Gebelikte Aşırı Bulantı ile Nasıl Baş Edilir?
Gebelik döneminde sık yaşanan sorunlardan biri olan bulantı, bazı anne adaylarında yaşam kalitesini düşürecek derecede yaşanmaktadır.
Gebelikte Aşırı Bulantı ve Kusma
Hamilelik sürecinde anne adaylarını en çok zorlayan şeylerden bir tanesi gebelik döneminde yaşanan bulantılardır. Gebeliğin çoğunlukla ilk üç ayında görülen bulantı ve kusmalar, bazı anne adaylarında daha yoğun görülür. Bu durum, Hiperemez gravidarum olarak adlandırılmaktadır. Anne adaylarının adeta kabusu haline gelen hiperemez gravidarum, kusma ve bulantıların daha ağır seyrettiği ve vücut ağırlığının yaklaşık olarak %5’inin kaybedildiği, ağız yolu ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlardır. Görülme sıklığı, yüzde 0,5 olan bu durumun belirtileri genellikle 4-8. haftalarda başlayıp, 20. haftaya kadar devam edebilir. Hiperemez gravidarum rahatsızlığına neyin sebep olduğu tam olarak belirlenememiştir. Ancak anne adayının beslenme bozukluğu, değişen hormonları, psikolojik faktörler, mide ve bağırsak hareketleri ve bağışıklık sisteminde oluşan değişikliğin hiperemez gravidarum rahatsızlığına neden olabileceği görüşü yaygındır.
Bakmakta Fayda Var: Hiperemez gravidarum nedir?
Bebek Üzerindeki Etkileri
Uzmanlar, anne adayının ağız yoluyla beslenememesi nedeniyle aşırı kilo kaybetmesinin, bebekte erken doğum veya düşük ağırlıklı bebek doğumuna neden olabileceği konusunda düşüncelerin olduğunu, fakat bunun kesinleşmiş bir bilgi olmadığını ifade etmektedirler.
Uzman Tavsiyeleri: Bu Besinleri Tüketmeyin!
Uzmanlar yoğun bulantı ve kusma dönemi yaşayan anne adaylarına tüketmemeleri gereken besinleri şu şekilde listelemektedirler;
- Demir ilaçları bu dönemde çok önemli değilse kullanılmamalıdır,
- Yağlı gıdaları tüketilmemelidir,
- Limonlu ve portakallı meyve sularını bu dönemde içilmemelidir,
- Sebze ve lifli gıdaları sindirimi zor olduğu için tercih edilmemelidir.
Aşırı Bulantı Sorunu Olanlarda (Hiperemez Gravidarum) Beslenme
Uzmanlar hamileliklerinde aşırı bulantı ve kusması olan anne adaylarına beslenme için şunları önermektedirler;
- Protein ve karbonhidratları sık ve küçük porsiyonlar olarak tüketin,
- Başlangıçta hafif tuzlu tavuk suyu çorbası tüketin, daha sonra şehriye çorbası, galeta, çubuk kraker eklenebilir,
- Ek besinlere adım adım geçin,
- Günlük 6 öğün beslenin,
- Diyetinize zencefil ekleyin, (bazı çalışmalar zencefilin kusmayı azalttığı belirtmektedir)
Gebelikte Aşırı Bulantı İçin Tedavi Gören Anne Adayı Hastaneye Yatırılabilir
Bazı gebelerde beslenme alışkanlığının değiştirilmesine rağmen istenen sonuç alınmadığı takdirde, doktor tarafından ilaç tedavisine başlanılabilir. İlaç tedavisi gebenin şikayetlerine göre değişmekle birlikte, doktor tarafından gerekli görüldüğü takdirde anne adayı hastaneye yatırılarak damar yolundan beslenmesi sağlanmaktadır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var