ürünleri önerilmez.
Hamilelikte Hangi Balıklar Yenmeli?
Düzenli balık tüketiminin hamileliğe birçok faydası vardır. Bebeğin göz gelişiminden beyin gelişimine kadar her aşamada olumlu etkileriyle dikkat çeken, zengin bir protein ve D vitamini kaynağı olan balıklar gebelikte anne sağlığını da korumaya destek olur.
Temiz denizlerdeki sezon balıkları fırında ve ızgara şeklinde pişirilerek haftada en az 2-3 kere tüketilebilir. Hamileler kadar bebek emziren annelerin de balık tüketmeye özen göstermesi son derece önemlidir. Hamilelikte hangi balıklar yenmeli sorusuna cevap olarak mevsimine uygun;
- İstavrit,
- Palamut,
- Hamsi,
- Somon,
- Sardalya gibi yüzey balıkları örnek verilebilir.
Denizlerdeki yaygın kirlilik göz önüne alındığında toksin yükü fazla olan dip balıkları hamile beslenmesinde önerilmez. Yaygın şekilde avlanan mezgit, kalkan, kefal, barbun, lüfer ve levrek dip balıkları arasında sayılabilir.
Ağır metal ve toksin yükü taşıyan midye tüketimi gebelikte kesinlikle önerilmez. Ağır metal ve toksin yükü anne ve bebekte ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çiftlik balıkları arasında yer alan alabalıkta da kirliliğin yanı sıra yüksek hormon riski bulunur.
Hamilelikte Hangi Balıklar Yenmez?
Doğru, doğal, dengeli ve katkısız beslenme hamilelikte dikkat edilmesi gereken sağlıklı beslenme kuralları arasında yer alır. Bebeğin hayati fonksiyonlarını desteklerken fiziksel ve zihinsel gelişimini de tamamlayacak olan besin seçimleri anne sağlığını da korumayı amaçlamalıdır.
1 porsiyon balığın ortalama 120 gram olduğu düşünüldüğünde haftalık 350 gramlık balık ihtiyacı 3 porsiyonla karşılanabilir. Mevsiminde yüzey balıkları anne adayları tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilirken dip balıkları, çiğ balık ve konserve balık ürünleri tüketilmesi tavsiye edilmez. İçeriğindeki yüksek cıva nedeniyle hamilelikte hangi balıklar yenmez sorusuna cevap olarak;
- Kalkan,
- Berlam,
- Kefal,
- Lüfer,
- Barbunya,
- Köpek balığı,
- Kılıç balığı sayılabilir.
Ton balığının cıva seviyesi yakalandığı bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Güvenilir markaların ürünleri doktor tavsiyesiyle 10 günde 1 öğün olmak üzere sınırlı şekilde tüketilebilir. Sushi ve füme gibi çiğ balıklardan hamilelik boyunca uzak durulması gerekir. Yüksek cıva ve metal içeriğine sahip balık yiyen annelerin bebekleri bu durumdan etkilenebilir. Cıva ve ağır metale maruz kalan bebeklerde;
- Beyin ve sinir sistemi gelişimi
- Büyüme eğrisi
- Bilişsel motor gelişimi
- Görme ve dil becerileri olumsuz yönde etkilenebilir.
Takviye edici kapsüller ve balık dışında en zengin Omega 3 kaynakları arasında; koyu yeşil yapraklı mevsim sebzeleri, chia tohumu, ceviz, ayçiçek tohumu, soya fasulyesi ve keten tohumu sayılabilir.
Hamilelikte Balık Tüketimi Nasıl Olmalı?
Hamilelik boyunca ve özellikle son 3 ayda hamilelerin yiyebileceği balıklar bebeğe doğrudan omega 3 kaynağı olur. Hamileler için her hafta düzenli olarak ortalama 120 gramlık porsiyonlardan 3 kere balık tüketimi önerilir. Kalp sağlığını korurken kolesterol riski taşımayan besin, A ve B vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Hücreleri onaran balıkların satın alma aşamasında taze olup olmadığına dikkat etmek son derece önemlidir.
- Balığın çiğ tüketilmesi aynı şarküteri ürünlerinde olduğu gibi çeşitli hastalıklara neden olabilir. Balığın özelliklerine ve damak tadına uygun olarak sağlıklı pişirme teknikleriyle hazırlanan tabaklar anne adayları için ideal öğündür.
- Yağda kızartılan balıkların besleyici özelliklerini kaybettikleri unutulmamalıdır!
- Sushi ve füme balıklar hamileler için uygun değildir.
- 145° balığın doğru pişirilmesi için kullanılacak sıcaklık değeridir.
Balık yedikten sonra süt içilir mi? Bir şehir efsanesi olarak hayatımıza giren balık yedikten sonra süt içilmez kuralı bayat balıklar için söz konusudur. Tazeliğinden emin olunan balıklar tüketildiği zaman öğün sonrasında güvenle süt içilebilir.
Koku nedeniyle balık tüketemeyen anne adayları beslenme planlarına yeterli protein ve omega 3 yağ asidi içeren lezzetler ilave etmelidir. Sadece balık yiyemeyen hamileler kırmızı ve beyaz etle protein açığını destekleyebilirler. Anne adayının et yememesi halindeyse açık yumurta, yağlı tohumlar ve kuru baklagillerle kapatılabilir. Gerekiyorsa doktor tavsiyesiyle omega 3 takviyeleri kullanılabilir.
Hamilelikte Balık Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu yazımızda hamilelerin yemesi ve yememesi gereken balıkların hangileri olduğuna yer verdik. Bu özel süreçte üzerinde durulması gereken bir diğer konuysa hamilelikte balık tüketirken dikkat edilmesi gerekenlerdir.
- Çiğ balık yemek hamileler için riskli bir durumdur. İdeal balık pişirme sıcaklığı 145° dir.
- Büyük ve dipte yaşayan balıklarda cıva ve ağır metal oranı artabileceği için tercihin yüzey balıklarından yana kullanılması tavsiye edilir. Küçük ve orta boy balıklar mevsiminde olmak kaydıyla porsiyon başına ortalama 120 gram olmak üzere haftada 3 kere tüketilebilir.
- Balığı kızartmak besin ögelerinin yok olmasına neden olur. Buğulama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri en ideal seçeneklerdir. Sebze ilavesiyle üzerine hafif zeytinyağı gezdirilen balıklar defneyaprağıyla çeşnilendirilerek fırına atılabilir.
- Balık seçimi her zaman tercih edilen ve güvenilen bir adreste yapılmalıdır. Taze balığın pul ve gözleri canlı olur.
- Temiz denizlerde büyüyen ve çok fazla hareket eden hamsi buğulama hamileler için gönül rahatlığıyla önerilen bir alternatiftir.
Hamsi buğulama tarifi
Protein deposu olarak bilinen hamsi kas ve kemik gelişimi üzerinde olumlu etki yapar. İçeriğindeki zengin omega 3 yağ asitleri beynin gelişimini desteklerken kalpte oluşan ritim bozukluklarını düzene sokmaya yardımcıdır.
Hamsi buğulama için gerekli malzemeler
- 1 kg hamsi
- 2 soğan
- 2 limon
- 2 domates
- Maydanoz
- Sıvıyağ
- Tuz, karabiber
- Su
Hamsi buğulama yapılışı
- Hamsiler temizlenir, yıkanır ve süzdürülür.
- Derin bir kapta sıvıyağ, tuz ve karabiber harmanlanır.
- Hamsiler taban düz bir tepsiye dizilir.
- Üzerine halka şeklinde dilimlenmiş soğan, limon ve domatesler eklenir. Maydanoz sapları yerleştirilir.
- Su ilavesiyle kapağı kapalı olarak orta ateşte 20 dakika pişirilir ve 5 dakika dinlendirilir.
- 1 porsiyon hamsi buğulama ortalama 80 kaloridir. Bu tarif fosfor, potasyum ve folik asitten zengindir.
Hamilelikte palamut yenir mi sorusunun cevabı evettir. Yüzey balığı olan palamut sezonunda güvenle tercih edilebilir. Ilık ve sıcak denizlerin kıyı ve açık bölgelerinde yaşayan balık, boyutuna göre farklı isimlerle anılır. Etli ve son derece besleyici olan balığın mevsimi Ekim ayıdır. Soslu, tavada, ızgarada, buğulama, pilaki, dolma, köfte, pane, kâğıtta ve çorba olarak hazırlanabilecek palamutlu tarifler son derece lezzetlidir.
Ekim Güzellemesi Fırında Palamut Tarifi
Omega 3, protein ve D vitamininden zengin olan palamut, suyunu ve lezzetini kaybetmeden pişirilmelidir. Mevsim salatasıyla zenginleşen bir sofra öğlen veya akşam yemeklerinde şifa kaynağıdır.
Fırında palamut için gerekli malzemeler
- 2 orta boy palamut
- Zeytinyağı
- 1 soğan
- 1 limon suyu
- Tuz ve karabiber
- Defneyaprağı ve biberiye
Fırında palamut yapılışı
- Temizlenerek yıkanan balıklar havlu kâğıt yardımıyla kurulanır.
- Soğan suyu, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiber harmanlanarak balıkların üzerine sürülür.
- Sosunu çeken balıklar fırın tepsisine alınır.
- Önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirilir. Limon dilimleriyle servis edilir.
Hamilelikte hangi balıklar yenmeli diyorsanız beslenme planınızı yeniden yapmak için tavsiyelerimize kulak verebilir ve lezzetli tariflerimizi deneyerek hem kendinizi hem de bebeğinizi ödüllendirebilirsiniz. Afiyet olsun.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var