Sezaryen Dikişi Türleri ve Estetik Dikiş

Sezaryen Dikişi Türleri ve Estetik Dikiş
20 Temmuz 2018

Sezaryen dikiş türleri, estetik dikiş ve sezaryen doğum sonrası dikiş bakımı ile ilgili merak ettikleriniz bu yazımızda!

Sezaryen ameliyatlarından sonra cildin katmanları dikilerek yeniden birleştirilir ve ameliyat sona erer. Bu katmanlar sırasıyla uterus (rahim), fasya, cilt altı ve cilt üstüdür. Özellikle cilt üstündeki dikişler, hem enfeksiyon ve açılma riskine karşı hem anne adaylarının estetik kaygısı nedeniyle oldukça önemlidir. Biz de bu yazımızda, sezaryen sonrası yapılan dikişlerin çeşitleri ve estetik dikiş hakkında merak ettiklerinizi derledik.

Sezaryen Dikişi Türleri ve Estetik Dikiş

Sezaryen ameliyatlarından sonra dikiş genellikle karının alt bölgesine, yatay olarak yapılır. (Pfannenstiel insizyon) Çok nadir durumlarda ise göbekten aşağıya doğru dikey bir kesi atılır. Buna da göbek altı midline kesi adı verilir. Her iki kesi yönteminde de benzer dikiş türleri kullanılır. Günümüzde doktorların en sık kullandığı dikiş yöntemleri ise;

1)Dışarıdan Görünmeyecek Şekilde Cilt Altına Atılan Dikiş (Estetik Dikiş)

Bu dikişe tıp literatüründe subkutikuler sütur denilmektedir. Halk arasında ‘estetik dikiş’ olarak adlandırılan bu dikiş türünde kendi kendine eriyen materyaller kullanılır. Dikiş tek tek değil de devam eden bir çizgi gibi uygulanır. Dikiş cilt altından yapıldığı için dışarıdan gözle görülmesi pek mümkün değildir ve diğer dikişlere göre çok daha az iz bırakır.

2)Cilt Üzerine Staple (Tel Zımba)

Tel zımba yöntemi kulağa her ne kadar korkutucu gelse de aslında sanıldığı kadar sancılı bir dikiş türü değildir. Bu dikiş uygulamasında, aynı tel zımba gibi tek tek yerleştirilen ilmeklerle yara bölgesi birbirine yakınlaştırılır. Genellikle ameliyattan bir hafta sonra bu teller basit ve ağrısız bir şekilde alınır.

3)Cilt Üzerine Tek Tek İplikle Atılan Dikiş Yöntemi

Bu dikişler, estetik dikiş gibi kendi kendine eriyen materyal kullanılarak yapılmaz. Bu nedenle doğumdan 7 – 10 gün sonra doktor tarafından alınması gerekmektedir.

4)Yapıştırıcı Bant Yöntemi (Strip)

Strip adı verilen şeffaf ve ince bir bant, ameliyat yerinin üzerine yerleştirilir. Yara kenarları karşı karşıya getirilir ve yakınlaştırılır. Gerilimi fazla olmayan yaralarda kullanılan bir dikiş türüdür.

Estetik Dikiş Nasıl Yapılır?

Sezaryen Dikişi Türleri ve Estetik Dikiş

Günümüzde, yukarıda bahsedilen yöntemlerden en çok estetik dikiş kullanılmaktadır. Estetik dikiş veya gizli dikiş olarak bilinen yöntemde dikiş, cilt altına uygulanır ve dışarıdan görünmez. Dolayısıyla diğer dikiş türlerine göre sezaryen ameliyattan sonra daha az iz bırakır. Genellikle kendi kendine eriyen materyaller ile dikiş atılır. Bu nedenle dikişleri aldırmak için doktora gidilmesine gerek kalmaz. Cilt altına, dışarıdan gözükmeyecek bir şekilde kesinin bir ucundan diğer ucuna kadar ilerleyen bir sütur atılır.

Estetik Dikişlerde Lazer Kullanılmaz

Estetik dikiş, halk arasında lazerle dikiş şeklinde yer etmiştir. Bu söylem doğru değildir, estetik dikişlerde lazer kullanılmaz.

Dikişler Ne Zaman İyileşir?

Cildin en üst epitel tabakasının oluşması genellikle 1 – 2 gün içinde gerçekleşir. Bu nedenle eğer doktorunuz koruyucu bant vb. aparatlar önermediyse 2 – 3 gün sonra annenin banyo yapması tavsiye edilir. (Doktorunuz koruyucu bant önerdiyse daha erken duş alabilirsiniz.) Cilt dokusunun karşı karşıya gelip kuvvetle birbirine yapışması ise ortalama 7 – 10 kadar sürer.

Dikişler Ne Zaman Alınır?

Yukarıda da değindiğimiz gibi eğer dikiş yapılırken kendi kendine eriyen materyaller kullanıldıysa, dikişleri aldırmak için doktora gitmenize gerek yok. Ancak erimeyen sütur ile dikiş atıldıysa, annenin yaklaşık 1 hafta sonra dikişleri alınır. Bu süre kişinin durumuna göre birkaç gün değişiklik gösterebilir.

Dikiş Yerinde Sertlik- Şişlik ve Ödem Olması Normal midir?

Ameliyat yapıldıktan 1 hafta sonra bölgede ödem oluşabilir ve bu ödem bölgenin hafif sert ve şiş olmasına neden olabilir. Hatta bölgenin çok hafif mor olması da normal karşılanabilir. Ancak bu belirtilerin yoğun yaşanması durumunda doktora başvurulması gerekir. Çünkü büyük, kırmızı ve mor renkteki şişlikler hematom olabilir.

Sezaryen Dikişi Türleri ve Estetik Dikiş

Dikiş Bölgesinde Kötü Kokulu Akıntı Olması

Sezaryen dikişinin olduğu yerde kızarıklık ve ısı artışına kötü kokulu sarı veya yeşil akıntı da eklenirse mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu durum enfeksiyon belirtisi olabilir. Sıcaklık olmadan, berrak, kokusuz ve az miktarda akıntı gelmesi ise normal karşılanır. Eğer iltihap olduğu tespit edilirse, yara yeri bakımı, pansuman ve antibiyotik gibi seçenekler ile annenin iyileşme süreci gözlemlenir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.