Doğum Dikişlerinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Özellikle ilk doğumunu yapan kadınlarda vajina daha az elastik ve yırtılmaya müsait olduğundan, epizyotomi uygulaması tercih edilebilir.
Epizyotomi Kesisi - Doğum Dikişleri
Normal doğum sırasında vajinal açıklığı genişleterek doğumu kolaylaştırmak, fetüs başının kolay geçmesini sağlamak, istenmedik yırtıkların önüne geçmek, tehlikesiz ve hızlı bir doğum sağlamak amacıyla perine bölgesine doğru yapılan kesiye doğum kesisi adı verilir. Bebeğin daha kolay çıkmasını sağlamak amacıyla uygulanan cerrahi kesi, (epizyotomi -doğum kesisi) daha çok ilk doğumunu yapan anne adaylarına uygulanır. Bu gruptaki gebelerin vajinasının daha az elastik ve yırtılmaya müsait olmasından dolayı epizyotomi kesi uygulaması ve dikişli doğum uygulaması tercih edilebilir. Epizyotomi dikişi bakımı ise doğumdan sonra doktorun önereceği solüsyonlarla yapılır. İyileşme süreci ortalama 7-10 gün arasındadır.
Epizyotomi Kesisinin Yapılma Amacı
Normal doğumların bazılarında gebelere yapılan epizyotomi kesisinin amacı, bebeğin başı veya makat kısmı çıkarken perine bölgesinin aşırı gerilmesi sonucu yırtılmasının engellenmesidir. Doğum sırasında epizyotomi kesisi atılmasının diğer amacı ise perine tabanı kaslarının aşırı gerilmesinin önlenmesi, uzun dönemde oluşabilecek estetik ve yapısal bozuklukların yani kalın barsak, mesane ve rahim sarkması gibi olumsuz etkilerin en aza indirilmesidir.
Uygulama Yöntemi
- Epizyotomi orta hat üzerinde ya da yana doğru olarak yapılabilir. Orta hat epizyotomide daha az kanama olurken daha hızlı iyileşme ve daha az ağrı sağlanır. Ortadan yana doğru uygulanan epizyotominin de anal kasların yırtılmalarını daha iyi koruduğu belirtilir.
- Kesi yapılması sırasında pelvik bölge lokal olarak uyuşturulur. Böylece anne adayı ne kesi yapıldığı ne de doğum dikişi atıldığı sırada herhangi bir acı hissetmez. Epizyotomi kesisi genellikle 3 – 4 cm civarındadır.
- Epizyotomide kendiliğinden yok olan dikiş materyali kullanılmasından dolayı, daha sonra dikişleri aldırma gibi bir durum söz konusu değildir. Yapılan işlemin ardından az ya da fazla iz kalabilir. Ancak bu izler anneyi rahatsız edecek izler değillerdir. Zaman içerisinde belli belirsiz bir durum alırlar.
Enfeksiyon Riski Azdır
- Doğum esnasında kendiliğinden oluşacak yırtığa göre epizyotominin tedavisi daha kolaydır.
- Enfeksiyon riski çok daha azdır. Bunun yanı sıra şişme, morluk ya da kanama görülebilir.
- Sıklıkla görülen şikayet ise ağrıdır. Ancak doktorunuz tarafından önerilen ağrı kesici alabilirsiniz. Bölgeye uygulayacağınız buz kalıpları ödem veya küçük şişkinliklere bağlı ağrıları azaltabilir. Buz kalıplarını hazırlamak için eldivenin içine su koyup, buzdolabının buzluk kısmında dondurabilirsiniz. Bu kalıpları yumuşak bir beze sararak, perine bölgesine 15 – 20 dakika boyunca kompres yapabilirsiniz.
Epizyotomi Dikişi Bakımı
Epizyotomi dikişi iyileşme süreci ortalama 7 ile 10 gün arası sürmektedir. Bu süre içerisinde insizyon yerinin kuru ve temiz tutulması ve verilen reçetenin kullanılması gerekir. Hijyenik pedler ise en geç 3 saatte bir mutlaka değiştirilmelidir. Tuvaletin ardından temizliğe dikkat edilmelidir. Temizlik ılık su ile yapılmalıdır. Bu bölgeye gaita (dışkı) bulaşmaması için dikkat edilmelidir. Uzun bir süre ayakta kalmak veya oturmaktan kaçınmalı, mümkün oldukça epizyotomi kesisinin olmadığı taraf üzerine oturulmalıdır. Normal doğumun ardından ıkınmayla dikişlerin açılacağı korkusu, tuvalet alışkanlığını da değiştirebilmektedir. Ev içi yürüyüşler, bol sıvı alımı ve meyve tüketimi bu sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır. Cinsel ilişki için ise mutlaka 6 hafta yasağına uyulmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken durumlar
Kanamanızı, vajinal akıntınızı ve dikiş olan bölgenizi arada bir kontrol edin;
- Aşırı ağrı ya da gerginlik hissediyorsanız,
- Kanamanızın miktarı fazlalaşıyorsa,
- Kanamanız açık kırmızı rengini alıyorsa,
- Akıntınızda kötü bir koku oluştuysa,
- Ateşiniz yükselirse,
- Karın ağrısı ortaya çıkarsa hiç vakit kaybetmeden hastaneye başvurun.
Doğum Sonrası ve Lohusalık Dönemi Perine Bölgesi Bakımı ve Detaylar İçin Tıklayın
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var