İshal Tedavisinde Bu Yöntemler Çok İşe Yarıyor
Bebeklerde ishalin en büyük tehlikesinin vücudun fazla su kaybına neden olarak kuruması olduğu ifade edilir. Bu nedenle ishalin tedavi edilmesindeki asıl amacın bebeğin vücudundaki sıvı kaybını önlemek olduğu belirtilir.
Bebeklerde İshal Nasıl Geçer?
Yirmi dört saat içerisinde üç defadan fazla sulu dışkılama veya anne sütü alan yenidoğan bebeklerin normal zamanlarda olduğundan daha sık ve sulu dışkılaması olan ishalin (diyare) uzun sürmesi durumunda ciddi sonuçlar doğuracağı belirtilir. Bebeklerde İshalin en büyük tehlikesinin vücudun fazla sıvı kaybına bağlı olarak kuruması olduğu ifade edilir. Bebeklerde ishal nasıl geçer? Bir enfeksiyon belirtisi de olabileceği belirtilen ishalin ana tedavisinin diyet değişikliği ve sıvı alımının artırılması olduğu belirtilir. Peki, İshale ne iyi gelir?
Bebekte İshal ve Kusmayı Geçirme Yöntemleri
Bebekte ve yeni doğmuş bebeklerde ishali geçirme yöntemleri arasında en önemli yeri temizlik ve hijyen tutar. Bebeğin günlük bakımını yaparken ve beslenmesi aşamalarında mümkün olduğunca temizliğe dikkat edilmesi önerilir. Bebeklerde ishalin (diyare) geçmesini sağlayacak yöntemler uzmanlar tarafından şu şekilde belirtilir;
- Temizlik ve Hijyen Kurallarına Uyun; Bebeğinizin altını temizledikten sonra ve mama hazırlamadan önce mutlaka ellerinizi sabunla yıkayın. Yenidoğan ve küçük bebeğinizin beslenme kaplarını ve biberonlarını kaynatın.
- Bol bol sıvı almasına özen gösterin; Bebeğinizin / çocuğunuzun ishal olduğu zamanlarda vücudunda oluşan su ve tuz kaybını yerine koymak için, doktora danışarak piyasadan temin edebileceğimiz ya da evde 5 su bardağı dolusu su (kaynatılmış soğumuş) ve 2 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuzu karıştırarak hazırlayabileceğiniz karışımı verebilirsiniz. İshal olan bebeğinizin 2 (iki) yaşından küçük olması durumunda ve sıvıyı bir anda içmesinin mümkün olmadığı durumlarda her ishalde olmasa da sık sık bir tatlı kaşığı içirmenizin uygun olduğu belirtilir. Bebeğinizin 2 yaşından büyük olması durumunda her ishal ve kusma başına bir su bardağı bu sıvıdan içirmeniz önerilir.
- Elma - Şeftali - Muz gibi meyveler yedirin; ek gıdaya geçen bebeklerin ishal olmaları durumlarda; elma, şeftali ve muz gibi meyveleri yedirmenin yanında, halk arasında ishale iyi geleceği belirtilen Cola, beyaz ve sarı gazoz ile çikolata, şeker gibi tatlı ve yağlı gıdaların verilmemesi gerekir. Bu dönemde bebeklere; patates püresi, pirinç lapası ve yoğurtlu çorbalar gibi yiyeceklerin verilmesi önerilir. Bunun yanında; çay, fındık, ayva ve limonun da ishale iyi gelen yiyecekler arasında olduğu belirtilir.
- Yenidoğan bebekleri sık sık emzirin; yeni doğmuş ve anne sütüyle beslenen ve henüz ek gıdaya geçememiş bebeklerin ishal olması durumunda bebeği kesinlikle emzirmekten vazgeçilmemesi yanında sıvı kaybını önlemek için sık sık emzirilmesi önerilir.
Bu Belirtileri Gördüğünüzde Mutlaka Doktora Başvurun
Bebeğinizde ve çocuğunuzda 6 saatten uzun süren ishallerde, dışkısında kan görülmesi durumunda, su kaybı belirtileri gösterdiğinde hemen vakit kaybetmeden doktora ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.
Bebeklerde İshalde Su Kaybı Belirtileri
Bebeklerin ve çocukların ishal nedeniyle oluşabilecek su kaybı belirtileri arasında; dudaklarda ve ağızda kuruma, idrarda koyu renk ve yoğunluk, gözlerin çukurlaşması, altı (6) saat boyunca idrara çıkamama, aşırı uyku hali ve halsizliğin yer aldığı ifade edilir.
İshal Tedavisinin Asıl Amacı Sıvı Kaybını Önlemektir
İshali, dışkılama sayısında ve miktarında meydana gelen ani artış olarak ifade eden uzmanlar, ishalin en büyük tehlikesinin vücudun fazla sıvı kaybına bağlı olarak kuruması olduğunun altını çizerler. Söz konusu durumda dilin ağız içerisinde kuruması, koyu ve kıvamlı idrar yapma ve az işeme gibi belirtilerle kendisini gösterebildiği ifade edilir. İshalin tedavi edilmesindeki asıl amacın sıvı kaybını önlemek olduğu, ana tedavinin diyet değişikliği ile sıvı alımının artırılması olduğu belirtilir. İshalin iyileşmesinde etkili olacağı belirtilen diyet tedavisinin, ishalin yoğunluk ve bebeğin / çocuğun yaşına bağlı olarak değiştiği dile getirilir. Çocuğun günde 4 defadan fazla sulu dışkılama yapmadan diyetinin değiştirilmesi önerilmez.
Bebeklerde İshali Ne Keser? - İshalin Tedavisinde Uygulanacak Beslenme ve Diyet
- Mama ile Beslenen < 1 (bir) yaşından küçük çocukların sulu ve sık ishal olmaları durumunda; doktora danışılarak mamalarını laktoz içermeyen sindirimi kolay mamalarla değiştirileceği, su yerine içerisinde dengeli elektrolit solüsyonu olarak bilinen sıvılardan yine doktor önerisiyle faydalanmak.
- 2 Yaşından büyük bebek / çocuklarda (sık ve sulu ishal halinde); bu yaştaki bebeklerin /çocuklarına sofra yemekleri yiyebilmeleri nedeniyle mamayla beslenmelerinin gerekmediği ekmek, patates, pirinç, havuç, muz, elma püresi gibi besinleri tüketmelerinin uygun olduğu ifade edilir. Söz konusu dönemde tuzlu krakerlerin bebeğin tuz ihtiyacını karşılamasına yardım edeceği ifade edilirken, meyve sularının ishali artırabileceğinden bu dönemde verilmesi önerilmez. Bebeklerin katı besinleri reddetmeleri durumunda süt verilmesi tavsiye edilir.
- Anne sütü alan bebekler ve çocuklar (sık sulu ishali olan); Yeni doğmuş olan ve hayatının ilk 3 haftasında anne sütü alan bebeklerin her beslenmelerinden sonra normal olarak bir defa dışkıladığı belirtilir. Söz konusu dönemlerde bazen bebeğin dışkısının renginin yeşil ve kıvamının sulu olabileceği belirtilir. Bunun dışında bebeğin dışkısında kan, sümüksü bir yapı ya da kötü kokunun olması durumun da normal olmadığı belirtilir. Belirtilen sayıdan fazla dışkılama sayısının artması durumunda ishal olması ihtimali üzerinde durulur. Bebeğin annesini emmeye isteksiz, hasta görünümlü ve ateşli olmasının ortaya çıktığı durumlarda daha sık aralıklarla emzirilmesi önerilir. Bu dönemde annenin bebeğin bağırsak hareketlerini artırma olasılığına karşı kola, kahve ve bitkisel çayları tüketmesi önerilmez. Bebeğinizin dışkılamasının ve hareketlerinin normalden farklı olduğunu hissettiğiniz durumlarda mutlaka doktora götürmeniz önerilir.
Yenidoğan bebeklerde ishal nedenleri ve detaylar için tıklayın.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var