Yeni Yasayla Bebeğe İsim Koyma Şartları da Değişti!

Yeni Yasayla Bebeğe İsim Koyma Şartları da Değişti!
21 Ekim 2017

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda görüşülerek yasalaştı.

Bebeğe Konan İsim 3 Adı Geçemeyecek!

Bebeğe konan isim 3 adı geçmeyecek. Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonunda görüşülmeye başlamasından sonra, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı. Söz konusu yasayla birlikte doğum bildirimi ve çocuğa konulan isimlerde de yeni düzenlemeler yapılırken, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile çocuğa /bebeğe konulan isimin 3 adı geçmemek üzere ve kısaltma yapılmadan yazılacağı belirtildi. Yeni düzenlemelerin yapıldığı yasada,  sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimleri de nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılabilecek.

Doğum Bildirimleri Sözlü Beyanla Yapılabilecek

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazın Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile çocuğa konulan ismin 3 adı geçemeyeceği belirtilirken, sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimi nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılabilecek olup, her sözlü beyanda mülki idare amirinin emriyle aile hekimleri tarafından beyanların doğruluğunun araştırılması ise zorunlu olacak. Bebeğin doğum bildirimi; veli, vasi, kayyım bunların bulunmaması durumlarda ise, çocuğun büyükbaba, büyükanne ya da ergin kardeşleri yahut çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılacak.   Yeni Yasayla Bebeğe İsim Koyma Şartları da Değişti!    

Bebeğe Konulan İsimler Kısaltma Yapılmadan Yazılacak

Yeni Nüfus Hizmetleri Kanununa göre, bebeklere isim verilirken sayı 3'ü geçemeyeceği gibi çocuğa verilecek isimde kısaltma yapılamayacak. Yurt dışındaki doğum bildirimleri ise, yabancı makamlardan alınan resmi belge ya da raporun dış temsilciliklere (konsolosluklara) verilmesiyle yapılacağı, doğum bildirimlerinin dış temsilciliğine şahsen başvurunun yapılaması durumunda ise, yabancı makamlardan alınan resmi belge ya da raporla çocuğa konulan adın belirtildiği dilekçenin, ana ve babanın kimlik bilgilerini gösteren belgelerle dış temsilciliğe gönderilmesi suretiyle de yapılabileceği belirtiliyor. Ölü doğan çocukların ise, aile kütüğüne yazılmayacağı, bir doğumda birden çok doğan bebeklerin doğuş sırasına göre nüfusa yazılacağı yeni düzenlenen konular arasında yer alıyor.   Yeni Doğmuş Bebeğe Kimlik Kartı (Nüfus Cüzdanı) Nasıl Çıkarılır? Detaylı bilgi için tıklayın...

Doğum Olaylarına Elektronik Tescil

Yasalaşan tasarıyla doğum olaylarının tescilinde elektronik tescil imkanını da dile getiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, doğumlarda sözlü beyanın araştırılması görevinin mülki idare amirinin talimatıyla aile hekimlerine verildiğini, bu şekilde de her sözlü doğum beyanın gerçek olup olmadığının araştırılacağını ve sağlık kuruluşları dışında gerçekleşen doğum olaylarının da aile hekimleri tarafından elektronik ortamda kayıt altına alınacağını belirtti.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Macide Şan ve şeref sahibi kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Ekrem 1. Daha, en kerim. 2. Çok şeref sahibi, pek cömert, çok eli açık. Ekremü’l-Ekremin: Cenab-ı Hak. (Alak suresi: 3 ).