Hamileler Günde Kaç Litre Su İçilmeli?

Hamileler Günde Kaç Litre Su İçilmeli?
24 Mayıs 2021

Suda eriyen besinlerin emiliminden vücut ısısının dengelenmesine, eklemlerin kayganlaşmasından toksinlerin atılmasına kadar birçok görevi üstelenen su, gebelik döneminde daha da önemli bir hâle gelir.

Hamilelikte yeterli miktarda su içmek, hem anne hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Zira anne karnındaki bebekler, bilindiği gibi amniyon sıvısı içinde gelişirler. Bu sıvının miktarı, aslında annenin tükettiği sıvı miktarıyla doğru orantılıdır. Yetersiz sıvı alımı, amniyon sıvısında azalmaya sebep olarak erken doğum gibi riskler doğurabilmektedir. Aynı şekilde gebelikte oluşan ödemlerin en aza indirgenmesi, yorgunluk ve baş ağrısı gibi semptomların önlenmesi için hamilelerin su tüketimine çok dikkat etmesi gerekiyor.

Bu durumda akıllara ilk olarak hamilelikte günde kaç litre su içilmeli sorusunun gelmesi gayet normal. Bu sorunun cevabını, anne adayının boyu ve kilosu gibi pek çok faktör etkilese de genel olarak hamilelerin günde en az 2,5 litre su içmesi önerilmektedir. Bu miktar bazı gebelerde 3,5 litreye kadar çıkabilir. Dolayısıyla boy, kilo ve kronik rahatsızlıklara göre gebelikte ne kadar su içilmesi gerektiği ile ilgili en iyi öneriyi, kişiyi takip eden doktor verecektir. Peki, hamilelikte az su içmek ne gibi riskler doğurur? Gebelikte bol su içmenin faydaları neler?

Sizler için hazırladığımız bu yazıda; hamilelikte su içmenin öneminden, gebelikte günde ne kadar su içilmeli sorusuna kadar merak edilen tüm detayları derledik, keyifli okumalar!

Hamilelikte Günde Kaç Litre Su İçilmeli?

Su, insan hayatı için oksijenden sonraki en önemli ihtiyaçtır. Çünkü insan kanının %83’ü, beynin ve kasların %75’i, kemiklerin ise %22’si sudan oluşmaktadır. Suda eriyen besinlerin emiliminden vücut ısısının dengelenmesine, eklemlerin kayganlaşmasından toksinlerin atılmasına kadar birçok görevi üstelenen su, gebelik döneminde daha da önemli bir hâle gelir. Çünkü gebelik döneminde annenin fizyolojik ihtiyaçlarına bir de fetal büyüme eklenir. Ayrıca anne karnındaki bebeklerin amniyon sıvısı içinde geliştiği unutulmamalıdır. Amniyon sıvısı, bebeğin akciğer gelişiminden hareketlerine kadar birçok fonksiyonu doğrudan etkiler. Bu suyun oranı ve yenilenebilmesi, direkt anne adayının su tüketimiyle ilgilidir. Bununla birlikte hamilelik döneminde yeterli su tüketimi, anne adayının gebeliğe bağlı birçok problemle karşılaşma ihtimalini düşürmektedir. Örneğin hamilelikte oluşan ödemlerin en aza indirgenmesi, baş ağrısı veya yorgunluk gibi semptomların azaltılmasında su tüketimi oldukça etkilidir. Peki, hamileler günde kaç litre su içmeli?

Hamilelikte su tüketiminin öneminden bahsetmişken, akıllara ilk gelen soru genellikle “Hamilelikte ne kadar su içilmeli?” olur. Bu sorunun cevabı, aslında anne adayının boyu ve kilosu gibi birçok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel kanı, hamilelikte günde en az 8 – 10 bardak su içilmesi gerektiği yönünde... Kilolu ve uzun boylu anne adaylarında, günlük su tüketimi 3 – 3,5 litreye kadar çıkabilmektedir. Dolayısıyla gebelikte su tüketiminin ne kadar olması gerektiği konusunda en doğru öneriyi, kişiyi takip eden doktor verecektir.

Hamileler Günde Kaç Litre Su İçilmeli?

Hamilelikte Bol Su İçmenin Faydaları

Vücuttaki atıkları temizlemek, yorgunluğu gidermek, besinlerin emilimi ve hücrelere taşınmasını sağlamak, kısacası yaşam için suyun ne kadar hayati bir öneme sahip olduğundan bahsettik. Peki, hamilelik özelinde su içmenin anne ve bebek için etkileri neler? İşte, hamilelikte su içmenin faydaları...

  • Hamilelikte bol su içmek, bu dönemde sık rastlanılan kabızlık ve basur gibi problemlerin oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Yine gebelikte sıkça karşılaşılan idrar yolu enfeksiyonunun önlenmesini sağlar.
  • Hamilelikte yeteri miktarda su tüketmek, amniyon sıvısının azalma riskini düşürür. Aynı zamanda bebeğin sıvısının yenilenmesi için de önemlidir.
  • Hamilelikte vücudun susuz kalması, rahim kasılmalarını tetikleyip erken doğum gibi sonuçlara neden olabilmektedir. Yeteri miktarda su tüketmek bu riskleri önlemeye yardımcı olur.
  • Özellikle gebeliğin ilk aylarında görülen mide bulantısını azaltır.
  • Vücutta oluşan ödemin minimum seviyede kalmasını sağlar.
  • Özellikle yaz aylarında kaybedilen sıvının yerine konmasına yardımcı olur.
  • Hamilelikte bol su içmek, vücudun nemlenmesine yardımcı olarak çatlak oluşumunu azaltır. Ayrıca cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesi için faydalıdır.

Hamilelikte Az Su İçmek Ne Gibi Riskler Doğurur?

Hamilelikte az su içmek, hem anne hem de bebek için bazı riskler doğurabilmektedir. Bunların başında, yetersiz su tüketimine bağlı olarak rahim kasılmalarının başlaması ve erken doğum riskinin oluşması gelmektedir. Aynı zamanda gebelik döneminde artan bazı hormonlar, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına sebep olur. Bu da hemoroid ve kabızlık gibi ek sağlık sorunlarına yol açabilir. Ancak bol su içmek, birçok sindirim probleminin önlenmesine yardımcı olacaktır. Bununla birlikte gebelik dönemi, idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlığın arttığı bir süreçtir. Bu riski önlemek ve vücudu enfeksiyonlardan korumak, yine bol su içmekle mümkündür.

Ayrıca hamilelik döneminde anne karnındaki bebeklerin amniyon sıvısı içinde gelişimini sürdürdüğü unutulmamalıdır. Bu sıvının azalması, bebeğin akciğer gelişimini olumsuz etkilemekle birlikte erken doğumu tetikleyebilir. Bu gibi riskleri önlemek ve amniyon sıvısının yenilenmesine yardımcı olabilmek için anne adayları gün içinde en az 8 – 10 bardak su içmeye dikkat etmelidir.

Bunu da Okuyun: Amniyon Sıvısının Azalması Neden Olur?

Hamileler Günde Kaç Litre Su İçilmeli?

Hamilelikte Su İçme Alışkanlığı Kazanmak İçin Öneriler!

Bazı anne adaylarının hamilelik öncesi dönemde su içme alışkanlığı olmayabilir. Ancak hamilelik döneminde bolca su tüketilmesi gerektiğini sebepleriyle birlikte yukarıda açıkladık. Peki, hamilelikte su içme alışkanlığı kazanmak için neler yapılabilir?

  • Su içmeyi hatırlatan uygulamalardan faydalanabilirsiniz.
  • Günün belli saatlerine (sabah kalktığınızda, akşam yemeğinden önce vb.) su içme rutini ekleyebilirsiniz.
  • Evin bazı noktalarına veya çantanıza ufak su şişeleri yerleştirebilirsiniz.
  • Sade su içmekten hoşlanmıyorsanız çubuk tarçın, portakal dilimi veya sevdiğiniz meyveler ile suyu tatlandırabilirsiniz.
  • Gözünüze hitap eden, eğlenceli ve şık tasarımlara sahip bardaklar satın almak, su içmek için sizi teşvik edebilir.
  • Aile bireylerinden de bu konuda yardım isteyebilir ve su içmenizi hatırlatmalarını rica edebilirsiniz.

Bunu da Okuyun: Yaşına Göre Bebekler Günde Ne Kadar Su İçmeli?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.