Doğum Borçlanması Hakkında Tüm Merak Edilenler

Doğum Borçlanması Hakkında Tüm Merak Edilenler
02 Haziran 2017

Çalışan kadınların doğum yaptıktan sonra iş hayatından kopması ve dolayısıyla sosyal güvenlik haklarından yararlanamaması nedeniyle doğum borçlanması hayata geçirildi. Doğum borçlanması nedir, yararlanmanın şartları nelerdir, daha detaylı inceleyelim.

Doğum Borçlanması Nedir?

Doğum borçlanması ; doğumdan sonra işi bırakmak zorunda kalan ve dolayısıyla emekli olmak için doldurması gereken gün sayısı şartını yerine getiremeyen kadınlar için geliştirilen bir sistemdir. Çalışmayı bırakıp sigortasız kaldığınız andan itibaren doğum borçlanması talebinde bulunabilirsiniz.     Doğum Borçlanması Hakkında Tüm Merak Edilenler  

Doğum Borçlanması Talebinde Kimler Bulunabilir?

Doğumdan önce;

  • SSK sigortası (4/A'lı) bulunan,
  • Bağ-Kur (4/B'li) sigortası olan
  • Kamuda çalışıp emekli sandığına bağlı olan (4/C'li)

kadınlar doğum borçlanması talebinde bulunabilecekler.  

Doğum Borçlanması Talebinde Bulunabilecek Olanların Sağlaması Gereken Şartlar

Daha önce sigorta girişi olan kadınların, doğumdan sonra çalışamadığı ve sigortasız olduğu iki yıllık süreyi borçlanabilmesi için;

  • SSK'lı (4/A'lı) olan kadınlar için; sigorta girişinin olması ve kendi adına 1 günlük dahi olsa prim ödemesinin bulunması
  • Bağ-Kur'lu (4/B'li) olan kadınlar için; prim ödenip ödenmediğine bakılmaksızın sigorta girişlerinin olması
  • Kamu görevlisi (4/C'li) olan kadınlar için; sigorta girişlerinin olması
  • Sigortalı kadınların doğumdan önce çalışmaya başlamış olması ve sigorta girişlerinin bulunuyor olması,
  • Doğumdan sonra priminin ödenmemesi
  • Doğurduğu çocuğun yaşıyor olması gerekmektedir.

 

Doğum Borçlanması Talebinde Bulunacak Olan Kadınlardan İstenen Evraklar

Doğum borçlanması talebinde bulunacak olan kadınlardan, başvuru talep dilekçesi ve kimlik fotokopileri istenmektedir. İşvereninden herhangi bir belge istenmeyerek kurum hizmet sistemlerinden tespit yapılır ve işlem sonuçlandırılır.  

Doğum Borçlanması Başvurusu Nereye Yapılıyor?

  • SSK'lı (4/A'lı) kadın çalışan; en son sigorta girişinin yapıldığı Sosyal Güvenlik Merkezi'ne veya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne başvuru yapabilecek,
  • Bağ-Kur'lu (4/B'li) kadın çalışan; en son sigorta girişinin yapıldığı Sosyal Güvenlik Merkezi'ne veya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne başvuru yapabilecek,
  • Kamu çalışanı (4/C'li) kadın çalışan; SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhiye/Ankara adresine doğum borçlanması talep dilekçesiyle birlikte başvuru talebinde bulunabilecek.

  Doğum Borçlanması Hakkında Tüm Merak Edilenler  


Borçlanma Süreleri

  • Daha önce sigorta girişi bulunan kadınlar, işten ayrıldıktan sonra sigortasız kaldığı 2 yıl boyunca doğum borçlanması talebinde bulunabilir.
  • Kadın sigortalılar, en fazla 3 doğumda borçlanabilir. Bu da 2'şer yıldan en fazla 6 yıl borçlanabilecekleri anlamına gelir.
  • Doğum borçlanması talebinde bulunan sigortalı kadın çalışanların, doğum yaptıktan sonra adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmaz ve prim ödenmiş süreler iki yıllık süreden düşülerek kalan süre borçlandırılır.
  • Doğum borçlanması yapılacak olan kadının çocuğunun vefat etmesi durumunda, vefat ettiği tarihe kadar doğum borçlandırılması yapılır.
  • İlk doğumunuzda 2 yıllık borçlanma süresi hakkınızı doldurmadığınız takdirde, kalan süreyi ikinci doğumunuzdan sonraki borçlanma hakkı süresine ekletebilirsiniz.

Doğum Borçlanmasında Annenin Ödeyeceği Prim Miktarı Ne Kadar?

1 Ocak 2017 - 31 Aralık 2017 tarihleri arası için belirlenmiş olan prim miktarı günlük en az 18.96 TL, en yüksek 142.20 TL'dir.  

Doğumdan Önce Çalışmıyor Dahi Olsanız Borçlanabilirsiniz!

Doğumdan önce çalışmıyor fakat çok daha öncesinde sigorta girişiniz bulunuyorsa, yine doğum borçlanmasından faydalanabiliyorsunuz. Örneğin; 1990 yılında sigorta girişi olan ve daha sonra çalışmayı bırakan bir kadın 2005'te doğum yaparsa, doğum yaptığı tarihten itibaren 2 yıllık süreyi borçlanabilir, kendi primlerini yatırabilir ve emekli olmak için gereken gün sayısı şartını doldurabilir.   Devletin, doğum yapan her kadına ödediği doğum yardımı hakkında bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.   Devletin, doğum yapan her kadına ödediği süt parası hakkında bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Rabia 1. Dördüncü. 2. Saatteki salisenin altmışta biri. 3. Tanzimat’tan sonra memurlukta bir rütbe.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.