Lohusalık Depresyonu Yaşadığını mı Düşünüyorsun? Testi Çözmek İçin Tıkla!
Lohusalık depresyonu (postpartum depresyon); doğum sonrasında kaygı, endişe ve hüzün gibi duygularla kendisini belli eder. Ülkemizde doğum yapan kadınların yaklaşık %70'inde görülebilen lohusalık depresyonu, ortalama 2 hafta sürer.
Lohusalık depresyonu (postpartum depresyon); doğum sonrasında kaygı, endişe ve hüzün gibi duygularla kendisini belli eder. Ülkemizde doğum yapan kadınların yaklaşık %70'inde görülür. Ancak geç fark edildiği ve tedaviye başlanmadığı durumlarda 2 yıla kadar sürebilmektedir. Hormonal iniş-çıkışlar, vücudun değişimi ve yeni yaşama adapte olmaya çalışmak, birçok kadında bu olumsuz duyguların gelişmesine neden olabilmektedir. İlk birkaç hafta normal olarak değerlendirilen bu duygular, daha uzun sürdüğünde lohusalık depresyonundan şüphelenilebilir.
Lohusalık Depresyonu Testi
Not: Kesin tanı için uzmana danışınız.
1)’Hayatta beni mutlu eden birçok gelişme oluyor!’
a)Evet
b)Bazen
c)Hayır
2)’Genel olarak huzurluyum ve yüzüm gülüyor’
a)Evet
b)Bazen
c)Hayır
3)’Korktuğumu ve panik yaptığımı hissediyorum’
a)Hayır
b)Bazen
c)Evet
4)’Olaylar karşısında gereksiz yere kendimi suçlarken buluyorum’
a)Hayır
b)Bazen
c)Evet
5)’Hiçbir sebep yokken içim sıkılıyor’
a)Hayır
b)Bazen
c)Evet
6)’Uykuya dalarken çok zorlanmıyorum’
a)Evet
b)Bazen
c)Hayır
7)’Sorumluluklarıma yetişebiliyor ve işlerimi düzenleyebiliyorum’
a)Evet
b)Bazen
c)Hayır
8)’Genel olarak kendimi üzgün ve kötü hissediyorum’
a)Hayır
b)Bazen
c)Evet
9)’Çok fazla ağlıyorum, kendime engel olamıyorum’
a)Hayır
b)Bazen
c)Evet
10)’Bir şeylere veya kendime zarar verme isteğim oluyor’
a)Hayır
b)Bazen
c)Evet
A’lar çoğunluktaysa:
Depresyonda değilsiniz! Kendinizi ara ara yorgun hissetseniz de yeni hayatınıza adapte olmaya çalışırken biraz hassaslaşmanız normal. Süreci gayet iyi yönetiyorsunuz, anneliğinizin keyfini sürmeye devam!
B’ler çoğunluktaysa:
Doğum sonrası depresyonunun bazı belirtilerini gösteriyor olabilirsiniz. Bu süreçte, kendinizi yanında iyi hissettiğiniz arkadaşlarınızla görüşmeyi ihmâl etmeyin. Sizi mutlu eden aktiviteler yapmaya çalışın, eşinizden veya ailenizden destek istemeye çekinmeyin. Birkaç gün üst üste kendinizi kötü hissederseniz profesyonel yardım almayı deneyebilirsiniz. Birkaç terapi bile kendinizi daha mutlu hissetmenizi sağlayabilir.
C’ler çoğunluktaysa:
Lohusalık depresyonunun çoğu belirtisini gösteriyorsunuz. Dünyada milyonlarca kadının bu problemle karşı karşıya kaldığını hatırlamalı ve kendinize karşı nazik olmaya çalışmalısınız. Süreci sağlıklı bir şekilde atlatabilmek için mutlaka uzman bir psikologdan destek istemelisiniz.
*Lohusalık depresyonunu belirtileri için buraya tıklayabilirsiniz.
Kaynak: Habertürk
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var