Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?

Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?
16 Temmuz 2021

Adet döneminde hamile kalınıp kalınamayacağı, birçok kadının merak ettiği bir konudur. Hatta toplumda, adet döneminde hamile kalınamayacağına dair yaygın bir inanış bulunuyor. Peki, bu dönemde hamile kalmak mümkün mü?

Adet döneminde hamile kalınıp kalınamayacağı, birçok kadının merak ettiği bir konudur. Hatta toplumda, adet döneminde hamile kalınamayacağına dair yaygın bir inanış bulunuyor. Oysa bir kadının doğurganlığı regl döneminde azalsa da ihtimaller her zaman vardır. Diğer bir deyişle, kadınların adet döneminde hamile kalma olasılığı düşüktür ancak imkânsız değildir. Bu sebeple gebelik planlaması yapmayan çiftlerin regl döneminde korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmekten kaçınması gerekiyor. Peki, adet dönemine yakın hamile kalınır mı? Adet döneminden hemen önce hamile kalma şansı çok düşüktür. Ancak adet döneminden hemen sonra gebe kalma olasılığı biraz daha fazladır. Hatta adetten sonraki her geçen gün, hamile kalma şansı artmaktadır.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda; adet döneminde hamile kalınır mı sorusunun cevabını derledik, hazırsanız başlayalım…

Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?

Adetliyken hamile kalınır mı sorusunu yanıtlamadan önce, hamileliğin nasıl oluştuğunu inceleyelim. Üreme sistemi sağlıklı bir şekilde çalışan her kadın, 21 – 35 günde bir adet olur. Kimilerinde adet süreci 2-3 gün iken bazılarında 7 güne kadar uzayabilir. Aynı şekilde adet kanamasının yoğunluğu da kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Regl olarak da bilinen bu kanama, aslında her ay kadın vücudunun gebelik için hazırlandığını gösteren önemli bir işaretidir. Zira adet döngüsü, beyindeki hipotalamus bölgesinin hipofiz bezini uyarmasıyla başlar. Uyarılan hipofiz bezi ise LH ve FSH hormonlarını salgılar. Bu sayede yumurta folikülleri uyarılarak yumurtalar olgunlaşma sürecine girer. Olgunlaşan yumurta folikülleri çatlayarak bu kez östrojen hormonunun salınımını tetikler. Böylece olası bir gebelik için rahim iç duvarı kalınlaşmaya başlar. Çatlayıp folikülden ayrılan yumurta ise follop tüplerine bırakılır. Burada 24 saat canlı kalabilen yumurta, erkek üreme hücresi olan sperm ile buluşmazsa gebelik gerçekleşmez. Gebelik gerçekleşmediğinde ise progesteron hormonu artmaya başlayarak, bebek için hazırlanan rahim iç dokusunun parçalanmasını ve bir miktar kan ile vajinadan dışarıya atılmasını sağlar. İşte adet kanaması olarak bilinen bu süreç, aslında her ay hamileliğe hazırlanan kadın vücudunun gebelik gerçekleşmediğinde rahim iç tabakasının vajinal yoldan dışarıya atılmasıdır. Peki, adet döneminde hamile kalınır mı?

Bunu da Okuyun: Az Gelen Adet Kanaması Neden Olur?

Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?

Adetliyken Hamile Kalmak Mümkün mü?

Adet döneminde hamile kalma şansı az olsa da vardır. Bu ihtimal adetin ilk günleri oldukça düşük olsa da son günlerinde biraz daha yükselir. Özellikle adet döngüsü 21 gün gibi kısa olan kadınlarda yumurtlama dönemleri arasında fazla bir zaman yoktur.  Spermin de üreme yolunda yaklaşık 5 gün kadar canlı kalabildiği düşünüldüğünde, adet döngüsü kısa olan kadınların bu dönemdeki korunmasız cinsel ilişkileri gebelikle sonuçlanabilmektedir.

Bazen de vücut, rahim iç duvarını dökerken yumurtlama tekrarlanabilir. Diğer bir deyişle önceki ayın döllenmemiş yumurtası vücuttan atılmadan, nadir de olsa bir sonraki yumurtlama gerçekleşebilir. Böylece adet döneminde hamile kalma olasılığı güçlenir.

Adet döneminde hamile kalma ihtimalini artıran bir diğer faktör de düzensiz adet döngüsü ve ara kanamalardır. Çünkü adet döngüsü düzensiz olan veya ara ara kanamalar yaşayan kadınların doğurganlık dönemini belirlemek oldukça zordur.

Adet Dönemine Yakın Hamile Kalınır mı?

Adet dönemine yakın hamile kalma şansı oldukça düşüktür. Çünkü adet döngüsü düzenli olan kadınlarda, yumurtalama dönemi kanama başlangıcından belli bir süre önce gerçekleşir. Yumurtalar ise sadece 24 saat kadar canlı kalabilirler. Dolayısıyla adete 4 – 5 gün kala hamile kalma olasılığı çok düşüktür. Özetlemek gerekirse; yumurtlama gününden ne kadar uzak bir tarihte cinsel ilişkiye girilirse, hamile kalma ihtimali de o kadar düşer.

Adet Döneminden Hemen Sonra Hamile Kalınır mı?

Adet dönemi bittikten hemen sonra hamile kalma ihtimali vardır. Zira kanama bittikten sonra, doğurganlık döneminin aktifleşeceği süreç başlar. Hamile kalma olasılığı, adet kanaması bittikten sonraki her geçen gün artar. Çünkü spermlerin, kadın üreme organlarında 5 güne kadar canlı kalabilme özelliği mevcuttur. 

Adetliyken Cinsel İlişki Enfeksiyon Riskini Artırır

Adet döneminde hamile kalma ihtimalleri ile ilgili yukarıda verilen bilgilere ek olarak, regl döneminde cinsel yaşamın enfeksiyon riskini artırdığını da unutmamak gerekir. Çünkü bu dönemde kanın vücuttan daha rahat atılabilmesi için rahim ağzı genişler. Bu da enfeksiyon yaratabilecek zararlı mikroorganizmaların vücuda daha rahat girmesine zemin hazırlamaktadır.

Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Tıpta ovulasyon olarak tanımlanan yumurtlama, ergenlik döneminden menopoz sürecine kadar sağlıklı her kadında görülen doğal bir döngüdür. Yumurtlama, yumurtaların olgunlaşarak follop tüplerine bırakılması şeklinde tanımlanabilir. Burada yaklaşık 24 saat boyunca canlı kalabilen yumurta, eğer bir sperm hücresi tarafından döllenirse gebelik gerçekleşir. Bu sebeple gebelik planlaması yapan çiftler için yumurtlama dönemi hesaplama çok önemlidir. Peki, yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?

Yumurtlama döneminin hesaplanabilmesi için iki adet kanaması başlangıcı arasında geçen sürenin bilinmesi gerekir. Zira yumurtlama dönemi, bir sonraki adet başlangıcından 14 gün öncesine denk gelir. Örnek vermek gerekirse; 28 günde bir adet olan kadınların yumurtlama dönemi 14. gündür. 23 günde bir adet gören kadınların ise 9. gündür. Buradan da anlaşılacağı üzere, yumurtlama dönemi hesaplarken, iki adet başlangıcı arasındaki gün sayısından 14 gün çıkarılır.

Yumurtlama dönemi hesaplaması için bir örnek daha vermek gerekirse; 30 günde bir adet gören kadınlar 30’dan 14’ü çıkararak yumurtlama tarihini hesaplayabilir. (30-14=16) Bu örneğe göre kişinin hamile kalabilmesi için adet kanaması başlangıcından 16 gün sonra cinsel ilişkiye girmesi gerekmektedir.

Yumurtlama Döneminizi Otomatik Hesaplayın!

Gebe Kalabilirsiniz!

Sonuç olarak; adetliyken girilen korunmasız cinsel ilişkilerde hamile kalınabilir. Bu konuyla ilgili %100 hayır cevabını vermek mümkün değildir. Ancak regl döneminde hamile kalma ihtimali, yumurtlama dönemine kıyasla oldukça düşüktür. Hatta adetin ilk 2 - 3 günü bu olasılık neredeyse sıfıra yakınken, adetin son günleri az da olsa gebe kalma ihtimali vardır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.