Kış Aylarında Bağışıklığınızı Bu Besinlerle Güçlendirin!
Hamilelik; yeri geldiğinde tatlı dertlerin yaşandığı, yeri geldiğinde mutluluğun iliklere kadar hissedildiği muhteşem bir dönemdir. Yaklaşık 40 hafta süren bu süreçte anne adayları hem fiziksel hem de ruhsal pek çok değişim yaşamaktadır. Bu değişimlere ayak uydurmak ise hem bünyelerini hem de zihinlerini biraz zorlayabilir. Fakat uygun bir beslenme programı ve yaşam standartı izlendiğinde, tüm olumsuzluklar bertaraf edilebilir.
Hamilelikte Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler
Bağışıklık sistemi, normal zamanlarda olduğu gibi hamilelik döneminde de anne adayının sağlığını korumak için savaşmaktadır. Fakat yapılan araştırmalar, hamilelik döneminde kadınların daha sık hastalandığını ortaya koymaktadır. Bunun en önemli nedeni, anne adayının bünyesinin bu özel dönemde fazlasıyla hassaslaşmasıdır. Dolayısıyla hem annenin hem de bebeğin sağlığı ve güvenliği için bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketmek, gebelikte önemsenmesi gereken en önemli konulardan biridir. Yazımızın devamında, bağışıklık sisteminizi koruyup güçlendirecek besinleri sıraladık. Ama öncesinde, zayıf bir bağışıklık sisteminin gebelikte ne gibi riskleri olduğuna bakalım.
Gebelikte Bağışıklık Sisteminin Zayıf Olması Ne Gibi Riskleri Beraberinde Getiriyor?
Bağışıklık sisteminin güçsüz olması, hayatın her döneminde tehlikeli iken gebelikte bu tehlike biraz daha fazladır. Zayıf bir bağışıklık sistemi, gebeliği anne adayları için daha zor bir hâle getirirken, bebeğin sağlığı ile ilgili de sorunlar meydana gelebilir. Bu riskleri genel olarak sıralayacak olursak;
- Uyaranlara karşı anne adayının vücudu çok daha fazla tepki verebilir,
- Tansiyon yükselme riski daha kolay hâle gelir,
- Nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma ihtimali artar ve bu hastalıkların iyileşme süreci uzar,
- Sıtma, Hepatit A ve Herpes kaynaklı enfeksiyon riski artar,
- Vücutta iltihaplanma eğilimi yükselir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler
Su
Su, vücudun temizlenmesi ve detoksu için vazgeçilmezdir. Sadece bağışıklık sistemi değil, sindirim sistemi ve üreme sistemini de destekler. Bu nedenle anne adayları gün içinde yeteri kadar su içtiğine emin olmalıdır. (Ortalama 8-10 bardak)
Çinko
Çinko, bağışıklık sistemini destekleyen bir mineral olduğundan, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı hem koruma sağlar hem de bu hastalıkların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda vücut DNA fonksiyonları, onarım ve üretim işlerinde bir miktar çinkoya ihtiyaç duyar. Bu bağlamda çinko, gebelikte alınması gereken en önemli minerallerden biridir. Süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler, buğday tohumu gibi tahıllar çinko bakımından zengin olduğundan, gebelikte bolca tüketilmelidir.
Kefir/Yoğurt
Bağışıklık sisteminin güçlü olması, büyük oranda bağırsak sağlığı ile ilintilidir. Bu nedenle hayatımızın her döneminde olduğu gibi gebelikte de bağırsak sağlığı desteklenmelidir. Örneğin yeteri miktarda A vitamini alarak, bağırsağın duvar hücreleri desteklenebilir, yeteri kadar su tüketerek bağırsakların daha hızlı çalışması sağlanabilir. (A vitaminin fazlası, anne ve bebek sağlığı için riskli olabilir. Dengeli tüketmekte fayda var.) Aynı zamanda kefir ve yoğurt gibi kültürlü süt ürünlerinde bulunan probiyotikler, bağırsak sağlığını olumlu etkileyeceğinden, gebelik döneminde düzenli olarak tüketilebilir.
Kuruyemişler
Kuruyemişler, bağışıklık sisteminizi güçlendirmede önemli rol üstlenir. Özellikle çiğ badem ve cevizin bağışıklık sistemini desteklediği bilinmektedir. Ayrıca bademin içinde bulunan manganez, riboflavin ve bakır; kemik ve diş sağlığını korur ve beyin sağlığını destekler.
Balık
Balık da tıpkı yukarıda sıraladığımız besinler gibi bağışıklık sisteminizi güçlendirici bir etkiye sahiptir. Fakat balık tercihinizde biraz dikkatli olmalı, yüksek civa içeren dip balıkları tercih etmemelisiniz. (kılıç balığı, köpek balığı vb.) Uskumru, hamsi, sardalya gibi yağlı ve yüzey balıklarını tercih etmek, hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız için oldukça faydalı olacaktır.
D Vitamini
D vitamini genel vücut sağlığı için oldukça önemli bir vitamin olmakla birlikte, özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar için birebirdir. Güneş ışınlarından yeterince D vitamini alamayan gebeler, yağlı balık veya yumurta gibi mutlaka D vitamini bakımından zengin gıdalar tüketmelidir. Gerekli görürse doktorunuz D vitamini tavsiyesi de verebilir.
Uyku
Hamilelik döneminde anne adayları normal yaşamlarına kıyasla daha fazla halsizleşir ve daha kolay yorulabilir. Bunun sonucunda da daha çok uyuma ihtiyacı hissedilebilir. Bu süreçte, bağışıklık sistemini sağlıklı yiyeceklerle desteklemek kadar uyumak da önemlidir. Zira yetersiz uykunun bağışıklık sistemini zayıflattığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir.
Mevsim Sebze & Meyveleri
Hamilelik döneminde bol bol taze meyve ve sebze tüketmek, dirençli bir vücuda sahip olmak demektir. Taze meyve/sebzeler doğadaki en iyi doğal antioksidan kaynaklarıdır ve bağışıklık sistemimizi desteklerler. Vitamin ve mineral açısından zengin olan bu besinler, enfeksiyonlara karşı doğal bir koruma kalkanı oluştururlar. Bunlarla birlikte özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler, narenciye ürünleri ve sarımsak da tüketilmelidir. Et, balık, tavuk, yumurta gibi temel besinler ise bağışıklığı desteklemenin yanında vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olduğundan, öğünlerde mutlaka yer verilmelidir.
Hamilelikte tüketilmemesi gereken besinler için buraya tıklayabilirsiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var