Hamilelikte Ağızda Metalik Tat Neden Olur?
Hamilelikte hormonal dengenin değişmesi ağız tadında değişikliklere neden olabilir.
Hamilelikteki bir dizi değişimden hormonlar sorumludur. Hormonâl dengenin değişmesi, özellikle birinci trimester denilen ilk 3 aylık süreçte istenmeyen semptomlara neden olabilir. Mide bulantısı ve yorgunluk hissi bu semptomların başındayken, bazı kadınlarda ağız tadı değişikliği de yaşanabilir. Hatta çoğu anne adayı bu tat değişikliğini “acı” veya “metalik” bir tat olarak tanımlar. Peki, hamilelikte ağızda metalik tat ne zaman geçer? Metalik tadı geçirmek için ne yapılabilir?
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte ağızda metalik tat ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik. Hazırsanız hemen başlayalım!
Hamilelikte Ağızda Metalik Tat Neden Olur?
Östrojen ve progesteron hormonları hamilelik döneminde bebeğin rahme tutunup gelişebilmesi için artış gösterir. Dolayısıyla hormon seviyelerindeki bu değişiklik, sağlıklı bir gebelik için olmazsa olmazdır. Ancak hormonal dalgalanma, aynı zamanda anne adayında çeşitli semptomlara neden olabilir. Mide bulantısı, kusma, yorgunluk, baş ağrısı ve daha nice şikâyet, özellikle birinci trimester denilen ilk 3 aylık süreçte hormonlara bağlı olarak kendini hissettirir. Hamilelikte ağızda metal tadı oluşması da bu şikâyetlerden biridir. Her kadında olmasa da birçok anne adayı özellikle gebeliğin ilk aylarında ağzında metalik bir tat oluştuğunu söyler. Hormonların dışında aşağıdaki faktörler de gebelikte ağızda metalik tat oluşmasına neden olabilir:
- Vitamin ve takviye almak,
- Soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları,
- Diş eti iltihabı,
- Ağız kuruluğu.
Gebelikte Ağızda Metalik Tat Ne Zaman Başlar?
Gebelikte ağızda metalik tat genellikle ilk 3 aylık dönemde oluşur. Vücudun hormonlara uyum sağlama süreci olan ilk aylarda çoğu hamilelik semptomu şiddetli hissedilebilir. Ancak zamanla vücudun hormonal dengeye alışması, yaşanan çoğu değişikliğin normale dönmesine veya az hissedilmesine sebep olur. Hamilelikte ağızda metalik tat hissi de genellikle ikinci trimester ve sonrasında geçer. Nadiren bazı anne adaylarında süreç doğuma kadar uzayabilir. Ancak doğumdan kısa bir süre sonra ağızdaki tat değişikliğinin düzelmesi beklenir. Eğer herhangi bir düzelme olmuyorsa annenin mutlaka muayene olması gerekir.
Hamilelikte Ağızda Acı Tat Nasıl Olur?
Birçok anne adayı, gebelikte ağız tadı bozukluğu yaşadığında bunu acı veya metalik bir tat olarak tanımlar. Hormonlara bağlı olarak gelişen bu durum, sevilen yiyeceklerden tiksinmeye veya normalde sevilmeyen yiyeceklerden zevk almaya neden olabilir. Bazı anne adayları ise hiçbir şey yemese dahi ağızlarında metalik bir tat hissedebilir.
Gebelikte Ağızda Oluşan Metalik Tat Nasıl Geçer?
Gebelikte ağızda oluşan tat değişimleri hormonlara bağlı olarak geliştiğinden bunu tedavi edecek herhangi bir prosedür bulunmamaktadır. Genellikle ilk 3 ayda yaşanan bu şikâyet, hamileliğin ilerleyen aylarında kendiliğinden geçer. Ancak bu dönemde rahatsız olanlar hamilelikte metalik tat hissini azaltmak için aşağıdaki doğal yöntemleri deneyebilir.
1. Narenciye Suyu Tüketebilirsiniz
Hamilelikte ağız tadı bozukluğu için limonata gibi narenciye suları tüketilebilir. Asidik yiyecek ve içecekler ağızdaki bu kötü tadı kırma gücüne sahip olmakla birlikte, tükürük üretimini de artıracağından daha az hissedilmesini sağlayabilir. Ancak mide yanması olan anne adaylarının asidik yiyecek ve içecekleri tüketmesi şikayetlerinin daha da artmasına neden olabilir. Bu nedenle mide sorunu olan anne adaylarının olabildiğince asidik besinlerden uzak durması önerilir.
2. Tuzlu Suyla Gargara Yapabilirsiniz
Ağzınızdaki pH seviyesini nötralize etmek için günde birkaç kere tuzlu suyla gargara yapabilirsiniz. Bunun için 1 su bardağı suya yarım çay kaşığı tuz yeterli olacaktır.
3. Doktorunuzun Önerisiyle Vitaminleri Değiştirebilirsiniz
Hamilelikte metalik tat için kullandığınız vitaminlerden şüpheleniyorsanız durumu doktorunuzla konuşup muadillerini önermesini isteyebilirsiniz.
4. Ağız Bakımını Biraz Daha Zaman Ayırabilirsiniz
Bu dönemde ağız bakımınıza biraz daha önem verebilirsiniz. Örneğin diş ipi kullanmak veya dil sıyırıcı aparatları bakım rutinine eklemek, gebelikte ağızda metalik tadı hafifletmek için faydalı olacaktır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var