Bebeğiniz İçin En Güvenli Yer Eviniz mi?

Bebeğiniz İçin En Güvenli Yer Eviniz mi?
20 Ağustos 2017

Bebekler emeklemeye başladıkları andan itibaren evin tüm odalarını keşfe çıkarlar. Bu keşifler sırasında sizin hayal bile edemeyeceğiniz yerlere girerler. Sizin için evin güvenli görünen pek çok yeri aslında bebeğiniz için büyük tehlike arz eden alanlar arasındadır.

Bebekler genellikle 6-12 ay arasında emekleme ve tutunarak ayakta hareket etmeye başlarlar. Çoğu zaman kontrolsüz olarak gerçekleşen bu eylemler anne babaların evde yeterli güvenlik önlemleri almamaları nedeniyle istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bebeğin çok erken emeklemesi ya da tutunarak ayağa kalkması onu tehlikelere açık hale getirir. Evde bebeğinizi sıklıkla karşılaşabileceği ev kazaları; beşik, kapılar, elektrik priz ve aksamları, mobilyalar ve kimyasal maddelerden zehirlenmeler olarak listelenebilir. Merak duygusunun yoğun olduğu bu dönemde anne babaların yaşanabilecek ev kazalarına karşı dikkatli olmaları ve olası durumlarda yapılacak ilk yardım uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmaları önerilir. Emeklemeye ve yeni yürümeye başlayan bebeklerin güvenliği için evi güvenli hale getirmekte neler yapılmalı? Evde bebek güvenliği için neler yapılmalı, bebek için evi güvenli hale getirmenin yolları nedir?

Bebekler İçin Evi Güvenli Hale Getirmek

Bebekler özellikle emeklemeye başladıkları dönemde içlerinde oluşan merak duygusunu gidermek için sizin hayal bile edemeyeceğimiz yerleri ve evin tüm odalarını keşfe çıkarlar. Çoğu zaman kontrolsüz olarak gerçekleşen bu eylemler yeterli güvenlik önlemleri alınmadığında hiç istenmeyen kötü sonuçlar doğurur. Bu nedenler ebeveynlerin evde bebek güvenliği konusunda titiz davranmaları önerilir. Anne babaların evde bebek güvenliği konusunda aşağıdaki durumları mutlaka göz önünde bulundurmaları tavsiye edilir.  

Bebekler Emekleme Döneminde Keşfe Çıkarlar

Bebekler özellikle emekleme döneminde evin tüm odalarını keşfe çıkarlar. Sizin için evin güvenli görünen pek çok yeri aslında bebeğiniz için büyük tehlike arz eden alanlar arasındadır. Bu nedenle bebek sahibi olan ailelerin kötü durumlarla karşılaşmamak ve bebeklerinin güvenliği için evi hazırlamaları ve bazı önlemler almaları gerekir. İşte bebeğiniz için evde oluşabilecek tehlikeli durumlar ve alınabilecek önlemler;   Hareketlerini Kısıtlamayın Evi Güvenli Hale Getirin; Bebeğinizin en hareketli olduğu dönem şüphesiz emeklemeye başladığı dönemdir. Bebekler çok küçük aylarda emeklemeye başladıkları için kendisi için tehlikeli olabilecek durumları öngöremezler. Bu nedenle bebeğinizin hareketli olduğu bu dönemde bebeğin hareketlerini kısıtlamak yerine (siz ne kadar kısıtlasanız da bebeğiniz bir anda gözünüzden kaçar) güvenliği için evde her türlü önlemi almanızda yarar vardır.   Elektrik Prizleri; Evde bulunan elektrik prizleri bebeklerin en fazla merak ettikleri şeyler arasında yer alır. Bebeklerin prizle oynamaları son derece tehlikelidir. (Bebeğinizin küçük ve ince parmakları prizin deliklerine kolayca girer) Bu nedenle evi güvenli hale getirirken yapacağınız ilk şeylerden birisi piyasada satılan priz kapları ile prizlerin üzerini kapatmanız olmalıdır.   

Bebeğiniz İçin En Güvenli Yer Eviniz mi?   

Dolap ve Çekmeceler; Evde bulunan dolap ve çekmecelerin kapaklarının açılmaması, bebeğinizin parmaklarının sıkışmaması için önemlidir. Dolap ve çekmeceler için satılan güvenlik kilitleri bu anlamda işinize çok yarayacaktır. Bunun dışında bebeğinizin dolaplara tutunarak ayağa kalkmak istemesi nedeniyle olası kazalara sebebiyet vermemek için, dolapları duvara sabitlemeniz gerekir.   Bebeğiniz İçin En Güvenli Yer Eviniz mi?  

  1. Sivri Uçlu - Kenarlı Mobilyalar; Bebeğinizin ani hareketlerde başını çarpmaması için masa ve sehpa gibi sivri kenarlı ve uçlu mobilyalarınızın köşelerine koruyucu takmalısınız.
  2. Kapı ve Pencereler; Evde bulunan kapı ve pencereler de bebeğinizin güvenliğini riske atan nesneler arasında yer alır. Evde kapılarla oynamayı seven bebeğiniz kapının arasına parmaklarını sıkıştırabilir. Bununla beraber pencereler de bebeğiniz için tehlike oluşturabilecek ve dikkat etmeniz gereken önemli alanlardır. Bebeğiniz uyanıkken pencereleri tam açmamanız ve pencereler için piyasada satılan pencere kilitleri kullanmanız tavsiye edilir.
  3. Merdivenler; Evde bulunan her türlü merdivende (ister iki basamak ister çık basamaklı olsun) tehlike arz eden şeylerden birisidir. Bu nedenle merdivenlerin önüne bebeğinizin geçemeyeceği şekilde engel koymanız tavsiye edilir.
  4. Bıçak - Kalem - Sivri Uçlu Eşyalar; Bıçak, kalem gibi sivri uçlu eşyalar bebeklere zarar verebilecek eşyalar arasındadır. Bu gibi eşyaların kilitli çekmece ve dolaplarda tutmalısınız.
  5. Boncuk - Bozuk Para - İğne; Ortalık yerde sizin kolay göremeyeceğiniz ama bebeğinizin çok kısa süre içerisinde bulacağı boncuk, bozuk para ve iğne gibi ağzına alıp yutabileceği cisimlerin ortada ya da uzanıp alabileceği yerlerde bulundurmayın. Bebeğin yabancı cisim yuttuğunu anlama ve boğulma belirtileri nasıl olur? Sorusunun cevabı için aşağıdaki linki tıklamanız yeterli.

Bebeklerde Boğulma Belirtileri ve İlk Yardım Teknikleri İçin Tıklayın  

  1. Çakmak Kibrit; Kibrit , çakmak gibi yanıcı aletler her yaştaki bebek ve çocuklar için tehlikelidir. Tüm yanıcı cisimleri bebeklerin ulaşamayacağı yere koymanız gerekir.
  2. Kolye - Bilezik - Emzik Kordonu; Boğulma durumuna karşı bebeğinizin boynuna kolye, emzik kordonu gibi şeyleri asmamaya özen gösterin.
  3. İlaçlar; bebeğinizin yutması sonucu olası zehirlenme durumlarına karşı  ilaçları açıkta bırakmayın ve mutlaka kilitli dolaplarda saklayın.
  4. Yaşına Uygun Olmayan Küçük Parçası Olan Oyuncaklar; Bebeğinize aldığınız oyuncakların etiketlerini mutlaka okuyun ve satın alacağınız oyuncakların yaşına uygun olduğundan emin olduktan sonra oynamasına izin verin.

  Bebeklerin Yaşına Göre Oyuncak Seçimi İçin Tıklayın  

Banyoda Bebek Güvenliği

Bebeklerin ev kazaları geçirdiği alanlardan birisi de banyolardır. Evinizin diğer odalarını bebeğiniz için güvenli hale getirirken banyoyu da unutmamanız gerekir. Bebeğiniz için banyoyu güvenli hale getirmek için şu adımları uygulayabilirsiniz.

  • İçi su dolu kovaları ortada bırakmayın işiniz bitince içini hemen boşaltın,
  • Banyonuzda küvet varsa içini asla suyla dolu bırakmayın.
  • Banyoda bulunan temizlik malzemelerini bebeğinizin ulaşamayacağı yerlere koyun.
  • Deoderant, parfüm gibi güzellik malzemelerini bebeklerin ulaşamayacağı dolaplara yerleştirin.
  • Banyoda bulunan paspası ve kilimlerinin kaymaması için altlarına sabitleyici koyun.
  • Bebeğinizin kafasını çarpma olasılığına karşın musluklara aparatlar takın.
  • Tıraş ve Fön makinesi gibi aletleri asla prize takılı bırakmayın.

  Bebeğiniz İçin En Güvenli Yer Eviniz mi?  

Mutfakta Bebek Güvenliği

Bebeklerin şüphesiz olmaktan en keyif aldığı yerlerden birisi de mutfaklardır. Mutfak dolapları içerisindeki tencereler ve çekme içlerindeki eşyalar en sevdiği oyuncakları arasında yer alır. Mutfaklarda evde bebeğinizin güveliğini tehlikeye sokan alanlar içerisinde yer alır. Uzmanlar bebeğinizi olası kazalara karşı mutfakta asla yalnız bırakılmamasını tavsiye ederler. Siz bebeğinize ne kadar dikkat ederseniz edin bebeğinizin yalnız kaldığında kendisini tehlikeye atacak bir durumla karşı karşıya kalabileceğini asla unutmayın.   Bebeğiniz İçin En Güvenli Yer Eviniz mi?

  • Yemek pişirirken bebeğinizi mutfağa sokmayın, soksanız dahi ayağınızın ucunda dolaşmamasına özen gösterin.
  • Bıçak ve çatal gibi kesici ve delici nesneleri bebeğinizin kolayca ulaşamayacağı bir yere koyun.
  • Temizlik maddeleri ve deterjanları mutfağınızda asla alt dolaplara koymayın. Bu tür malzemelerin mutlaka kilitli dolaplarda olmasına özen gösterin.
  • Perde, masa örtüsü gibi eşyaları fırın ve ocak gibi yanıcı aletlerden uzakta tutun.
  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.