Bebeklerde Morarma Neden Olur?

Bebeklerde Morarma Neden Olur?
10 Ekim 2024

Bebeklerde morarma düşme, K vitamini eksikliği veya altta yatan başka bir rahatsızlığın belirtisi olabilir.

Bebeklerin cildi çok yumuşaktır. Bu nedenle özellikle emekleme ve yürümeye başlama döneminde ciltleri kolayca morarır. Bu durum ebeveynleri korkutsa da bebeklerdeki morarmaların çoğu endişe verici bir nedenden kaynaklanmaz. Ancak K vitamini eksikliği, hemofili, lösemi veya istismar gibi durumlarda da bebeklerin cildi morarabileceğinden, şüpheli durumlarda çocuk doktoruna danışmak önemlidir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeklerde morarma neden olur sorusunun yanıtını detaylıca açıkladık. Keyifli okumalar!

Bebeklerde Morarma Normal mi?

Yenidoğanların vajinal doğumdan hemen sonra başlarında veya vücutlarında morarmalar olması yaygındır. Doğum sırasındaki fiziksel stres, bazı bebeklerin boyun, baş ve omuz çevresinde morarmalara neden olabilir. Bu morluklar çoğu durumda ağrıya neden olmaz ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçmesi beklenir. Daha büyük bebeklerde ise düşmelere bağlı morluklarla sık karşılaşılır. Nadir olarak da K vitamini eksikliği veya lösemi gibi bazı tıbbi durumların bebeklerde morarma şeklinde belirti verebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle bebeğin cildinde morarmalarla sık karşılaşılıyorsa mutlaka çocuk doktoruna danışılmalıdır.

Bebeklerde Morarma Neden Olur?

Doğum, emekleme ve yürüme süreçleri, bebeklerde normal morarmaların yaygın nedenleridir. Ancak morarma nadiren ciddi hastalıklara da işaret edebilmektedir. Özellikle gözlerin veya kulakların çevresinde, yanaklardaki yumuşak doku bölgesinde, karında, kalçada, veya ağız içinde morarmalar ile karşılaşıyorsanız çocuk doktorunun görüşünü mutlaka almalısınız. Gelin şimdi bebeklerde morarma nedenleri arasında yer alan faktörleri daha detaylı inceleyelim:

Düşme: Bebekler emeklemeye ve yürümeye başladığında düşmeleri; başlarında, çenelerinde, dizlerinde ve alınlarında morluk oluşması normaldir.

K Vitamini Eksikliği: K vitamini kanın pıhtılaşması için önemlidir. Bebekler genellikle düşük miktarda K vitamini ile doğarlar ve takviye edilmediğinde morarma ve kanama sorunları ortaya çıkabilir.

Von Willebrand Hastalığı: Kolayca oluşan sık morarma, kanın düzgün bir şekilde pıhtılaşmadığı genetik bir bozukluk olan Von Willebrand hastalığının da bir göstergesi olabilir.

İdiyopatik Trombositopenik Purpura: Trombositlerin parçalanmasına neden olan ve vücutta düşük trombosit sayısına yol açan bir otoimmün bozukluktur. Genellikle yakın zamanda geçirilen viral enfeksiyonlardan kaynaklandığı düşünülür. Cilt altında büyük morluklar ve mor noktacıklara yol açabilir.

Henoch Schonlein Purpurası: Karın ağrısı, kanlı dışkılama, eklem ağrısı ve morluklara/kızarıklıklara neden olabilen bir bağışıklık bozukluğu türüdür.

Hemofili A ve B: Bu genetik durum, kanın pıhtılaşma mekanizmasında kusura neden olur. Kolay morarma ve kesiklerden sonra aşırı kanama başlıca belirtileridir. Küçük vakalar yürümeye başlayana kadar teşhis edilemeyebilir ancak şiddetli vakalar erken dönemde de kendini belli edebilmektedir.

Lösemi: Morluklara neden olabilen bir kanser türüdür. Düşük trombosit sayısı, düşük kırmızı kan hücresi sayısı, ateş ve açıklanamayan kilo kaybı diğer belirtiler arasındadır.

Yaygın intravasküler pıhtılaşma: Morarma, kanama ve kontrolsüz kan pıhtılaşmasına neden olabilen nadir bir kanama durumudur. Yenidoğanlarda sepsis, solunum sıkıntısı veya doğum yaralanmaları sonrası gelişebilir.

İstismar: Bebeklerde açıklanamayan morarmalar bazen de istismara işaret edebilmektedir. Özellikle yapılan testler sonrası sağlıklı olduğu görülen bebeklerde bu ihtimal akla gelmelidir.

Bebeklerde Morarma Neden Olur?

Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Doğumdan hemen sonra oluşan morluklar, ciddi bir neden olup olmadığını anlamak için yenidoğanın ilk muayenesinde incelenir. Emekleme ve yürümeye başlama döneminde de ufak tefek morluklar normaldir. Ancak aşağıdaki tablolarda çocuk doktoruna danışılması önemlidir:

  • İlk 3 ayda gelişen tüm morluklar
  • Henüz emeklemeyen, hareketsiz bebeklerde görülen morluklar
  • Kalça, kulak arkası ve göz çevresi gibi alışılmadık yerlerde oluşan morluklar
  • Herhangi bir sebep olmaksızın çok sayıda morluk, iltihap belirtileri ve pembe lekeler
  • Morluklara burundan kanama, açıklanamayan kilo kaybı, sık kusma, iştahsızlık, yetersiz kilo alımı ve uyuşukluk gibi belirtilerin eşlik etmesi

Bebeğinizde Oluşan Morlukları Nasıl Geçirebilirsiniz?

Ciddi sebeplerden kaynaklanan morluklar, o sebebe yönelik tedavi gerektirir. Tedavi yöntemleri ve süresi, altta yatan nedene göre değişiklik gösterecektir. Örneğin yaralanmalardan kaynaklı morarmalara ayakta tedavi kliniğinde müdahale edilirken genetik bir hastalıktan kaynaklanan morarmalarda hastaneye yatış gerekebilir. Bu noktada, yapılacak muayene sonrası doktor en uygun tedavi yöntemini ebeveynlerle paylaşacaktır.

Emekleme veya düşme nedeniyle oluşan basit morarmalarda ise moraran kısmı örten giysiler giydirerek bölgenin daha fazla travma almasına engel olabilirsiniz. Ayrıca emeklemesi için bebeğinizin halı gibi daha yumuşak bir yüzeyde olmasına dikkat edebilirsiniz.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklerin Yataktan Düşmesi Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.