Yeni Düzenlemelerle Doğum Yapan Kadın En Az 4 bin 856 Lira Alacak!

Yeni Düzenlemelerle Doğum Yapan Kadın En Az 4 bin 856 Lira Alacak!
22 Mayıs 2017

Doğum yapan çalışan kadının hakları 2017 yılında da artarak devam ediyor.

Devlet tarafından yapılan yeni düzenlemeler sonrasında doğum yapan kadının hakları da artmaya devam ediyor. Buna göre, asgari ücretten çalışan sigortalı bir kadının doğum yapmasından sonra ödenecek emzirme yardımıyla birlikte devletten en az 4 bin 856 lira alacağı belirtildi. Çıkan haberlere göre, 2017 de doğum yapan kadına verilen paranın çalışan kadının maaşının artması ve doğum sayısının yükselmesiyle birlikte artacağı da ifade ediliyor.

Doğum Yapan Kadına 2017 Yılında En Az 4 Bin 856 Lira

Yeni yapılan düzenlemeler doğum yapan kadınlarla ilgili olumlu gelişmeleri de beraberinde getiriyor. Basında çıkan haberlere göre, asgari ücretten sigortalı bir kadının doğum yapmasından sonra, emzirme ödeneğiyle (süt parası) birlikte birlikte en az 4 bin 856 lira para alacağı belirtiliyor.  Bu paranı çalışan kadının maaşının ve doğum sayısının yükselmesiyle de daha da artabileceği ifade ediliyor. Doğum yapan kadın sigortalının 2017 yılında yapılan yeni düzenlemeler sonrasında hem işe devam etmek hem de çocuğuna bakmak için bazı haklarda geliyor. Bunun dışında SGK ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sağlanan bazı yardımlar da söz konusu.   Yeni Düzenlemelerle Doğum Yapan Kadın En Az 4 bin 856 Lira Alacak!  

Ücretli İzin

Doğum yapan çalışan kadın sigortalı için, "kadın sigortalı doğum öncesindeki 8 ve doğum sonrasındaki 8 hafta boyunca çalışmaz ve bu süreler için SGK'dan geçici iş görmezlik ödeneği alır." hükmü yer almaktadır. Bununla beraber doğum yapan anneye 2017 yılı için 16 haftalık geçici iş göremezlik ödeneği kapsamında, asgari ücretten maaş alan bir kadın sigortalı için 4 bin 424 lira ödeneceği belirtiliyor. Çalışan kadının SGK'ya bildirilen maaşının yüksek olması durumunda kadın sigortalının eline geçecek olan para miktarı da artacak. Bakmanızda Fayda Var: Doğum Yapan Çalışan Kadının Hakları

Doğum Parası (Doğum Yardımı)

Doğum yapan kadınların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na başvurarak doğum yardımı talebinde bulunmalarıyla alacakları para miktarı, ilk doğumda 300 lira, ikinci doğumda 400 lira ve üçüncü doğum da 600 lira oluyor. Bakmanızda Fayda Var: Doğum Yardımı Başvurusu - Doğum Parası Nereden Alınır?   Yeni Düzenlemelerle Doğum Yapan Kadın En Az 4 bin 856 Lira Alacak!

Esnek Çalışma Saatleri

Doğum yapan çalışan anneler; ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay ve üçüncü çocukta 6 ay yarım gün çalışma hakları bulunuyor. Ayrıca doğum yapan kadının son 3 yıl içerisinde en az 600 gün İŞKUR'a prim ödemesi durumunda yarım çalışma ödeneği alabilir. Bu haktan yararlanmak için eşin çalışması şart değildir. Esnek çalışma talebi, çalışmaya başlamadan en az 1 ay önce işverenden yazılı dilekçeyle talep edilir ve işveren bu talebe hayır diyemez.

Doğum Sonrası İzin Hakları

Doğum sonrasında çalışan kadının sahip olduğu çocuk sayısına göre haftalık çalışma süresinin yarısı kadarında izin alma hakkı vardır. Bu izin hakkı ücretsiz bir izin olarak ifade ediliyor. Bu haktan yararlanan çalışana işveren ücret ödemiyor. Ancak, çalışan kadın 600 gün işsizlik sigortasına prim ödememiş ise, İŞKUR'dan yarım çalışma ödeneği alabiliyor.   Yeni Düzenlemelerle Doğum Yapan Kadın En Az 4 bin 856 Lira Alacak!  

Emzirme Ödeneği (Süt Parası)

Doğum yapan kadın sigortalıya SGK tarafından emzirme parası ödeniyor. Bu ödeneği alabilmek için doğum yapan kadın sigortalının ya da eşinin doğumdan önce en az 120 gün prim ödemiş olması gerekiyor. 2017 yılında bu şartı sağlayan kişilere SGK tarafından 133 lira emzirme parası veriliyor. Bakmanızda Fayda Var: Emzirme Ödeneği Başvurusu ve Kimler Süt Parası Alabilir?

İşveren Hayır Diyemez

Geçtiğimiz yıl doğum yapan kadın kadına yönelik yapılan bu haklardan maalesef pek çok çalışan kadının haberi yok.  Doğum sonrasında 2, 4 ya da 6 aylık yarım gün çalışma hakkı işçi - memur fark etmeksizin tüm çalışan kadınlara tanınan bir hak. Bu hakların kullanılmasıyla ilgili özel sektörde işverenlerin kamuda ise, amirlerin kadın çalışanlara kullandırmama gibi bir lüksleri yok. Annelerin çocuğu 5,5 yaşına gelene kadar kullanabilecekleri yarım gün çalışma hakkı için eşlerin her ikisininde çalışıyor olma şartı aranıyor. Bu hakların kullanılamayacağı bazı sektörler söz konusu olsa da bu sınırlama sadece küçük bir alan için geçerli.   Yeni Düzenlemelerle Doğum Yapan Kadın En Az 4 bin 856 Lira Alacak!  

Doğum Yapan Kadının Talep Edeceği Haklar

  Doğum yapan çalışan kadınların, doğum sonrasında talep edecekleri yardımların neler olduğunu bilmeleri hak kaybı yaşanmamaları açısından büyük önem taşıyor. Buna göre, 2017 yılında doğum yapan annenin talep edeceği haklar şöyle;

  • - Doğum yardımı; Doğum yapan tüm kadınlara doğumun kaçıncı doğum olduğuna göre ödenir
  • - Geçici İş Göremezlik Ödeneği- En fazla 112 gün için sigortalı kadına ödenir. Doğumdan önceki bir yıl içerisinde en az 90 gün prim ödenmiş olması
  • - Emzirme parası- Kendisi sigortalı kadına veya sigortalı olan eşe ödenir. Son bir yıl içinde en az 120 gün prim olması şarttır.

İzin Süresini Anne Tercih Eder

Çalışan anne, doğum sonrasında kullanma hakkı olan 8 haftalık analık iznini kullanan kadın çalışan, haftalık çalışma süresinin yarısına kadar çalışmayı talep edebileceği gibi 6 aylık ücretsiz izin hakkını da talep edebilir. Bu iki hakkın aynı anda kullanılması mümkün değildir. İzin hakkı ya 2, 4 ya da 6 ay yarım gün çalışma hakkı olarak kullanılacak veya 6 ay ücretsiz izin talep edilecektir.   Bakmanızda Fayda Var: Baba Olan Memurlarda Yarım Gün İzin Kullanabilecek

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Galibe Üstün gelen, yenen, önde gelen.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.