Bu İsimleri Bebeğinize Koyarken Bir Kez Daha Düşünün
Her anne baba bebeğine en güzel, en anlamlı, değişik, kulağa hoş gelen ismi koymak ister. Ancak anne babalar çoğu zaman bebeklerine vermek istedikleri, çok beğendikleri isimlerin anlamlarını ve hangi manaya geldiğini bilmezler. Bu yazımızda; dinen caiz olmayan isimler ve anlamlarını derledik.
Dinen Caiz Olmayan İsimler
Bebeğinizin doğumundan sonra onun için en önemli şey ona nasıl hitap edeceğinizi belirleyen ve bir ömür boyunca herkes tarafından kullanılacak olan isimlerdir. Anne-baba adayları bebeklerinin olacağını öğrendikleri ilk günden itibaren ona ne isim vereceklerini düşünürler. Her anne baba bebeğine en güzeli en anlamlı, değişik, kulağa hoş gelen ismi koymak ister. Ancak anne babalar çoğu zaman bebeklerine vermek istedikleri, çok beğendikleri isimlerin anlamlarını ve hangi manaya geldiğini bilmezler. İslam alimleri isim vermenin kültürel, sosyal ve dini açısından önemli bir konu olduğunu ifade ederler. Pek çok anne babanın Kur'an-ı Kerim'de geçen isimleri çocuklarına vermek istediklerini belirten uzmanlar, günümüzde bebeklere Kur'an'da geçtiği için yaygın olarak konulan isimlerin anlamının yanlış olduğunu ifade ederler. Bu nedenle bebeklerine Kur'an'dan isim koymak isteyen aileleri daha seçici davranmaları konusunda uyarıda bulunurlar. Peki, Dinen caiz olmayan isimler ve çocuğa konulmaması gereken isimler ve anlamları neler?
Çocuğa Konulmaması Tavsiye Edilen İsimler
İslam alimleri, dinen mekruh sayılan (Müslümanlıkta, dince yasaklanmamış olmakla birlikte yapılmaması istenen) isimler olduğunu vurgulamaktadırlar. Bu isimlere örnek olarak;
- Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail ve İsrafil isimleri gösterilir; bu isimlerin konulmaması önerilir.
- Samet - Samed; Allah'ın 99 isminden birisi olan Samed (Samet) isminin anlamı hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Yalnızca Allah'a mahsus olan bu sıfatın bebeğe konulmasının uygun olmadığı belirtilir.
- Julide; Julide ismi Farsça ‘da dağınık anlamına gelmektedir.
- İrem; Cennet bahçesi olarak bilinen İrem isminin gerçekte, Allah'ın gazabına uğrayan sahte cennet olduğu ifade edilir.
- Bade; İçki anlamına gelmektedir.
- Alara, Rosa, İlayda; isimlerinin gayri Müslim isimler olması dolayısıyla dinen bebeklere verilmesi uygun görülmemektedir.
Bunun dışında anlamları kötü olan anlamsız şeylerin bebeklere isim olarak verilmesi de uygun görülmemektedir.
Kötü Anlamlı veya Anlamı Yanlış Bilinen İsimler
Bebeklerine Kur'an-ı Kerim'de geçen isimlerden koymak isteyen anne babalar, bazen çocuklarına verecekleri isimlerin ne anlama geldiğini bilmezler ya da yanlış bilirler. Uzmanlar ailelerin bebeklerine verecekleri kötü anlamlı isimlerin olumsuz etkilerine maruz kalmamaları için kız ya da erkek bebeğe ad koyarken çok dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizerler. İşte kötü anlama ya da anlamı yanlış bilinen isimlerden birkaçı...
- Aleyna; ismi her ne kadar Kur’an-ı Kerim'de geçse de İslam alimleri tarafından anlamı olmayan bir isim olarak tabir edilir. Aleyna isminin anlamı olarak; "bize ait olan, bizim üzerimize anlamına geldiği belirtilmektedir. Aleyna’nın geçtiği ayet: İnne aleynâ lel hudâ şeklindedir ve Türkçe ’de anlamı: "Şüphesiz, bize ait olan, yol göstermektir." olduğu belirtilir. Aleyna’nın internette yer alan manaları ise "esenlik, Allah’ın iyi kulları" dır.
- Asiye isminin Anlamı ; ‘isyan’ eden anlamına gelir.
- Belinay; Belinay ismi de İslam Âlimleri tarafından konulması uygun olmadığı belirtilen isimlerden birisi olarak ifade edilir. İnternette pek çok sitede "Peygamber Çiçeği" anlamında yer alan Belinay isminin hem "Peygamber Çiçeği" anlamına gelmediği hem de Kuran-ı-Kerim’de yer almayan kız bebek isimleri arasında yer aldığı söylenir. Eski bir kelime olduğu belirtilen Belinay isminin bilinen anlamı yerine; ‘belinmek’, ‘bölünmek’ anlamına geldiği, bu nedenle Belinay da ‘belinen ay, bölünen ay, ay gibi belin, ay gibi bölün’ anlamları taşıdığı ifade edilir.
Konulmasının Uygun Olmadığı Söylenen Bebek İsimleri
- Berre/Berra; Peygamber Efendimiz ‘in, güzel manalı olan bazı isimleri daha güzeliyle değiştirdiği rivayet edilmektedir. Bu isimlerden birisinin de Berre / Berra olduğu belirtilir. “iyi insan, kusursuz kimse, günahsız” anlamına gelen Berre/Berra isminin Peygamber Efendimiz tarafından Zeynep ismine çevrildiği rivayet edilir. Konuyla ilgili olarak bu ismi taşıyan kişilerin zihninde, kendini beğenme gibi bir mana oluşabileceğini, bu nedenle de bu ismi taşıyan kişinin karakterini olumsuz yönde etkileyebileceği ifade edilir.
- Bekir; ismi ‘deve yavrusu’ anlamına gelmektedir. Bekir isminin Hz. Ebubekir’den dolayı konulduğu ancak Hz. Ebubekir’in esas ismi Abdullah olduğu, Ebubekir'in ise lakabı olduğu ifade edilir.
- Buğlem; isminin anlamı cenneti müjdeleyen melek olarak geçmektedir. Buğlem isminin gerçekteki anlamının eski bir kızılderili dilinde ‘bereket yüklü bulut’ olduğu ifade edilir.
- Cemre; ateş parçası manasına gelen Cemre isminin de Peygamber Efendimiz tarafından Cemile ismiyle değiştirilmiş olduğu rivayet edilir.
- Ceylin; pek çok yerde ‘Cennet kapısı’ olarak belirtilen Ceylin isminin Kuran-ı-Kerim’de geçmeyen ve ‘Cennet kapısı’ anlamına gelmeyen bir isim olduğu belirtilir. Cennetin sekiz kapısı olduğu, bu kapıların isimlerinin de; Salat, Cihad, Reyyan, Sadaka, Hac, Af, Eymen ve Zikir-İlim kapısı olduğu ifade edilir. Ceylin isminin İngiliz bir isim olan Jaylin’in Türkçeleştirilmiş hali olduğu, Jaylin ‘sakin’ manasına gelen bir isim olduğu belirtilir.
Konmasında Sakınca Olabilecek İsimler
- Ecrin; son yıllarda oldukça popüler olan kız bebek isimleri arasında olan Ecrin isminin anlamının çoğu yerde ‘Allah’ın hediyesi’ olarak geçtiği belirtilir. Fakat Ecrin’in isminin gerçek anlamının ‘Allah’ın hediyesi’ değildir. Kökeni Arapça olan ‘ecr’ kelimesinden türeyerek Ecr ‘ücur, ücret’ anlamına geldiği belirtilir.
- Eflal; internette "Cennetteki bir meyve ağacı" olarak yazan Eflal isminin anlamının kesinlikle yanlış olduğu. Eflal isminin "Yara, zarar, bozukluk" anlamına geldiği belirtilir.
- Eflin; "Cennet kapısı" anlamına geldiği yazılan Eflin ismi gerçekte Farsça Efl ‘Gurub etmek, batmak’ anlamında olduğu belirtilir.
- Efnan; anlamı ‘Cennetteki güzel gözlü kız’ olarak belirtilen Efnan isminin gerçekte olan anlamının Arapça bir kelime olan Afnan’ın Türkçe karşılığı olduğu ifade edilir. Buna göre, Efnan’ın (Afnan’ın) gerçek anlamı ‘ince dallar, çeşitler ve şubelerdir.
- Efra; İşi gücü olmayan adam. Boş dolaşan kişi, başının saçı tamam olan kimse, Kuruntulu, vesveseli adam olarak tanımlanır. Efra'nın bilinenin aksine Alper Tunga’nın lakabı değil, Efrasiyap Alper Tunga’nın lakabı olduğu belirtilir.
- Efsa; Cennet ırmağı manasına geldiği ifade edilen Efsa isminin anlamının bu olmadığı, Cennete dört ırmağın olduğu bunların isimlerinin ise, Tesnim, Selsebil, Kevser ve Kafur olduğu belirtilir. Efsa isminin Farsça olan afsūn kelimesinden geldiği, Afsūn'un Türkçemize Efsun olarak geçtiği ve ‘sihir, büyü, hile, hileci, büyücü, sihirbaz ’ anlamları taşıdığı belirtilir.
- Efsun; Sihir, büyü, üfürük, Sihirbazların tuzağı, Hile ile yapılan kötü işler anlamına geldiği ve Efsun'un İslamiyet’çe men ’edilmiş ve büyük günahlardan sayıldığı şeylerden birisi olduğu belirtilir.
- Elvin; isminin anlamı renkler, gökkuşağının renkleri, rengarenk, renkli anlamına geldiği, Elvin isminin internette geçen anlamının Cennet çiceği olduğu ve bu anlamın doğru olmadığı belirtilir.
Tavsiye Edilmeyen İsimler 2017
- Ikra; ‘Oku’ diye emretmek, selam göndermek, kiraya vermek anlamına gelir.
- Lara; Latin mitojisinde adı geçen ölüm perisidir. Sır tutamadığı için dili kesilmiştir.
- Kayra; isminin eski Türk mitolojisinde ‘tanrı’ anlamına geldiği ifade edilir. Allah’tan başka ilah olmadığı için çocuğa tanrı ismi konulmaması gerektiği belirtilir.
- Merza; Anlamı ‘Meleklerin Kraliçesi’dir. Fakat Merza ‘mariz’ kelimesinden gelir ve ‘hastalıklar, illetler, hastalar’ anlamına gelir!
- Minel; ‘Cennetteki inci tanesi anlamında kullanılan Minel isminin manasının tamamen uydurulmuş olduğu aslında Kuran-i Kerim’de geçmesine rağmen tek başına hiç bir ifade etmediği ifade edilir.
- Nilda; son dönemlerde uzmanların hakkında en çok soru aldığı isimlerden birisi olarak belirtilen Nilda isminin anlamı internette bazı sitelerde ‘Cennet kapısındaki meleklerden birinin adı’ olarak belirtilmesine rağmen, Nilda isminin İspanyol/İtalyan kökenli bir isim olduğu ve ‘savaşa hazır olan kadın, kadın asker’ gibi anlamları taşıdığı belirtilir.
Çocuğa Konulmaması Gereken İsimler
- Nira; İbranice bir isim ve ‘dokuma tezgâhı’ anlamına geldiği belirtilir. İnternette ancak rüyada karşılaşılabilen nadide güzel olduğu ama bunun yanlış olduğu söylenir.
- Sanem; Kâfirlerin, önünde ibadet ettikleri heykel, put, Çok güzel olan anlamına gelmektedir. Sanem ismi de Dinen caiz olmayan isimler arasında yer alır.
- Selcen; İnternette ‘Cennetteki kuş ve çiçek ismi’ olarak geçen Selcen isminin gerçek anlamının fakat bu anlamının ‘ruhu güçlü, kuvvetli olan’ olduğu belirtilir.
- Sidelya; Cennette açan çiçek anlamına geldiği belirtilen ismin, Kuran’da geçmeyen bir isim olduğu ve Latince kökenli ‘yıldız çiçeği’ anlamına geldiği belirtilir.
- Sude; Ezilmiş, dövülmüş, sürülmüş, Terleyen, Boyalı, sürmeli anlamına gelmektedir.
- Suden;‘Peygamber efendimizin Cennetteki en çok sevdiği ağaç’ olduğu belirtilen Suden isminin bu anlama gelmediği ve Kuran’da ‘başıboş, sorumsuz’ anlamında geçtiği ifade ediliyor.
- Talya; doğrusu Thalia olan ismin manası, Yunan mitolojisinde bir tanrıçadır. Talya'nın hem başka bir dinin tanrıçası olmasından dolayı hem de Allah’ın tek olduğunu inkar ettiği için, İslam’a uygun olmayan bir isim olarak nitelendirilir. (Talya Talia ismiyle ayni anlama gelmez)
- Tuana; ismin anlamının ‘Cennet bahçesine düşen ilk yağmur damlası’ olarak sanıldığı, fakat Tuana isminin Arapça kökenli bir isim olmadığı için Kuran’da geçmediği ve cennet ile ilgili herhangi bir anlam taşıyamadığı ifade edilir.
Peygamber Efendimizin Koyulmasını Yasakladığı İsimler
- Sanem: (Senem) ; Put, çok güzel kadın anlamına gelmektedir. Peygamberimizin yasaklamış olduğu isimlerdendir.
- Samed: Yüce Allah'ın 99 isimleri tek başına isim olarak kullanılmasını yasaklamıştır. Samed yerine Abdussamed seklinde kullanılabilir yalnızca (Abdulkerim, Abdulkadir, Abdurrahim vs)
- Süveyda: Kalbin ortasında var kabul edilen siyah nokta. Tohumun ortasında bulunan tanecik, Kalpteki gizli günah, anlamları taşımasından dolayı isim olarak kullanılmasının uygun olmadığı belirtilir.
Peygamberimiz(s.a.v) anlamı güzel olmayan, cehennemi çağrıştıran bazı isimleri de çocuklar konmasını yasakladığı rivayet edilir. Bu isimler;
- Asiye: Asi olan karşı gelen, itaatsiz
- Alev: Cehennemi çağrıştıran bu ve benzeri isimleri de yasaklamıştır. Örneğin; ateş, kırmızı, sarı, alev
- Abdulese; Arslan’ın kulu, Peygamberimizin yasakladığı bir isimdir.
- Kezban; Yalancı
bir hadis-i şerifte : "sizler kıyamet günü kendinizin ve babalarınızın adları ile çağrılırsınız. öyle ise çocuklarınıza güzel isimler veriniz. Buyurmuşlardır. (Hadis-i şerif-ıbn-i mace) Dinen caiz olmayan isimler; İslam alimleri tarafından yapılmış açıklamalar ve yazılmış yazılar ve makaleler kaynak alınarak hazırlanmıştır.
Bebeğe İsim Seçerken Rehberiniz Olacak Önemli Püf Noktaları
BEBEĞİNİZE HENÜZ İSİM BULAMADINIZ MI?
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var