Erken Doğumun Nedenleri ve Alınabilecek Önlemler

Erken Doğumun Nedenleri ve Alınabilecek Önlemler
02 Mayıs 2017

Erken doğum, anne ve bebek açısından çeşitli tehlikeleri beraberinde getiriyor. Erken doğumun nedenleri arasında ise pek çok faktör bulunuyor. Hem anneden kaynaklanan hem de bebekten kaynaklanan bu nedenler nedir, erken doğumu engellemek için ne gibi önlemler alınabilir, uzmanların önerileri nedir, birlikte inceleyelim.

Her anne baba, ebeveyn olacaklarını öğrendikleri andan itibaren, sabırsızlıkla 9 aylık serüvenin bitmesini ve bir an önce bebeklerine kavuşmayı ister. Bebeğinin sağlıklı bir şekilde doğmasını ve onu görebilmeyi arzular. Fakat bazı durumlarda anne adayının doğumu, olması gerekenden önce başlıyor ve prematüre bebekler hayatta kalabilmek için yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyor. Olması gerekenden önce başlayan ve 37 haftasını tamamlamayan gebeliklere erken doğum deniyor. Günümüzde ise yapılan araştırmalara göre bebeklerin %9'u erken doğumla hayata gözlerini açıyor.    

Erken Doğumun Nedenleri ve Alınabilecek Önlemler  

Erken Doğumun Nedenleri Nelerdir?

Erken doğumların nedenleri arasında birçok faktör bulunabiliyor. Bu faktörler bebek ve anne açısından ikiye ayrılarak inceleniyor. Bebek açısından erken doğum riskini oluşturabilecek nedenler arasında; melformasyonlar, çoğul gebelik, suyun azlığı yada fazlalığı varken, anne açısından erken doğum riskini oluşturabilecek nedenler arasında;

  • Annenin 17 yaşın altında, 35 yaşın üstünde olması,
  • Aşırı boy kısalığı, boya göre fazla kilo oranı,
  • Enfeksiyonlar,
  • Rahim anomalileri,
  • Gebelikte kanama,
  • Sık aralıklı doğumlar,
  • Gebelik sürecinde tansiyon yükselmeleri,
  • Kansızlık,
  • Beslenme yetersizliği,
  • Akciğer, kalp, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları,
  • Sigara ve alkol kullanımı,
  • Ağır iş koşulları gibi sebepler bulunuyor.

Erken Doğumun Nedenleri ve Alınabilecek Önlemler  

Prematüre Olarak Doğan Bebekleri Bekleyen Tehlikeler

Günümüzde, yenidoğan bakım ünitelerinin gelişmesi, erken doğan bebeklerin hayata tutunabilme olasılıklarını arttırsa da yine de prematüre bebekleri bekleyen ciddi riskler bulunmaktadır. Bu riskler arasında; kronik solunum sıkıntıları, nörolojik ve gelişimsel problemler, duyma ile ilgili sorunlar, görme ile alakalı rahatsızlıklar bulunmaktadır.

Erken Doğum Riskine Karşı Anne Adaylarının Alabileceği Önlemler

Erken doğum riskini en aza indirmek için anne adaylarının gebelik sürecinde uygulaması gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Buna göre alınabilecek en önemli önlem, anne adayının düzenli olarak kadın doğum uzmanına kontrole gitmesidir. Bu kontrollerde vajinal floradaki değişim gözlenir, erken gebelik belirtileri varsa doktor ona göre çeşitli önlemler alabilir, anne adayına önerilerde bulunabilir. Örneğin bu muayenelerde rahim ağzı uzunluğuna bakılır, eğer uzunluk olması gerekenin altında ise (2,5 cm'den az ise) doktorunuz erken doğuma karşı çeşitli önlemler alabilir. Bunun yanında gebelik sürecinde beslenmenin de önemi kavranmalı ve doğru beslenilmeli. Bu süreçte alkol ve sigara kesinlikle kullanılmamalı. Stresli ve yorucu bir hayat da erken doğum riskini ortaya çıkartabileceğinden, stressiz ve rahat bir yaşam sağlanmalı. Çalışılıyorsa, iş koşulları mutlaka iyileştirilmeli. Anne adayı bol bol istirahat etmeli, kendini fazla yormamalı. Gebelik sürecinde ideal kilo korunmalı. İki gebelik arasında en az 1 yıl olmalı. 

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk