Vazektomi Nedir? Geri Dönüşü Olur mu?
Etkili bir doğum kontrol yöntemi olan vazektomi ile ilgili tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.
Vazektomi, meniye sperm akışını kesen bir cerrahi müdahaledir. Sperm taşıyan tüplerin kesilip kapatılmasını içeren bu ameliyat, gebeliği önleme konusunda neredeyse %100 etkilidir. Ancak küçük bir ihtimal de olsa vazektomi sonrası hamilelik mümkün olabilir. Bununla birlikte vazektomi ameliyatı olmadan önce kişiler ileride çocuk sahibi olmak istemediğinden emin olmalıdır. Zira vazektomi ameliyatının geri dönüşü mümkün olsa da dönüşüm ameliyatları zor ve maliyetlidir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda vazektomi nedir, nasıl yapılır ve vazektomi sonrası gebelik mümkün müdür gibi konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Vazektomi Nedir?
Vazektomi, hamileliği önlemeye yardımcı olan küçük bir cerrahi müdahaledir. Bu müdahale sırasında sperm kanalları kesilir, bağlanır veya mühürlenir. Böylece sperm meniye karışmayacağından hamilelik ihtimali neredeyse yok olur. Bununla birlikte vazektomi, yalnızca gelecekte çocuk sahibi olmak istemediğinden emin olan erkeklere önerilen bir doğum kontrol yöntemidir. Zira işlemin geri dönüşü her zaman mümkün olamayabilir. Bu nedenle vazektomi yapılmadan önce işlemin artıları ve eksileri doktorla iyice tartışılmalıdır.
Vazektomi Nasıl Yapılır?
Vazektomi yaptırmanın iki yaygın yolu vardır. Bunlar:
1. Konvansiyonel Vazektomi
Kanallara ulaşmak için testislere birkaç küçük kesi atılır. Bu kanallardan küçük bir parça kesilir, çıkartılır ve kanallar bağlanır. Açılan kesiler kendiliğinden eriyen dikişler ile kapatılır ve hasta taburcu edilir.
2. Bistürisiz Vazektomi
Deride çok minik bir kesi açılır ve buradan kanallar kesilir, mühürlenir ya da bağlanır. Dikiş atma işlemi olmadığı için en sık tercih edilen vazektomi yöntemidir.
Vazektomi Sonrası Gebelik Mümkün mü?
Vazektomi sonrası hamile kalma ihtimali hala bulunur. Peki, hangi durumlarda vazektomi sonrası hamilelik gerçekleşir?
- Öncelikle işlemden belli bir süre sonra sıfır sperm sayısını doğrulamak için mutlaka semen testi yaptırılmalıdır. Bu testi yaptırmadan önce girilen korunmasız cinsel ilişkiler hamilelikle sonuçlanabilir. Bu nedenle doktorlar, semen testi vazektomiyi doğrulayana kadar diğer korunma yöntemlerinden faydalanılması gerektiğini belirtiyor.
- Başarısız bir vazektomi prosedürü de spermin hastanın skar dokularında oluşan mikroskobik kanallardan penisine ulaşmasına yol açabilir. Bu nedenle işlem sonrası semen testi yaptırılması gerekir.
- Vazektomi sonrası menide biraz sperm kalır ve bu bir kadının hamile kalması için yeterli bir miktar olabilir. Bu nedenle bir erkeğin vazektomi sonrası sperm sayısının sıfıra düşmesi için ortalama 20 – 40 kere boşalması ve işlemden 3 ay sonra semen analizi yaptırması gerekir.
Vazektominin Geri Dönüşü Var mı?
Vazektomi ameliyatının geri dönüşü teknik olarak mümkündür. Ancak başarı şansı çok yüksek değildir. Aslında vazektominin en önemli dezavantajı da budur. Geri dönüş ameliyatının başarı şansı neredeyse %50’dir. Ortalama 2 saat süren bu ameliyatları mikrocerrahi alanında uzmanlaşmış doktorlar yapmaktadır. Bu da ameliyatın maliyetini artıran bir unsurdur. Geri dönüş ameliyatlarının hem başarı oranı hem de maliyeti düşünüldüğünde, vazektomi yaptıracakların çok iyi düşünmesi ve kesinlikle çocuk sahibi olmak istemediklerinden emin olması gerekmektedir.
Vazektomi Sonrası Hamile Kalmak İçin Neler Yapılmalı?
Vazektomi sonrası hamile kalmak için iki yöntem bulunur. İlki sperm kanallarını yeniden birleştirmeye yönelik yapılan dönüşüm ameliyatıdır. Ancak dönüşüm ameliyatları her zaman başarılı sonuçlar sağlamayabilir. İkinci yöntem ise ameliyattan önce spermlerin sperm bankasında saklanmasıdır.
Vazektomi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Vazektomi ile ilgili en temel endişe, ameliyatı olan kişinin daha sonra çocuk sahibi olmayla ilgili fikrini değiştirmesidir. Vazektomiyi tersine çevirmek mümkün olsa da ameliyat her zaman başarılı olmayabilir. Ters cerrahi vazektomiden daha zor ve maliyetlidir. Bu nedenle ameliyatı olmadan önce kişilerin gerçekten çocuk sahibi olmak istemediğine emin olması gerekir. Bununla birlikte, ameliyattan sonra aşağıdaki yan etkiler ile nadir de olsa karşılaşılabilir.
Ameliyattan hemen sonra oluşabilecek yan etkiler:
- Testis torbası içinde kanama veya kan pıhtısı
- Spermde kan
- Testis torbasının morarması
- Ameliyat bölgesinde enfeksiyon
- Şişlik
- Hafif ağrı
Gecikmiş komplikasyonlar ise şunları içerebilir:
- Ameliyat olan kişilerin %1 ila %2’sinde görülen kronik ağrı
- Boşalma ile kötüleşen ve donuk bir ağrıya neden olabilen testiste sıvı birikimi
- Sperm sızıntısının neden olabildiği iltihaplanma
- Başarısız ameliyata bağlı olarak hamilelik
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var