Bebeklerin Kafası Neden Daha Sıcak Olur?
Bebeklerin başı vücutlarına göre genelde daha sıcak olur. Bunun nedeni kafalarındaki kanlanmanın daha fazla olmasıdır.
Bebeklerin başı vücutlarına göre genelde daha sıcak olur. Bunun nedeni kafalarındaki kanlanmanın daha fazla olmasıdır. Eğer siz de bebeğimin vücudu soğuk başı sıcak diyorsanız, muhtemelen altında ciddi bir sebep yoktur. Çünkü özellikle yenidoğan döneminde vücuda göre neredeyse tüm bebeklerde kafa sıcaklığı gözlemlenen bir durumdur. Ancak bu durum, nadir de olsa çeşitli hastalıklarla ilişkili olabilmektedir. Bu nedenle rutin muayenenizde çocuk doktorunuzu konuyla ilgili bilgilendirmeyi unutmayın.
Bebeklerde Baş (Kafa) Sıcaklığı Neden Olur?
İlk kez anne baba olan çiftler, henüz deneyimleri olmadıkları için bebeklerinin gelişimi ve sağlığı ile ilgili her konuda araştırma yaparlar. Boyu ve kilosu ideal mi? Gün içinde kaç kere emzirilmeli? Nasıl yatırmalıyız? Bunlar ve daha pek çok konu ebeveynler için ilk aylarda önemli birer araştırma konusu olur. Tüm bunlarla birlikte ebeveynlerin cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri de bebeklerin başı neden sıcak olur sorusudur. Bebeklerin kafası doğdukları ilk günden itibaren vücutlarına göre bir miktar sıcak olabilir. Uzmanlar bu durumu kafa bölgesinin daha çok kanlanmasına bağlamaktadır. Yani bebeklerde baş sıcaklığı çoğu zaman endişe edilecek bir durum değildir. Eğer ateş ölçer ile ölçüldüğünde vücut sıcaklığı normal çıkıyorsa, bebeğin kafasının sıcak olması genelde normal karşılanır. Ancak nadiren de olsa çeşitli hastalıkların bebeklerde kafa sıcaklığına neden olabildiği bilinmektedir. Bu nedenle bebeği takip eden doktora muayene olmak ve diğer hastalıkları ekarte etmek gerekir. Bebeklerde kafa sıcaklığı ile belirti verebilen durumları sıralayacak olursak;
1. D Vitamini Eksikliği
D vitamini anne sütünde bebeklerin ihtiyacını karşılayabilecek miktarda bulunmamaktadır. Bu nedenle bebeklerde D vitamini eksikliği oluşabilmektedir. Böylesi bir durumda bebeğin kafa kemiklerinde yumuşama, bıngıldakta genişlik, geç diş çıkarma, terleme ve kafa sıcaklığı görülebilmektedir.
2. Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
Nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da bebeklerde baş sıcaklığının artmasına neden olabilir. Kafa sıcaklığına ek olarak öksürme, hırıltı, burun akıntısı veya tıkanıklığı gibi belirtiler de varsa çocuk doktoruna muayene olunmalıdır.
3. Diş Çıkarma
Diş çıkarma döneminde genel olarak bebeğin kafasıyla birlikte vücut sıcaklığında bir miktar artış olabilir.
4. Emzirme
Özellikle yenidoğan döneminde bebekler anne sütünü emerken çok yoğun efor sarf ederler. Zira çene kasları henüz yeteri kadar gelişmemiştir. Bu nedenle harcanan aşırı enerji bebeğin terlemesine, yorulmasına ve kafa sıcaklığının bir miktar artmasına neden olabilir.
5. Kullanılan ilaçlar & Metabolik Hastalıklar
Hastalık durumunda kullanılan bazı ilaçlar yan etki olarak bebeğin kafasında sıcaklık artışına neden olabilir. Aynı şekilde çeşitli metabolik rahatsızlıklar da bebeklerde kafa sıcaklığı ile belirti verebilmektedir.
Tüm bunlar nadir de olsa bebeklerde kafa sıcaklığına neden olabilir. Ancak yukarıda da değindiğimiz gibi çoğu zaman bebeklerin kafasının sıcak olması herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmaz. Bu nedenle öncelikle çocuk doktoruna muayene olmak ve çeşitli hastalıkları elemek doğru bir davranış olacaktır. Muayene sonrası herhangi bir hastalık bulgusuna rastlanılmazsa bebeklerde baş sıcaklığı için endişe edilmesine gerek yoktur.
Bebeklerin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde Kafa Sıcaklığı Ne Zaman Geçer?
Bebeklerde kafa sıcaklığı genellikle 1 yaşına kadar sürebilmektedir. Özellikle yenidoğan döneminde daha sık görülse de bebeklerde baş sıcaklığının 1 hatta 2 yaşına kadar devam etmesi normal karşılanır. Ancak bu sıcaklık vücut sıcaklığından çok fazla olmamalıdır. Vücut sıcaklığı ise ortalama 36,4’tür. 37 derece ve üzerinde dikkatli olunması gerekirken 38 derece ve üzeri yüksek ateş olarak değerlendirilmektedir.
Hangi Durumlarda Hastaneye Gidilmeli?
Bebeklerde baş sıcaklığı genellikle normaldir ve vücudun geneline göre kafa bölgesinin bir miktar fazla sıcak olması beklenen bir durumdur. Ancak aşağıdaki belirtiler de varsa bebeğinizin çocuk doktoruna muayene olması faydalı olacaktır.
- Öksürük,
- Hırıltılı solunum,
- Burun tıkanıklığı, burun akıntısı,
- Geçmeyen huzursuzluk,
- Vücut sıcaklığında artış,
- İshal, kusma,
- Morarma.
Sonuç olarak, bebeklerde kafa sıcaklığı vücuda göre biraz daha fazla olabilmektedir. Uzmanlar, bunun nedeni olarak kafa bölgesinin daha fazla kanlanmasını göstermektedir. Ancak bebeklerde baş sıcaklığına eşlik eden farklı semptomlar da varsa mutlaka çocuk doktoruna muayene olunmalıdır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var