Çocuklar İçin Büyük Tehdit; ‘Gebelikte Sigara Kullanmak’
Sigaranın sağlığa zararlı olduğu gerçeği herkes tarafından kabul ediliyor. Ancak yine de gebeyken sigara içilmesi veya sigara içilen ortamda bulunulması karşılaşılan bir durum. Sigaranın çocukların gelişimini tehdit ettiğini unutmayın.
Çocuklar İçin Büyük Tehdit; ‘Gebelikte Sigara Kullanmak’
Gebelik sırasında sigara kullanımı hem anne hem de bebek üzerinde olumsuzluklara yol açabiliyor. Sigaranın genel olarak sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin iyi bilinmesine rağmen yine de gebelikte sigara kullanımına veya sigara içilen ortamlarda bulunulması oldukça tehlikelidir.
Bebeğinizi Koruyun
Gebelik, anne adayının bebeği etkileyebilecek her türlü çevresel faktörden uzak durması gereken bir dönemdir. İçtikleri meyve sularının ya da yedikleri sebzelerin doğal olup olmadıklarını sorgulayan gebelerin, sigara içmeye devam etmeleri ise oldukça düşündürücü. Oysaki sigara, nikotin dışında karbonmonoksit, siyanid, anilin, metanol, hidrojen sülfit, arsenik gibi birçok toksinin yanında, kurşun ve kadmiyum gibi ağır metaller ve iki binin üzerinde kimyasal madde içeriyor. Gebelik sırasında sigara kullanımı hem anne hem de bebek üzerinde olumsuzluklara yol açar. Sigara içen bir annenin egzersiz kapasitesi azalır, nefes alıp vermesi zorlaşır, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı direnci düşer, çabuk yorulma, öksürük ve nefes darlığı yakınmaları ortaya çıkar. Gebe olmayan insanlarda uzun dönemde görülecek hastalıklara yakalanma olasılığından ise bahsetmeye gerek bile yok…
Sigara içen bir annenin bebeğinde ortaya çıkabilecek sorunlar:
Uzm. Dr. Levent Alaybeyoğlu, sigaranın zararlarıyla ilgili bilgiler veriyor.
Gelişme geriliği ve düşük doğum ağırlığı: Nikotin ve karbonmonoksit, sigaradan çekilen her nefesle kana karışır. Nikotin, damarları büzerek rahme giden kan akımını azaltır. Karbonmonoksit ise normalde oksijenin bağlanacağı hemoglobine bağlanarak dokulara giden oksijen miktarını azaltır. Bunun sonucunda sigara içen annelerin bebekleri, içmeyenlerinkine oranla daha küçük doğarlar. Hipertansiyon: Nikotinin etkisiyle damarlar büzülür ve tansiyon yükselir. Preeklampsi: Hipertansiyonla birlikte böbrek ve karaciğerin de etkilenmesi neticesinde daha ağır bir tablo ortaya çıkar. Plasentanın erken ayrılması: Anne ve bebek arasında bir filtre görevi olan plasenta, sigaranın etkisiyle, tutunduğu rahim içi dokusundan doğumdan önce ayrılabilir. Bu aşırı bir kanamaya yol açarak hem annenin hem de bebeğin hayatı için ciddi bir tehdit oluşturur. Erken doğum: Sigara içen kadınlarda doğumun 37. haftadan önce gerçekleşme olasılığı, sigara kullanmayanlara oranla daha yüksektir. Anne karnında bebek kaybı: Yukarıda sayılan patolojiler, bebeğin anne karnında hayatını kaybetmesine yol açabilir. Bebekte doğum sonrası solunum sıkıntısı (RDS): Bebeğin hava yolları ve akciğerlerinin tam olarak gelişememesi sonucunda ortaya çıkar. Sigara içen annelerin bebeklerinde daha sık rastlanır. Doğumsal anomaliler: Tam olarak gösterilememiş olsa da sigaradaki binlerce kimyasalın, bebeklerdeki bazı yapısal anomalilere yol açtığı düşünülüyor. Yarık damak bunların başında geliyor. Doğum sonrası etkiler: Gebelik esnasında yukarıdaki sorunlara yol açan sigara, doğumdan sonra da bebeklerde bazı hastalıkların ve gelişme bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Gebelik esnasında anne karnında sigaraya maruz kalan bebeklerde, sonraki yıllarda astım ve diğer solunum yolu hastalıkları, hiperaktivite, sigara bağımlılığı, gelişme ve öğrenme ile ilgili problemler daha sık görülmektedir. Gebelikte içilen sigara sayısının şu ya da bu olması durumunda bebeğe zarar vermemesi gibi bir düşünce (örneğin; günde 3-5 sigaradan bir şey olmaz) kesinlikle yanlıştır. Unutmayın, sigara içindeki maddeler ilk solunduğu andan itibaren kana ve oradan da bebeğe geçer.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var