2023 Doğum Rapor Parası Ne Kadar? Doğum İzni Parası Hesaplama
Analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği (doğum raporu parası) ile ilgili merak edilen her şey yazımızda.
Doğum öncesi ve sonrasında çalışılmayan 16 haftalık yasal iznin ücreti işveren tarafından değil, devlet tarafından ödenir. Bu da doğum rapor parası veya doğum izni parası olarak da bilinen analık halinde geçici iş göremezlik ödeneğidir. SGK’ya bağlı çalışan annelere ödenen doğum rapor parası brüt ücret üzerinden hesaplanır. Annenin günlük brüt ücreti 112 ile çarpılır ve çıkan rakamın üçte ikisi anneye doğum rapor parası olarak ödenir. Buradan da anlaşılacağı üzere analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği yalnızca çalışan annelere ödenir. Bununla birlikte annelerin geçici iş göremezlik ödeneği alabilmesi için doğum gerçekleşmiş olması, bebeğin sağ olması, rapor süresince iş yerinde çalışılmıyor olması ve kadının iş yerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gibi şartların sağlanması gerekir. Peki, doğum rapor parası 2023 yılında nasıl hesaplanır? 2023 analık iş göremezlik ödeneği şartları nelerdir? Doğum izni parası ne zaman ve nasıl alınır? Gelin şimdi konuyla ilgili tüm detayları inceleyelim.
2023 Doğum Rapor Parası Nedir? Doğum İzni Parası Hesaplama
Çalışan annelerin doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık yasal izni bulunur. Çoğul gebeliklerde bu süre 18 haftaya çıkar. Yasal izin süresince çalışamayan annelerin ücreti ise işveren tarafından değil, devlet tarafından ödenir. Bu ödemeye de analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği denilmektedir. Halk arasında doğum rapor parası veya doğum parası olarak da bilinen analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği, SGK’ya tabi çalışan annelere ödenir. Yani çalışmayan anneler bu ödemeden faydalanamamaktadır. Kamu çalışanı anneler ise doğum izni parası olarak da bilinen geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanamazlar. Zira memur annelere tüm maaşları kesintisiz olarak çalıştıkları kurum tarafından ödenmektedir. Peki, 2023 doğum rapor parası hesaplama nasıl yapılır?
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Süt İzni Nedir, Nasıl Kullanılır?
Doğum Rapor Parası Hesaplama 2023
Analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği 2023 hesaplaması için annenin brüt ücreti dikkate alınır. Asgari ücretle çalışan bir anne üzerinden doğum izni parası 2023 hesaplaması yapacak olursak, annenin brüt ücreti 10.008 TL’dir. Günlük brüt ücret ise 333,60’a denk gelir. Günlük brüt ücret izinli olunan gün sayısı (112) ile çarpılır. Bu rakamın üçte ikisi doğum rapor parası (analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği) olarak ödenir.
Doğum Rapor Parası Alma Şartları 2023 (Analık Halinde Geçici İş Göremezlik Ödeneği)
Doğum izni parası yani analık halinde iş göremezlik ödeneği alma şartları şu şekildedir:
- Annenin iş yerindeki sigortalılığı devam ediyor olmalı,
- Doğum yapılan tarihten önce geriye dönük 1 yıl içinde en az 90 gün SGK’ya tabi çalışan olmak,
- Rapor süresi boyunca (112) iş yerinde çalışıyor olmamak,
- Paranın ödenmesi için doğumun gerçekleşmesi ve bebeğin sağ olması.
Doğum İzni Parası (Analık Halinde Geçici İş Göremezlik Ödeneği) Ne Zaman Ödenir?
Doğum izni parası ne zaman ödenir, analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği ne zaman yatar gibi sorular da doğum iznine ayrılan annelerin merak ettiği bir diğer konudur. Analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği, yani doğum izni parası ortalama 2 ay içinde annelerin hesabına yatırılmaktadır. Ödemeler annenin e-devlette kayıtlı banka hesabına yatırılır. Hesap bilgisi yoksa anne kimlik kartıyla PTT şubesinden ücretini alabilir. Ödeme, yakın akrabalar dahil anne dışında kimseye yapılmamaktadır. Doğum parasının hesaba yatıp yatmadığı ise e-devlet üzerinden kontrol edilebilir.
Daha fazla bilgi için SGK'nin web sitesini buradan inceleyebilirsiniz.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var