Adet Kanamasının Azalmasına Yol Açan 17 Faktör
Adet kanamasının az olması, konforlu bir durum gibi görünse de kadın sağlığını etkileyebilen önemli bir konudur.
Adetin az gelmesi, konforlu bir durum gibi görünse de kadın sağlığını etkileyebilen önemli bir konudur. Zira adet kanamasının az olması, altta yatan hormonâl bozukluklara veya üreme sistemindeki yapısal farklılıklara işaret ediyor olabilir. Özellikle adetin 2 günden az sürmesi, mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olunması gereken bir konudur. Sizler için hazırladığımız bu yazıda; az gelen adet kanamasının, diğer bir deyişle adetin kısa sürmesinin olası nedenlerinden bahsettik.
Adet Kanaması Nedir?
Az gelen adet kanamasının nedenlerine geçmeden önce, menstrüasyonun neden ve nasıl gerçekleştiğini öğrenmek faydalı olacaktır. Adet kanaması olarak da bilinen regl, aylık döngüler halinde gerçekleşen vajinal kanamalardır. Kadın üreme hücresi olan yumurtanın olgunlaşmasıyla, rahim içi kalınlaşmaya ve gebeliğe hazırlanmaya başlar. Kalınlaşan doku, döllenmenin (hamileliğin) olmaması durumunda dökülür ve bir miktar kan ile birlikte vücut dışına atılır. Ergenlikten başlayıp, menopoz dönemine kadar süren bu döngü, aslında kişinin doğurganlığının devam ettiğinin en somut göstergelerinden biridir. Adet kanaması, genellikle 21 – 35 günde bir gerçekleşir ve 3 – 7 gün arası sürer. Bu sürecin düzenli bir şekilde işlemesi, gebelik için bedenin kendisini hazırladığının ve kişinin üreme sisteminin sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Ancak bazı kadınlarda adet kanaması bahsedilen süreden daha fazla ve yoğun gerçekleşebiliyorken, bazı kadınlarda çok daha kısa sürebiliyor.
Adet Kanamasının Az Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Her kadının adet döngüsü birbirinden farklıdır. Ancak bilimsel olarak sağlıklı bir kadının ortalama 28 günde bir adet görmesi beklenir. Bazı kadınlarda ufak sapmalar yaşanabilir ve döngü 21 - 35 gün arasında gerçekleşebilir. Bu süreçte ise kanamanın 3 ila 7 gün sürmesi gayet normaldir. Fakat adetin 2 günden daha az sürmesi ve gün içinde pedin fazla kirlenmemesi, tıpta hipomenore olarak adlandırılan adet azlığı durumuna işaret eder. Peki, adet kanaması neden azalır?
Adetin Az Gelmesi Neden Olur?
Az gelen adet kanamasının, yani hipomenorenin birçok nedeni olabilir. Şimdi bu nedenleri daha detaylı inceleyelim;
1. Hormonâl Dengesizlik
Hormon üretiminde etkili olan tiroid ve hipofiz bezlerindeki problemler, adet kanamasının az olmasının en önemli nedenlerinden biridir. Prolaktin hormonunun yüksek olması, tiroidin düşük olması, androjen ve insülin seviyesinin ortalamanın üstünde olması, regl kanamasının azalmasına sebep olabilmektedir.
2. Düşük Vücut Yağı
Adetin az gelmesinin nedenlerinden biri de vücudun yağ oranının kritik miktarda azalmasıdır. Yoğun egzersiz programları, sağlıksız diyetler veya yeme bozuklukları, vücudun yağ oranının düşmesine sebep olarak azet kanamasının azalması sonucunu doğurabilir.
3. Polikistik Over Sendromu
Polikistik over sendromu; yumurtalıklarda çok sayıda ufak kistin bulunduğu ve hormonların dengesizleştiği, yaygın görülen bir hormonal hastalıktır. Tüylenme, sivilcelenme, saç dökülmesi gibi belirtilerle kendisini belli eder ancak hastalığın en karakterize belirtisi düzensiz ve az süren adet kanamasıdır.
4. Sheehan Sendromu
Sheean Sednromu, doğumdan sonra aşırı kanaması olan kadınlarda oluşur. Aşırı kanama, hipofiz bezinde hasara yol açarak hipofiz bezinin daha az çalışmasına neden olur. Bu durumda östrojen ve progesteron hormonu da az salgılandığı için adet kanamasında azalma görülür.
Bunu da Okuyun: Doğumdan Sonra Aşırı Kanama Neden Olur?
5. Asherman Sendromu
Kürtaj sonrası enfeksiyon veya içeride parça kalması, rahim içi yapışıklıklarına neden olabilir. Nadiren de sezaryen ameliyatları veya cerrahi müdahale olmaksızın gelişen tüberküloz gibi enfeksiyon hastalıkları bu yapışıklıklara sebebiyet verebilir. Böylesi bir durumda regl kanamasında azalma görülebilir.
Bunu da Okuyun: Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır?
6. Böbrek ve Karaciğer Hastalıkları
Böbrek ve karaciğer, hormonların salgılanmasında önemli rol oynayan organlardır. Bu organlardaki rahatsızlıklar, hormonların az veya çok salgılanmasını doğrudan etkileyebilir. Bu da adetin az gelmesi gibi durumlara neden olabilmektedir.
7. Erken Yumurtalık Yetmezliği
Erken yumurtalık yetmezliği, 40 yaşından küçük olan kadınlarda yumurta üretiminin durması olarak tanımlanabilir. Menopoz gibi doğal bir süreç olarak değerlendirilmez ve kadınlarda regl kanamasının azalmasına sebep olabilmektedir.
8. İlaç Kullanımı
Adetin az gelmesi ve kısa sürmesi üzerinde etkili olan bir diğer faktör de kullanılan ilaçlardır. Bazı ilaçlar, adet görmeyi sağlayan östrojen ve progesteron hormonları üzerinde olumsuz etkilerde bulunarak adet kanamasında azalmaya neden olabilmektedir.
9. Yapısal Anomaliler
Miyom, polip veya rahim kalınlaşması gibi yapısal birçok faktör, az gelen adet kanamasına neden olabilmektedir.
10. Menopoz
Menopoz döneminin yaklaşmasıyla birlikte üretilen hormonların miktarında azalma olur. Bu da regl kanamasının azalmasına ve kısa sürmesine neden olur.
11. Rahim Yaraları
Az gelen adet kanaması üzerinde etkili olan bir diğer faktör de rahim yaralarıdır. Kısa aralarla sezaryen doğum yapılması veya kürtaj, rahim yaralarına neden olabilir.
12. Rahim İçi Tabakasının İnceliği
Östrojen seviyesinin düşük olması, rahim içi tabakasının ince olmasının en temel sebebidir. Adet kanaması da rahim içi tabakanın kalınlığıyla doğru orantılı olduğundan, ince olması durumunda adet kanamasının miktarı azalabilir.
13. Stres ve Psikolojik Nedenler
Stres, hormon bezlerinin işleyişini olumsuz etkileyebilmektedir. Eğer adet kanamasının azalmasının altında fiziksel bir sebep bulunamıyorsa, sorun stresli bir yaşamdan kaynaklanıyor olabilir.
14. Hamilelik
Birçok kadın hamile olduğunu lekelenme şeklinde olan kanamalarla anlar. İmplantasyon kanamasıda denen bu lekelenme, yalnızca o aya özeldir ve bebeğin rahme tutunmaya çalıştığı esnada oluşur.
15. Rahim Ağzının Dar Olması
Adet kanamasının az olmasının nadir karşılaşılan bir diğer sebebi de rahim ağzının dar olmasıdır. Bu durumda kanama rahim ağzından dışarıya rahat bir şekilde atılamaz. Regl süreci de oldukça ağrılı olmaktadır.
16. Doğum Kontrol İlaçları
Adetin az gelmesine neden olabilen diğer bir faktör de doğum kontrol haplarıdır. Bu ilaçların içeriğindeki hormonlar, adet kanamasının miktarında azalmaya sebep olabilmektedir. Hatta adet kanaması yoğun olan kadınlara tedavi için doğum kontrol hapları reçete edilebilmektedir.
17. Dış Etkenler
Hava değişimi veya genetik problemler de adet kanamasında azalma gibi durumlar üzerinde rol oynayabilmektedir.
Adet Kanaması 2 Günden Az Sürüyorsa Ne Yapılmalı?
Adet kanaması, yukarıda da bahsettiğimiz gibi 3 – 7 gün arası sürmektedir. Eğer adet kanaması 2 gün veya daha az sürüyorsa, gün içinde ped fazla kirlenmiyorsa, adet kanamasının az olduğundan şüphelenilebilir. Tıpta hipomenore olarak adlandırılan adet kanamasının azlığı, yukarıda saydığımız birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Dolayısıyla, öncelikle bir kadın doğum uzmanına muayene olmak faydalı olacaktır. Yapılacak çeşitli kan testleri ile hormonların seviyelerine bakılabilir, ultrason taraması ile endometriyumun kalınlığı, yumurtalıklar, foliküllerin boyutu ve daha birçok yapı detaylı bir şekilde incelenebilir. Ultrason taraması veya kan testleri ile tanı koyulamazsa MRI, küretaj veya dilatasyon gibi testlere başvurulabilir.
Bunu da Okuyun: Endometriozis (Çikolata Kisti) Gebeliğe Engel midir?
Az Gelen Adet Kanamasının Tedavisi Nasıl Olur?
Adetin az gelmesi, hava değişimi gibi basit sebepler dışında ,altında yatan neden saptanmadığı sürece kendi kendine geçecek bir durum değildir. Yapılan kan testleri ve ultrason taraması ile genellikle adet kanamasının neden az olduğu anlaşılmaktadır. Teşhis koyulduktan sonra hormon ilaçları kullanılabilir, yapısal bir farklılık varsa cerrahi operasyonlara başvurulabilir veya sorun psikolojik ise psikolojik tedavi önerilebilir. Sebebe bağlı uygulanacak tedavinin ardından adet miktarının normale dönmesi beklenir. Ancak menopoz dönemine girildiyse veya adetin az olması kalıtsal bir durum ise tedavisi mümkün değildir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var