Çocuklarda Dil Gelişimi İçin Ebeveyn Tutumları
Bebekler iletişim kurmaktan keyif aldıkları an kurulan iletişim ise sevgi dolu ve oldukça samimi olduğunda daha çok etkileşim kurarlar.
Çocuklarda Dil Gelişimi İçin Ebeveyn Tutumları
Çocuklarda dil gelişimi birçok farklı strateji kullanılarak desteklenmektedir. Bunlardan bazıları ise ebeveynler tarafından doğal olarak uygulanmaktadır. Bu stratejilerden en faydalı olanlarını ise sizlerle paylaşacağız.
Çocuğunuza iyi bir partner olun
Her insan değer verdiği bir insan ile iletişim kurmak ister. Bir bebek kendini güvende hissedip sevildiğini gördüğünde karşısındaki ile iletişim kurmak ister. Bebekler iletişim kurmaktan keyif aldıkları an kurulan iletişim ise sevgi dolu ve oldukça samimi olduğunda daha çok etkileşim kurarlar.
Çocuğa cevap verin ve sıra alın
Bebeğiniz ses çıkardığında ya da çocuğunuz bir sözcük kullandığında ona cevap verin ve onun tekrar sıra alarak sözel iletişim kurmasını bekleyin. Çocuğa sözel tepkiler verme fırsatı tanımayan ebeveyn olarak sohbeti kendi kontrolünüz altına almaya çalışmayın. Tam tersi etkileşiminizde eşit olarak sıra almaya önem verin ve çocuğun temposuna ebeveyn olarak siz ayak uydurmaya çalışın.
Sözel olmayan iletişime de önem verin
Bir bebek konuşamasa dahi size bir şeyler anlatmaya çalışabilir. Bir mırıldanma, bebeğin sıkıldığı veya yorulduğu anlamına gelebilmektedir. Bazen bebeğin kafasını çevirmesi bile etkileşimi sonlandırma isteğini belirtebilir. Ebeveynler çocuklarının sözel olmayan bu ve bunun gibi tepkilerini anlayıp uygun tepkiler verdiklerinde çocuklar onların iletişimsel partnerleri olduğunu daha iyi anlamaktadırlar.
Paralel ve öz konuşma yapın
Öz konuşma, yetişkinlerin o an içerisinde ne yaptıklarını çocuklarının yanında dile dökmeleri anlamına gelmektedir. Örneğin; kıyafet değiştirme esnasında anne “Şimdi üstünü değiştiriyorum ve kollarını kaldırıyorum, eşofmanlarını giydiriyorum, işte giyindin” tarzında kendi eylemlerini dile dökebilir. Bunun gibi paralel konuşma, ebeveynin çocuğun yaptıklarını dile döktüğünde gerçekleşmektedir. Bu konuşma teknikleri sözcüklerin çocuğun yaşantısına girmesi ve anlam ifade etmesi için çok faydalıdır.
Çocuk odaklı konuşun
Ebeveynler ve öğretmenler genellikle çocuklarla iletişim kurarken yetişkinlerle konuştuklarından daha farklı, basit ve daha vurgulu biçimde iletişim kurarlar. Özellikle de yaşlı insanların torunlarıyla sohbeti esnasında doğal biçimde kullandıkları bu yönteme çocuk odaklı konuşma ya da çocuğa yönelik konuşma adı verilmektedir. Bu iletişim biçiminin özellikleri ise:
- Abartılı tonlama ve vurgular içermesi
- Sürekli sözcük tekrarları içermesi
- Kısa cümlelerden oluşması
- Sözcük içinde yer alan ünlülerin uzatılması
- Orada bulunan şeyler ile ilgili olması
- Gerçekte olmayan bazı uydurma sözcükler içermesi
Bu ve bunun gibi birçok strateji bebek ve çocukların dil gelişimini desteklemek amacı ile kullanılabilmektedir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var