Emzirirken Gebelikten Korunmak İçin Hangi Yöntem Tercih Edilmeli?
Doğum kontrol hapları yüksek düzeyde östrojen hormonu içerdiğinden, doğumdan sonra kullanılması tavsiye edilmiyor. Peki, emzirirken diğer korunma yöntemlerinden hangisi tercih edilmeli?
Doğumdan sonra bebeğinize daha iyi bakabilmek ve vücudunuzun toparlanmasına izin vermek için 2 doğum arasında en az iki sene olması gerekir. Bu nedenle, annenin doğumdan önce hekimiyle konuşarak kendisi için en uygun olan doğum sonrası gebelikten korunma yöntemini belirlemesi gerekir.
Doğum Sonrası Gebelikten Korunma
Fakat emzirme dönemindeki çoğu anne, emzirmenin %100 gebelikten koruduğuna inandığı için herhangi bir korunma yöntemine başvurmuyor. Peki, emzirmek gebelikten kesin olarak koruyor mu? Önce bu soruyu cevaplayalım, sonrasında emzirme dönemindeki alternatif korunma yöntemlerine değinelim.
Emzirmek Gebelikten Korur mu?
Emzirmenin, çok eski zamanlardan beri gebelikten koruduğuna inanılır. Günümüzde de yapılan bazı çalışmalar, emzirmenin gebelikten koruyucu etkisini ortaya çıkartmıştır. Ancak, emzirmenin gebelikten koruyucu etkisini arttırmak için annenin sağlaması gereken bazı koşullar bulunuyor;
- Bebeğin düzenli olarak anne sütü ile beslenmesi,
- Bebeğin 6 aylık veya daha küçük olması,
- Annenin adet döngüsünün başlamamış olması gerekiyor.
Eğer bu şartlar sağlanıyorsa, halk arasında süt koruması olarak da adlandırılan emzirmenin, gebelikten koruma konusunda başarılı olduğu düşünülüyor. Fakat, uzmanlar yine de %100 koruma sağlamadığı konusunda hemfikir. Bu nedenle mutlaka ek bir korunma yöntemine başvurulması gerekir. Peki, emzirme ile gebelikten korunma arasında nasıl bir bağ var? Şöyle ki; bebeğiniz sizi emdikçe prolaktin dediğimiz hormon sağlanıyor. Prolaktinin ise yumurtlamayı baskılayıcı bir etkisi bulunuyor. Bebeğinizi özellikle doğumdan sonraki ilk 2-3 ay sadece anne sütü ile besliyorsanız, emzirmenin gebelikten koruyucu etkisinden en verimli şekilde faydalanırsınız. Fakat, bebeğiniz anne sütü ile birlikte ek gıdaya başladıysa emzirmenin gebelikten koruma etkisi ilk aylara göre düşer. Çünkü bebeğiniz ne kadar sık emerse, emzirmenin gebelikten koruma olasılığı o kadar yüksek olur. Ama emzirme %100 koruma sağlamadığı için mutlaka ek bir korunma yöntemine başvurulması gerekiyor.
Emzirirken Doğum Kontrol Hapı Kullanılabilir mi?
Yapılan pek çok araştırma, doğum kontrol haplarının emziren annelerin sütlerini az da olsa etkilediğini ortaya koymuştur. Emzirme döneminde doğum kontrol hapı kullanan annelerin süt üretiminde bir miktar azalma olabileceği kaydedilmiştir. Östrojen ve progesteron hormonunu birlikte barındıran haplarda ise bu olumsuz etkinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Fakat, annesi doğum kontrol hapı ile korunan bir bebeğin sağlığı ile alakalı herhangi bir anormali gözlemlenmemiştir. Ancak süt miktarını etkileyebileceği için çoğu uzman emzirme döneminde yalnızca doktorun önerdiği doğum kontrol haplarının kullanılması gerektiğini belirtmektedir.
Emziren Anneler Nasıl Korunmalı ?
Emziren anneler aşağıdaki korunma yöntemlerinden kendilerine en uygun olanı tercih edebilirler.
Spiral
Spiral; rahim içine yerleştirilen, yumurtanın rahim içine geçişini, spermin yumurta ile buluşmasını engelleyen ve yumurta döllenmiş olsa bile rahim içi yapısını değiştirerek gebeliğe engel olan plastik veya metalden yapılmış rahim içi araçlarıdır. Hem normal hem de sezaryen doğumlardan sonra rahmin küçülmesini beklemek ve rahim kendini toparladıktan sonra taktırmak en uygunudur.
Tüplerin Bağlanması
Gebelikten korunma yöntemleri arasında en başarılı uygulama olarak görülen yöntem, tüplerin bağlatılmasıdır. Cerrahi sterilizasyon da denilen tüplerin bağlatılması, vajinal veya sezaryen doğumdan hemen sonra uygulanabilir. Ülkemizde çok fazla tercih edilmeyen bu yöntemin en büyük dezavantajı uygulamanın geri dönüşümünün zor ve pahalı olmasıdır. Eğer daha fazla çocuk sahibi olmak istiyorsanız, bu yöntemi seçmemelisiniz.
Aylık İğneler / Üç Aylık İğneler
Aylık iğneler, yüksek oranda östrojen hormonu içerdiğinden emzirme döneminde önerilmez. Fakat üç aylık iğneler, aylık iğnelere göre daha güvenlidir, anne sütünün miktar ve kalitesini etkilemez. Fakat, uzun dönemli koruma sağlayan iğnelerin en önemli yan etkisinin adet görememek olduğu unutulmamalıdır.
İmplant
İmplantlar, cilt altına uygulanır ve ortalama 3 yıl gebelikten koruyucu etkisi bulunur. İmplantlar sadece progesteron hormonu içerdiği için anne sütünün miktar ve kalitesini etkilemez. Doğum yapan kadınlar lohusalık döneminde implant ile korunabilirler. Fakat implantların da iğneler gibi en önemli yan etkisinin adet görememek olduğunu unutmamak gerekir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var