Gebelikte Bu Besinlerden Uzak Durun!

Gebelikte Bu Besinlerden Uzak Durun!
22 Aralık 2016

Anne karnında fazla miktarda kafeine maruz kalan bebeklerin beyin gelişiminin olumsuz etkilendiği yönünde çalışmalar bulunmaktadır.

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, gebelik döneminde uzak durulması gereken besinler konusunda “Gebelik döneminde beslenmede kulaktan dolma bilgiler ile değil, bu konu hakkında hem doktorunuzdan hem de diyetisyeninizden bilgi alarak yola devam etmek daha sağlıklı bir gebelik geçirilmesini sağlamaktadır. Sağlıklı gebelik kavramı daha düşük kilo alımı sağlamak değildir. Olması gereken ağırlığa ulaşmak anlamına gelir. Kahvaltı yapmadan üne başlamak, iki kişilik beslenmek, kahve tüketimini abartmak ya da yetersiz su tüketmek… Bu tür beslenme hataları masum gibi görünseler de bebeğin hem zihinsel hem bedensel sağlığını tehdit edebiliyor.” diye konuştu. İki kişilik beslenmek; yapılan çalışmalarda, anne adayının yeterli ve dengeli beslendiği takdirde hamileliğin 20. Haftasına kadar ek bir enerji alımına gerek olmadığını gösterdiğini kaydeden Enç, açıklamasını ise şu şekilde sürdürdü; “Bu nedenle iki kişilik beslenmeyelim gibi düşünüp ihtiyacınızdan fazla yemeyin. Fazla kahve tüketmek: Kahve tüketimini abartmayın. Çünkü kafein plasenta aracılığı ile bebeğe geçmektedir. Bebeğin kafeini metabolize etme yeteneği ise oldukça azdır. Anne karnında fazla miktarda kafeine maruz kalan bebeklerin beyin gelişiminin olumsuz etkilendiği yönünde çalışmalar bulunmaktadır. Kahve, siyah çay, yeşil çay, çikolata, kolalı – gazlı içecekler ve enerji kafein içermektedir.

Kalori hesabı yapmak

Birçok anne adayı günlük enerji alımını tutturmak ve de bu sayede kilo alımını kontrol edebileceğini düşünerek kalori hesabı yapmaktadır. Gebe bir anne adayı günde 1800 – 2000 kalorilik enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Fakat bunu tüm besin gruplarını tüketerek alınmalıdır.

Kahvaltı yapmamak

Kahvaltı gece uzun süren açlıktan sonra günün ise en önemli öğünüdür. Kahvaltı yapılmadığı takdir de kendinizi halsiz ve yorgun hissederseniz. Kan şekerinizdeki ani iniş ve çıkışlarda bebeğinizin yeterli enerji almasını engeller.

Öğün atlamak

Bazen yoğunluktan öğün atlatabilmektedir. Fakat unutulmamalı ki gebelikte kan şekeri seviyeleri çoğunlukla düşmeye meyilli olmaktadır. Bebek, annenin kan şekeri ile besleniyor. Öğün atlanıldığı takdirde kan şekeri düşmekte ve bebek ihtiyacı olan enerjiyi alamamaktadır.

İşlenmiş besin

Salam, sucuk ve sosis gibi besinler oldukça lezzetliler ve bu tür besinlere karşı istek gebelik döneminde artabiliyor. Fakat bu ürünlerin hazırlanma aşamalarında eklenen nitrit nitrat adı verilen gıda katkı maddeleri kanserojendir ve bebekler için toksik olabilmektedir.

Su içmeyi ihmal etmek

Bebeğin sürekli yenilenen bir amniyotik sıvı içerisinde yaşadığını düşünüldüğünde bol sıvıya ve suya ihtiyacınız olduğunu söyleyebiliriz. Suyun en önemli görevlerinden birisi ise besinlerin taşınmasını sağlamaktır. Bu sayede enerji elde ediyor ve yaşamı devam ettiriyoruz. Yeterince sıvı tüketilmediğinde bu işlevler etkin bir şekilde yerine getirilemez ve beraberinde de kabızlığı ortaya çıkarabilir.

Pastörize olmamış yiyecekler

Pastörize olmayan sütten yapılan peynirlerde listeria adlı bakteri bulunmaktadır. Bu bakteri erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açılmaktadır. Peynir alırken ambalajını okuyarak alın, “pastörize sütten yapılmıştır.” İbaresini mutlaka kontrol edebilirsiniz. Diğer bir yasaklı besin ise az pişmiş veya çiğ et bulunmaktadır. Etlerin iyi pişmesine özen göstermelisiniz. Salam, sucuk ve sosis gibi şarküteri ürünlerini mümkün olduğunca uzak tutmalısınız. Çiğ ette bulunan toksoplazma adı taşıyan parazit düşüklere neden olabilmektedir. Ayrıca gebeliğin ilk döneminde bu paraziti alan bebekler sağırlık, sarılık, yüksek ateş, göz ve sinir sistemi hastalıkları ve çeşitli solunum yolu riski ile karşı karşıya kalabilmektedir.

Gebelikte deniz ürünleri tüketimine dikkat edin

Çiğ deniz ürünleri, zehirlenmeye neden olabileceği için midye, karides, istiridye gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünlerini tüketmemek gerekiyor. Balık seçimi yapar iken mevsim balıklarını tercih etmek ve de civa içeren ton balığından uzak durmakta fayda vardır. Pişmemiş balık veya füme balık yememelisiniz. Gebelik döneminde hazır meyve sularını ve yumurta da dikkat edilmesi gereken bir besinler arasında yer almaktadır. Yumurtayı iyi pişmiş olarak tüketmelisiniz. Aksi takdirde çiğ ve az pişmiş yumurta şiddetli besin zehirlenmesine sebep olan salmonellanın kaynağı olabilmektedir. Salmonella ise genellikle bulantı, ishal, kusma ve halsizlik gibi belirtiler ile kendini göstermekte ve besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Galibe Üstün gelen, yenen, önde gelen.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.