Tüp Bebek Tedavisi Devlet Desteği Şartları 2023 (SGK Desteği)
Tüp bebek tedavisinde devlet desteği alabilmek için gerekli şartlar neler? Detaylar yazımızda!
Tüp bebek tedavisi devlet desteği 2023 yılında da alınabilecek sağlık hizmetleri arasında yer alıyor. Ancak tüp bebek tedavisi SGK desteği alabilmenin bazı şartları bulunuyor. Buna göre öncelikli olarak çiftlerin doğal yollarla gebelik elde edemediğinin sağlık kurulu tarafından rapor edilmesi, yani heyet raporu çıkarılması gerekiyor. Bununla birlikte tüp bebek tedavisi devlet desteği için yaş, sağlık sigortası, kurumun SGK ile anlaşmalı olması gibi belli başlı şartlar aranıyor. Gelin şimdi, tüp bebek tedavisi devlet desteği şartları 2023 yılında neler, birlikte inceleyelim.
Tüp Bebek Devlet Desteği Şartları 2023
Tüp bebek tedavisi devlet desteği alabilmek için çiftlerin bazı şartları sağlaması gerekiyor. Tüp bebek devlet desteği şartları 2023 yılı için şu şekildedir:
- Kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması,
- Uygulamanın yapıldığı merkezin SGK ile anlaşması olması,
- Anne veya baba adayının en az 5 yıllık genel sağlık sigortasının olması veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması,
- Evli olmak,
- Önceki evliliklerinde çocuk sahibi olup olmadığına bakmaksızın evlat edinilmiş çocuklar hariç mevcut evliliğinde çocuk sahibi olmamak,
- Doğal yollarla gebe kalınamadığının ve yardımcı üreme yöntemlerine ihtiyaç duyulduğunun sağlık kurulu tarafından rapor edilmesi,
- Son 3 yıldır diğer tıbbi tedavilerden sonuç alınamadığına dair sağlık kurulu raporunun olması,
- Kadında gebeliğin sürdürülmesine engel olabilecek sistemik bir hastalık bulunmadığının hazırlanan sağlık raporunda belirtilmesi.
Tüp Bebek Tedavisi Heyet Raporu İçin Gereken Tıbbi Şartlar Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi SGK desteği alabilmek için çıkartılacak olan heyet raporunda belli başlı tıbbi durumların yer alması gerekiyor. Bunlar:
- Kadında her iki tüpün de kapalı olduğunun açık veya kapalı ameliyat ile saptanması, (3 yıllık evlilik şartı aranmaz.)
- Erkekte sıfır sperm olması (Azospermi)
- Erkekte ileri hareketli toplam sperm sayısının 5 milyondan az olması, (3 yıllık evlilik şartı aranmaz.)
- Standart tedavilere cevap vermeyen hormonal veya yumurtlama problemlerinin olması,
- Düşük yumurtalık rezervine sahip olmak, (3 yıllık evlilik şartı aranmaz.)
- Yukarıdaki şartlara uymayan ve kısırlık nedeni saptanamayan hastaların SGK anlaşmalı hastanelerde son 3 yıl içinde en az 2 kere iğne tedavisi ile birlikte yapılan aşılama tedavisinden sonuç alınamaması ve bunun belgelendirilmesi.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Tüp bebek Fiyatları 2023 Yılında Ne Kadar?
Tüp Bebek Tedavisi Devlet Desteği İçin Heyet Raporu Nereden Alınır?
Tüp bebek tedavisi devlet desteği için heyet raporunun çıkarılması gerekmektedir. Bu rapor üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından alınmalıdır. Farklı bir ifadeyle, tüp bebek devlet desteği için heyet raporu eğitim ve araştırma hastaneleri veya üniversite hastanelerinden alınabilmektedir. Çıkarılan rapor ilaç için 1 ay, tedavi için 6 ay geçerlidir. Bu süre içinde rapor kullanılmazsa yeniden heyet raporu çıkarılması gerekmektedir.
SGK Tüp Bebek Tedavisini Kaç Kez Karşılıyor?
Gerekli şartlar sağlandığı takdirde SGK tüp bebek tedavisi giderlerini 3 kere karşılamaktadır. Her deneme için heyet raporunun yeniden çıkarılması gerekmektedir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var