Corona Virüsünden Korunmak İçin Neler Yapabiliriz?
İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılmaya başlayan Corona (Korona) virüsü, tüm dünyanın teyakkuza geçmesine neden oldu. Peki coronavirüs nedir, nasıl tedavi edilir, corona virüsten nasıl korunmalı?
İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılmaya başlayan Corona (Korona) virüsü, tüm dünyanın teyakkuza geçmesine neden oldu. 2019-nCoV olarak adlandırılan bu yeni tip Corona virüsü yüksek ateş, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Henüz etkili bir ilacı veya aşısı bulunmayan hastalık, zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olarak ölüme sebebiyet verebiliyor.
Bu yazımızda; corona virüsü nedir, nasıl tedavi edilir, coronavirüsten nasıl korunmalıyız gibi merak edilen soruların cevaplarını derledik.
Corona (Korona) Virüsü Nedir?
Milyonlarca insanı endişeye sürükleyen corona virüslerin sebep olduğu ölüm sayısı gün geçtikçe artıyor. Çin Hükümeti’nin açıkladığı son veriye göre, şu ana kadar 259 kişi bu virüs nedeniyle hayatını kaybetti, 10 bini aşkın insana ise hastalık teşhisi koyuldu. Wuhan kenti başta olmak üzere Çin’in 7 şehrinde karantina uygulaması başladı. Şimdiye kadar 24 ülkeye yayılan salgınla ilgili Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etti. Peki, corona virüs nedir, nasıl bulaşır?
Coronavirüsler (CoV), soğuk algınlığı ve geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan Ortadoğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ile Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS-CoV) gibi çok ciddi hastalıklara neden olabilen geniş bir virüs ailesidir. Alfa, beta, gama ve delta olmak üzere 4 alt türü bulunan Coronovirüsün, şu an ortaya çıkan türünün yeni olduğu ve daha önce tanımlanmadığı belirtiliyor.
Coronavirüs (Korona) Nasıl Bulaşır?
2019-nCoV olarak adlandırılan bu yeni tip coronavirüsün, Çin’in Wuhan kentindeki hayvan pazarında satılan deniz ürünleri veya vahşi hayvan etlerinden insana bulaştığı (zoonotik) düşünülüyor. Hızla insandan insana yayılan 2019-nCoV virüsü, damlacık yoluyla bulaşıyor. Yani, enfekte olmuş kişilerin öksürmesi veya hapşırması ile havada asılı kalan damlacıklar, sağlıklı kişilerin solunum yoluna yerleşiyor. Genellikle hapşırma/öksürme ile bulaşan hastalık, el sıkma ve öpme gibi yakın temasla da bulaşabiliyor.
Coronavirüs Belirtileri Neler?
Gribal enfeksiyon ve üst solunum yolu enfeksiyonları ile benzer belirtiler gösteren 2019-nCoV corona virüsünün belirtileri arasında;
- Yüksek ateş,
- Kas ve eklem ağrısı,
- Halsizlik,
- Titreme,
- Baş ağrısı,
- Denge güçlüğü,
- Öksürük,
- Görme sorunları,
- Genel psikolojide değişiklik ve
- Nefes darlığı gibi semptomlar görülüyor.
Bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde ve yaşlılarda, hastalığın ilerleyen safhasında zatürre gibi alt solunum yolu hastalıkları ve çoklu organ yetmezliği gelişebiliyor.
Coronavirüs Tedavisi
Şu an 2019-nCoV corona virüsünün tedavisi için antiviral bir ilaç bulunmuyor. Hekimler genelde hastalığın semptomlarını hafifletmeye yönelik tedavi uyguluyor. Bağışıklık sistemi gelişmemiş olan kişilerde, yaşlılarda, kronik akciğer ve kalp rahatsızlığı olanlarda ve de böbrek yetmezliği problemi olan insanlarda hastalık daha ağır ilerliyor ve ölümle sonuçlanabilir.
Daha önce tanımlanmayan 2019-nCoV coronovirüsün, nasıl ve ne hızda seyredebileceği konusunda kesin bir yargıya varmak şu an için mümkün değildir. Doktorun uygulayacağı tedaviye ek olarak vücut direncinin arttırılması önemlidir. Çünkü hastalığı asıl tedavi edecek olan vücut direncidir. Bu da vitamin ve minerallerden zengin besinler tüketilerek, bol sıvı alarak ve uyku kalitesini arttırarak sağlanabilir. Eğer belirtiler basit bir soğuk algınlığının ötesine geçiyorsa, mutlaka hastaneye başvurmak gerekir.
Coronavirüsten Korunmak İçin 4 Yöntem
Coronavirüsün hayvanlardan insanlara geçmesi ve insanlar arasında hızla yayılım göstermesi, yaşanan endişenin boyutunu giderek arttırıyor. Solunum yetmezliği ve pnömoni gibi ölüm riski olan ciddi hastalıklara yol açan hastalığın henüz bir aşısı ve ilacı da yok. Bu nedenle virüse karşı önlem almak hayati önem taşıyor. Peki, corona virüsünden korunmak için neler yapabiliriz?
1) Hijyene Dikkat Edin
Kişisel ve yaşam alanıyla ilgili hijyenden taviz verilmemeli. Herkes hapşırırken veya öksürürken ağzını ve burnunu mendille kapatmalı, o esnada mendil yoksa kol ile solunum organları kapatılmalı. Sonrasında eller mutlaka 30 saniye boyunca yıkanmalı. Yabancı yüzeylere temas ettikten sonra eller göze, ağza veya buruna götürülmemeli, hemen yıkanmalıdır. Enfekte olan kişilerin temas ettiği yüzeylerin de dezenfekte edilmesi önemlidir.
2) Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin
Vücudunuzun herhangi bir virüsle savaşabilmesi için bağışıklık sisteminizin güçlü olması gerekir. Bunun için ilk etapta kaliteli uyku, stresten uzak yaşam, alkol ve sigaranın bırakılması gibi önlemler alınabilir. Sonrasında kaliteli protein, bol sıvı alımı, mineral, vitamin ve antioksidanlardan zengin bir beslenme düzenine geçiş yapılmalıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi için vücudunuzu omega-3, çinko, C ve D vitamini ile de destekleyebilirsiniz.
3) Kalabalık Ortamlardan Uzak Durun
Hasta olan kişilerden ve kalabalıktan uzak durmak, tüm solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın en iyi yoludur. Bu nedenle salgın durumlarında mümkün olduğunda toplu taşıma aracı kullanılmamalı, alışveriş merkezlerine gidilmemelidir. Bağışıklık sistemi düşük olan yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve hamile kadınlar ise dışarı çıkarken mutlaka maske kullanmalıdır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var