Bebeğinize Yabancı Dil Öğretirken İşinize Yarayacak Pratik Öneriler
İş mülakatlarındaki o malum 'Bildiğiniz yabancı diller nelerdir?' sorusuna bebeğinizin ileride cevap verebilmesini istiyorsanız, aşağıdaki yazımızı mutlaka okumalısınız!
Gittikçe küreselleşen dünyada yabancı dil bilmenin kişiye ayrıcalık tanıyacağı yadsınamaz bir gerçek. Dolayısıyla bebeğinize öğreteceğiniz yabancı dilin, onun ileride ne kadar işine yaracağını kestirmek çok da zor değil... Uzmanlar, ilerleyen yaşlarda öğrenilmesi zorlaşan yabancı dillerin bebeklik döneminde eğitimine başlanması gerektiğini savunuyor. Peki, bebeklere yabancı dil nasıl öğretilir , öğretmek için en ideal yaş nedir, hangi yöntemler ile bebeğin yabancı dili öğrenmesi kolaylaşır? Detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.
Bebeklere Yabancı Dil Öğretmek İçin İdeal Yaş
Bebeğinizin fiziksel veya gelişimsel herhangi bir rahatsızlığı bulunmuyorsa, anadilini doğal süreçlerde ve sağlıklı bir şekilde konuşmaya başlayacaktır. Bebeklerin anadilini etkin bir şekilde anlamaya ve konuşmaya başlaması yaklaşık 3 yaşını buluyor. Bu nedenle bebeklere yabancı dil öğretirken genellikle 3 yaş civarında başlanılması tavsiye ediliyor. Çünkü aynı anda iki dili öğretmeye çalışmak, bebeğin her iki dili de daha geç konuşabilmesine neden olabiliyor. Ancak bebeğinizi 3 yaşından önce de ara ara öğretilmek istenen dile maruz bırakmanız öneriliyor. Hatta çoğu uzman, doğumdan itibaren bebeğin ara ara yabancı dile maruz bırakılması gerektiğini savunuyor. Çünkü bebeklere söylenebilecek veya dinletilebilecek yabancı ninnilerin bile onların o dili hafızasına kaydetmesini sağlıyor. Yabancı dili etkin bir şekilde öğretmeye başlamanız için 3 yaşını beklemeniz öneriliyor.
Bebekler Anne Karnında Anadili ile Tanışıyor
Dil becerisi, duymakla alakalı bir durumdur. Bebeğiniz duymaya başladığı andan itibaren dil gelişimi de başlar. Anne karnındaki bebekler, 6. aydan itibaren annesinin sesini duymaya başlar. Dolayısıyla pek çok uzman, dil gelişiminin temellerinin anne karnında atıldığını savunur. Kısacası bebek, anne karnında anadili ile tanışmaya başlar. Anadiline tam olarak hakim olmaya başlaması ise 3 yaşını bulur. Bu yaştaki bebekler anadilini anlamaya ve rahat bir şekilde kendisini ifade etmeye başlar. Dolayısıyla bebeklerde yabancı dil eğitimi, anadil yapısı oturmaya başladıktan sonra başlamalıdır.
8-9 Yaşına Kadar Öğrenilen Diller Beynin Anadil Bölgesine Kaydediliyor!
Bebekler, büyürken doğal süreçte kendi anadillerini öğrenir. Yapılan araştırmaların çoğu, anne karnındayken anadille tanışıldığını ve diğer dillerden ayırt edildiğini göstermektedir. İnsan beyni o kadar muazzam bir yapıdadır da 8-9 yaşına kadar öğrenilen diller, beynin anadil bölgesi olarak adlandırılan kısmına kaydediliyor ve erken yaşta yabancı dil öğrenmek daha kolay oluyor. Bu yaşlardan sonra ise farklı bölgelere kaydediliyor ki bundan dolayı ileri yaşlarda yabancı dil öğrenilmesi zorlaşıyor.
Bebeklerde Yabancı Dil Eğitimi Hakkında Ebeveynlere Öneriler
- Bebeğinizin, yabancı dili öğrenebilmesinin en iyi yolunun oyuncaklar olduğunu unutmayın.
- Dil konuşarak öğrenileceğinden, bebeğinizin/çocuğunuzun konuşması için uygun şartlar yaratın.
- Gerekiyorsa yeterli eğitimi almış bir uzmanla eğitime başlayın.
- Dil öğrenimini ödev gibi ilk zamanlarda bütün güne yaymayın. Sürecin yavaş ilerleyeceğini bilin.
- Bebeğin yabancı dile maruz kalmasını sağlayın. Öğretilmek istenen dilde ninniler dinletin,çizgi filmler açın.
- Bebeğinizin yabancı dil eğitimini yaşına uygun materyaller ile vermeye çalışın.
- Dil öğrenirken tekrarın önemli olduğunu unutmayın ve öğrendiklerini ara sıra tekrar etmesini isteyin. Gün içinde, anadilinde öğrendiği her yeni kelimenin yabancı dildeki anlamını da öğretmeye çalışın.
- Sabırlı olun. Baskıcı ve aceleci davranmayın.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var