Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılır ?

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılır ?
21 Mayıs 2017

Doğum kontrol hapları nasıl kullanılır ve emzirme döneminde herhangi bir zararı var mıdır? Annelerin merak ettiği ve sıkça araştırdığı bu konuyu sizler için derledik.

Doğum kontrol hapları nasıl kullanılır ve emzirmeye olumsuz etkisi var mıdır soruları, kadınların sıkça araştırdığı sorulardır. Doğum kontrol hapları, gebelikten koruma oranı çok yüksek olduğu için kadınların en sık başvurduğu korunma yöntemidir. Günde 1 kere kullanılarak gebelik oluşmasını önleyen doğum kontrol hapları, sadece kullanıldığı zaman diliminde etkilidir. Uzmanlar, emziren annelerin ise doğum kontrol haplarını doğumdan sonraki ilk 6 hafta kullanmasını tavsiye etmiyor. Çünkü içindeki bazı maddeler, annenin süt üretimini düşürebiliyor.   

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılır ?  

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılır ?

Doğum kontrol hapları, genellikle 21 ilaçtan oluşan tabletler halinde satılır. İlk kullanılmaya başlandığında, adet kanamasının 1. gününde içilir. İlaç kutusundaki 21 ilaç bittikten sonra 1 hafta ara verilir ve 8. gün tekrar kullanılmaya başlanır. Haplar bittikten birkaç gün sonra adet kanamanız gerçekleşir. Hapları, tok karnına almanız, mide bulantısı riskini azaltacağından yemekten sonra içmeniz önerilir. Fakat aç veya tok karnına almanız, ilacın etkinliğinde herhangi bir rol oynamaz. Gün içinde hap alımı zamanındaki 4-5 saatlik farklar bir problem yaratmaz. Fakat birbirine çok yakın saatlerde içmeniz tavsiye edilmez. Çok çeşitli doğum kontrol hapları olduğundan, mutlaka doktor muayenesi sonrası hangi ilacın kullanılacağına karar verilmelidir.

Doğum Kontrol Haplarının Koruyuculuğu Ne Kadardır?

Doğum kontrol hapları, doğum kontrol yöntemleri arasındaki en etkili uygulamalardan biridir. Düzenli kullanıldığında, koruyuculuk oranı yaklaşık olarak %99,96'dır. 

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılır ?  

Emziren Anne Doğum Kontrol Hapı Kullanabilir mi ?

Doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron hormonu içerir. Yapılan çeşitli araştırmalar, bu hormonların annede süt miktarını azalttığını ortaya koymuştur. Doğumdan sonra doğum kontrol haplarına başladıysanız ve süt miktarınızda azalma gözlemlediyseniz doktorunuzla görüşmelisiniz ve başka bir korunma yöntemi düşünmelisiniz. Emziren annelerin kullanacağı doğum kontrol haplarının, düşük doz östrojen içerenlerden olması öneriliyor. Doğumdan sonraki ilk 6 hafta ise doğum kontrol haplarına başlamanız pek tavsiye edilmiyor.  

 Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılır ?  

Doğum Kontrol İlaçlarının Yan Etkileri

Doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron hormonları içerdiğinden, bu hormonlara bağlı olarak bazı yan etkiler görülmesi muhtemeldir. Bu nedenle doğum kontrol haplarını doktorunuzla görüşmeden kullanmamalısınız. Oluşabilecek yan etkilerden en yaygın olanı mide bulantılarıdır. Diğer yan etkileri ise;

  • Kusma
  • Baş ağrısı
  • Adetler arası lekenme
  • Vajinal akıntıda artış
  • Adet görememe
  • Depresyon ve duygu durumlarında değişiklik Bunlar çok nadir görülen yan etkilerdir.

Aşağıdaki yan etkilerde mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

  • Görme bozukluğu,
  • Şiddetli baş ağrısı,
  • Nefes darlığı,
  • Bacakta ağrı veya şişme,
  • Memede kitle fark edilmesi.



Doğum Kontrol Haplarının Faydaları da Azımsanmayacak Kadar Fazla

Doğum kontrol hapları, gebelikten etkili bir şekilde korumanın yanında daha bir çok fayda da sağlamaktadır. Rahim ve yumurtalık kanseri riskini azaltması bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Buna ek olarak adet kanamalarını düzene sokmada ve adet ağrılarını hafifletmede etkinliği kanıtlanmıştır. Sivilce ve anormal kıllanmayı azaltması, dış gebelik riskini düşürmesi de bilinen diğer faydalarıdır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.