Hamilelikte Kanal Tedavisi Yapılabilir mi?

Hamilelikte Kanal Tedavisi Yapılabilir mi?
30 Aralık 2021

Kusma nedeniyle ağızdaki asit dengesinin değişmesi, hormonal sebepler veya yeme alışkanlıklarının değişmesi, hamilelikte dişlerin daha da hassaslaşmasına neden oluyor. Peki, bu dönemde kanal tedavisi yapılabiliyor mu?

Hamilelikte kanal tedavisi başta olmak üzere diş tedavilerinin yapılıp yapılamayacağı birçok anne adayı için merak konusudur. Peki, hamilelikte kanal tedavisi yapılabilir mi? Gelişen teknoloji, döner aletler ve apex locator adı veriken kök ucu bulucu cihaz sayesinde, röntgen çekmeye gerek kalmadan gebelikte kanal tedavisi yapılabilir. Bilinenin aksine, hamilelik döneminde birçok diş tedavisi yapılabiliyor. Ancak her ihtimale karşı, acil olmayan tedaviler doğum sonrasına erteleniyor. Acil tedaviler ise kadın doğum uzmanının da onayıyla, özellikle gebeliğin 2. döneminde yapılabiliyor.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte kanal tedavisi ve diş röntgeni ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!

Hamilelikte Kanal Tedavisi Yapılabilir mi?

Hamilelikte kanal tedavisi ile ilgili bilgi vermeden önce kanal tedavisinin ne olduğuna değinmek faydalı olacaktır. Kanal tedavisi, ciddi oranda çürüyen ve enfekte olan dişi kurtarmak amacıyla yapılan bir diş tedavisidir. Tedavi sırasında sinir ve pulpa alınır, dişin iç kısmı temizlenir ve doldurulur. Kanal tedavisine erken başlamak, dişin kurtarılabilmesi için çok önemlidir. Şiddetli ağrı olmasına rağmen diş hekimine gitmekte geç kalınırsa, enfeksiyon yayılacağı için diş tamamen kaybedilebilir.

Buradan da anlaşılacağı üzere kanal tedavisi, acil tedavi sınıfına girmektedir. Anne adaylarının gebelikte kanal tedavisi yaptırma konusunda en çok endişe duyduğu şey ise röntgendir. Ancak günümüzde gelişen teknoloji, röntgen çekilmeden kanal tedavi yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Apex locator adı verilen kök ucu bulucu cihaz ile röntgen çekmeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Eğer tanı için röntgen çekilmesi gerekiyorsa, mutlaka kadın doğum uzmanından onay alınmalıdır.  Her ne kadar modern diş röntgenlerinde düşük doz radyasyon kullanılsa ve tek doz düşük radyasyonun fetüs üzerinde ciddi bir anomaliye sebep olmayacağı bilinse de acil olmayan tedavilerin ikinci döneme veya doğum sonrasına ertelenmesi gerekir. Yine de hekiminiz röntgen kullanmak durumunda kalırsa, kurşun önlük ve tiroid koruyucu ile sizin ve bebeğinizin ışından korunduğuna emin olacaktır.

Kanal tedavisi gibi acil tedaviler için en uygun zaman hamileliğin ikinci dönemidir. Zira bu dönemde bebeğin organ gelişimi neredeyse tamamlanmış olur. Özellikle hamileliğinin ilk 3 ayında olanlar veya erken doğum riski bulunan gebelerin, tedavi için kendilerini takip eden kadın doğum uzmanlarına da danışması gerekmektedir. Bununla birlikte aciliyeti olmayan her türlü diş tedavisinin doğum sonrasına planlanması önerilir.

Hamilelikte Diş Röntgeni Zararlı mıdır?

Hamilelikte diş röntgeni önerilen bir tanı yöntemi değildir. Aciliyeti olmayan tedaviler için genellikle doğum sonrası beklenir. Zira diş röntgenleri az dozda da olsa radyasyon içermektedir. Bu radyasyonun bebeğe zarar verme ihtimali oldukça düşük olsa da risk alınması önerilmemektedir. Acil tedavilerde tanı için illa ki röntgen çekilmesi gerekiyorsa, bebeğin ışın almasını önlemek amacıyla kurşun önlük giyilmelidir. Bununla birlikte ilk 3 çok daha dikkatli olunmalı, beklenebiliyorsa tedavi gebeliğin ikinci dönemine ertelenmelidir.

Hamilelikte Kanal Tedavisi Yapılabilir mi?

Hamilelikte Diş Problemleri Neden Artar?

Hamilelik döneminde artan hormonlar, vücudun savunma mekanizmasında çeşitli değişikliklere yol açabilir. Örneğin dişlerin ve ağız mukozasının temizliğini sağlayan tükürük salgısının miktarı ve içeriği değişebilir. Bu durumda tükürük salgısı ağız içini eskisi kadar iyi temizleyemeyeceği için anne adaylarının ağız bakımına daha fazla dikkat etmesi gerekir. Aynı zamanda gebelik döneminde kusma ve reflü gibi şikâyetler de arttığından, ağız içindeki asitlik dengesi bozulabilir. Böylece diş ve diş etleri zarar görmeye meyilli hale gelir. Üstelik diş fırçalama, kusma refleksini daha da artırabileceğinden anne adayları dişlerini fırçalamaktan da kaçınabilmektedir. Ancak bu durum, çürük oluşumuna zemin hazırlayacaktır. Bu nedenle hamilelik döneminde günde en az 2 kere dişlerin fırçalanması önerilmektedir.

Hamilelikte diş hastalıklarının artmasına neden olabilen bir diğer faktör de değişen yeme alışkanlıklarıdır. Bu dönemde artan besin ihtiyacı, aynı şekilde ağız hijyeninin de artırılması anlamına gelir. Özellikle tatlı yiyecekler tüketildikten sonra dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Hatta mümkünse anne adayının tatlı ihtiyacını meyvelerden karşılaması tavsiye edilir.

Hamilelik Ginvigitesine Dikkat!

Hamileliğin erken dönemlerinde diş etlerinde kızarıklıklar ve şişlikler oluşabilir. Bunun nedeni, gebelikle birlikte östrojen ve progesteron hormonunun artmasıdır. Kızaran ve şişen diş etleri, oldukça hassaslaşır ve kanamaya müsait hale gelir. Hamilelik gingivitesi olarak bilinen bu durum çoğu zaman doğumdan sonra herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Ancak anne adayında diş taşı gibi problemler varsa hissedilen şikâyetler ciddi oranda artabilir. Bu nedenle diş hekimi diş taşlarının temizlenmesini önerebilir.

Sonuç olarak, hamilelikte kanal tedavisi uygulanabilir. Zira kanal tedavi zamanında uygulanmazsa enfeksiyon yayılabilir ve diş kurtarılamayabilir. Ayrıca oluşan enfeksiyon riskinin, tedavinin risklerinden daha fazla olduğu unutulmamalıdır. Gebelikte kanal tedavisi için röntgen gerektirmeyen apex locator gibi teknolojik cihazların kullanılması daha uygundur. İlk 3 ayda ise tedavi için mutlaka kadın doğum uzmanından onay alınmalıdır. Aciliyeti olmayan tedaviler de doğum sonrasına planlanmalıdır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Galibe Üstün gelen, yenen, önde gelen.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.