Hamilelik Öncesinde Yanıtlamanız Gereken 12 Önemli Soru
Anne adaylarının hamilelik planı yapmadan önce bazı soruların cevaplarını vermesi kolay bir hamilelik geçirmesi ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmesi için önemlidir.
Hamilelik Öncesinde Yanıtlamanız Gereken 12 Soru
Anne baba olmak yaşantınızın akısını değiştirecek büyük olaylardan birisidir. Hamile kalmadan önce yapılacak bazı planlar ve yapacağınız değişiklikler anne adaylarının daha sağlıklı hamilelik geçirmesini sağlayacaktır. Gebeliğinizi planlamanız siz ileride oluşabilecek sorunlara karşı hazırlar ve olabilecek sorunlarla daha kolay başa çıkabilmenize yardımcı olur. Hamile kalmadan önce sağlık muayenesinden geçmeniz sizin rahat bir hamilelik geçirmeniz ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi açısından önem taşır. Eğer kısa bir süre içerisinde bebek yapmayı planlıyorsanız işte hamilelik öncesinde yanıtlamanız gereken 12 soru...
1 - Sağlığınız ve Vücudunuz Hamile Kalmaya Hazır mı?
Kendinizi ne kadar iyi ve sağlıklı hissetseniz de hamile kalmadan önce doktora görünmeniz gebeliğiniz süresince sizin ve bebeğinizin sağlıklı olmanıza fayda sağlayacaktır. Doktorunuz tarafından yapılacak genel bir kontrol ve gebelik öncesi yapılacak testler hamile kalma sürecinizi kısaltacaktır.
2- Kilonuz Ne Durumda?
Hamile kalmak için anne adayının kilosu önemli bir etkendir. Aşırı kilolu kadınlar ile çok zayıf kadınların hamile kalma süreçlerinde bazı sorunlar yaşanabiliyor. Eğer aşırı kilonuz varsa bir diyetisyene görünmeniz ya da düzenli bir egzersiz programını takip etmeniz önerilir. Uygun kilonuzun olması hem sizin hamilelik dönemi boyuca sağlığınız hem bebeğinizin sağlıklı dünyaya gelmesi için önemlidir. Uzmanlar, hamile kalmanızdan en az 6 ay öncesinden boyunuzun kilonuzla orantılı bir düzeyde kalmasını sağlamanızı önerir. Bakmanızda Fayda Var:Hamile Kalmak İçin İdeal Kilo
3 - Sizde ya da Eşinizin Ailesinde Kalıtsal Hastalık Var mı?
Gebeliğiniz öncesinde bazı kalıtsal hastalıkların belirlenmesi önemlidir. Bu konuda genetik danışmanlar aile geçmişiniz hakkında bilgi verir. Eğer sizde ya de eşinizin ailesinde genetik gelen bir hastalık varsa veya akraba evliliği yapmış iseniz, bebek planı yapmadan önce bir genetik danışmana başvurmanız tavsiye edilir.
4 -Daha Önce Hiç Ameliyat Geçirdiniz mi?
Gebelik öncesinde herhangi bir ameliyat geçirmiş iseniz, bunu gebelik öncesi sağlık kontrolünüzde jinekoloğunuza söylemeniz gerekir. Bu şekilde doktorunuz gebelik sürecinizle ilgili sizi bilgilendirecektir.
5 - Daha Önce Gebelik Yaşadınız mı?
Geçmiş dönemlerde gebelikleriniz varsa, bu gebeliklerinizle ilgili herhangi sorun yaşayıp yaşamadığınız önemlidir. Zira yeni gebeliğinizde yeniden aynı sorunları yaşayabilirsiniz. Daha önceki gebeliğiniz düşük ile sonuçlandı ise, yeniden hamile kalmak sizi bazı endişelere sevk edebilir. Bu konuda yapmanız gereken en önemli şey, kendi kedinize endişe duymaktansa, danışacağınız bir doktorun yardımıyla birlikte kontrollü bir hamilelik dönemi geçirmeniz olacaktır.
6 - Her Hangi Bir Kronik Hastalığınız Var mı?
Hamile olduğunuz andan itibaren vücudunuz yavaş yavaş yeni yükler yüklenmeye başlayacaktır. Kronik bir hastalığınız varsa bu durum gebeliğiniz döneminde size yeniden sorun yaratabilir. Özel bir sağlık sorunu ile karşı karşıya iseniz, hamile kalmadan önce bu sorunuzun kontrol altına alınması ve hamileliğiniz süresince bu kontrolleri sürdürmeniz gerektiği önerilir.
7- Tansiyon, Şeker ve Epilepsi (Sara Nöbeti) Gibi Rahatsızlıklarınız Var mı?
Gebelik planyan anne adaylarının tansiyon, şeker ve epilepsi hastalığı varsa, gebelik süresince bu hastalıkların artabileceği ihtimaline karşı anne adayının gebeliği boyunca bu hastalıklarla ilgili doktor kontrolünde olması önerilir.
8 - Sürekli Kullandığınız Bir İlaç Var mı?
Gebeliğinizden önce kullanabileceğiniz; alerji ilaçları (anti histaminikler), aspirin, diyet tabletleri, doğum kontrol ilaçları gibi kullandığınız ilaçlar doktorunuz tarafından sorulacaktır. Bazı ilaçların bebeği etkilemesinden dolayı hamileliğiniz boyunca bu tür ilaçların alınmaması gerekmektedir. Mesela son dönemlerde sivilce tedavisi için yaygın olarak kullanılan Retinoik asit, vitamin A türevi ilacın bebekte doğumsal sakatlıklara neden olduğu belirtilir. Doktorlar bu ilacı kullanan anne adaylarının ilaç tedavisinin kesilmesinden sonra en az 6 ay hamile kalınmaması gerektiğini ifade ederler. Aynı şekilde anne adayının gebelik öncesinde kullandığı antidepresan (depresyon ilaçları) sakinleştirici ilaçlar ve ağrı kesicilerin kullanımı konusunda mutlaka doktorlarını bilgilendirmesi önerilir.
9- Kansızlığınız Var mı? Ya da Halsizlik, Solukluk, Çarpıntı, Çabuk Yorulma Hissediyor musunuz?
Anne adayı hamile kalmadan önce de kansız olmasa bile hamilelik döneminde kansızlık gelişme olasılığı vardır. Hamile kaldığınızda bebek, kendi ihtiyacı olan demir ve demir stokları için vücudunuzdan çok büyük isteklerde bulunur. Bu nedenle anne adayında eğer hamilelikten önce kansızlık ve demir seviyesinde düşüklük varsa, bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve sizin dengeniz bozabilir. Bu nedenle hamilelik öncesinde yaptırmanız önerilen sağlık muayenesinin bir parçası olarak tam kan sayımı yaptırmanız tavsiye edilir. Bakmanızda Fayda Var: Hamilelikte Kansızlık ve Yol Açtığı Sorunlar
10 - İşinizde Gebeliğiniz Açısından Herhangi Bir Risk Var mı?
Hamilelik planlamadan önce işiniz, işinizin faaliyet alanı da önemli bir yer tutar. Sizin ya da eşinizin işinde radyasyon, kurşun, kimyasallar , veya anestetik maddelere maruz kalma söz konusu ise, bu durum hem hamile kalma şansınızı olumsuz etkilerken hem de bebeğiniz için risk oluşturabilmektedir. Söz konusu işlerde çalışan anne adayının hamile kalmadan önce bu konuyla ilgili işverenleri ile konuşarak bir süre iş değişikliği yapmaları ya da iş yeri doktoruna danışarak bu konuda bilgi alması önerilir. Bakmanızda Fayda Var: Gebelik Öncesinde Radyasyona Marzu Kalma
11 - Herhangi Bir Şeye Karşı Alerjiniz Var mı?
Gebelik öncesinde alerjinizin olup olmadığı önemlidir. Alerjik reaksiyonların hamilelik sürecinde nasıl seyredeceği önceden kestirilemez. Gebelik döneminde bazı alerjik reaksiyonların artıp bazılarının azalacağı belirtilir. Alerjik reaksiyonlardan özellikle burun akıntısı (alerjik rinit) ve tıkanıklığının hamilelik döneminde artabileceği ifade edilir. Ancak alerjik egzamanın (atopik dermatit) gebelikte fazla etkili olmadığı ifade edilir. Mevcut alerjilerinizle ilgili mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeniz önerilir.
12 -Kızamıkçık Aşısı Oldunuz mu?
Hamilelikte bebeği etkileyen kızamıkçık hastalığı (rubella) için gebelik öncesinde aşı olunması önerilir. Kızamıkçık hastalığının gebeliğin erken dönemlerinde bebeğin iç organlarının geliştiği dönemde bebekte önemli bozukluklara neden olabileceği ifade edilir. (sarılık, beyin gelişiminde engel, körlük) Bu nedenle bebek yapmaya karar verdiğinizde doktorunuza başvurarak bu hastalığa karşı bağışıklığınızın olup olmadığına dair testlerin yapılması önemlidir. Kızamıkçık bağışıklık testini gebelik planınızdan en az 3 ay önce yaptırmanız tavsiye edilir. Bakmanızda Fayda Var: Gebelik Öncesinde Yapılması Gereken Testler
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var