Araştırmaya Göre Gebelik Kadınların Beyinlerini Değiştiriyor
Gebelik kadınların beynini değiştiriyor! Haberin detaylarını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Gebelik Kadınların Beyinlerini Değiştiriyor
Yapılan bir araştırmaya göre, gebelik kadınların beyinlerini değiştiriyor ve uzun dönemli değişikliklere yol açıyor. Gebelik dönemi süresince beynin belli bir bölgesinde kayda değer fakat kişiye yararlı bir gri madde kaybı yaşanıyor. Bu değişikliklerin bazıları en az iki yıl boyunca devam ediyor ama hafıza ve zihinsel işlemleri etkilemiyor. Araştırmanın eş yazarı ve Barcelona’da olan profesörün söylediğine göre bu değişiklikler beynin anneliğin zorluklarıyla başa çıkmak için gerekli olan fonksiyonlarıyla ilişkili bölgelerinde gerçekleşiyor. Gebelik dönemi süresince gerçekleşen ani hormonal ve fiziksel değişiklikler uzun zaman bilinse de bunların beyine olan etkisi hiçbir zaman tamamen anlaşılmış değildi. Bu yeni araştırma ilk defa gebeliğin bir kadın beyninde uzun dönemli değişikliklere yol açtığını kanıtlıyor.
Gebelik Kadınların Beynini Değiştiriyor
Araştırmada ilk defa anne olacak 25 kadının gebelik öncesi ve sonrası beyin taramaları karşılaştırıldı. Aynı zamanda da ilk defa baba olacak erkekler ve hiç çocuğu olmayan kadın ve erkeklerinde beyin taramaları göz önünde bulunduruldu. Sonucunda gebelikte kadın beyninin sosyal işlevler ile ilişkin olan bölgelerinin gri maddesinde uzun ve belirgin ömürlü hacim küçülmesi olduğu bulundu. Bir sonra ki testlerde aynı bölgelerin çoğunlukla kadınların bebeklerine tepki gösterirken parladığı görüldü. Yani büyük bir ihtimalle bu değişiklikler vücudun anneliğe hazırlık için bir adaptasyonu. Araştırmacılar bu değişikliklerin bir annenin bebeğinin ihtiyaçlarını ve ruh halini kolay bir şekilde algılamasına ve bebeğinin sağlık ve güvenliliğine karşı muhtemel tehlike işaretlerini çabuk deşifre etmesine yardımcı olduğunu belirtiyor.
Gebelikte Hafıza ve Diğer Kognitif'te Farklılık Yok
Gri madde beynin en dış tabakası olan beyin zarında bulunuyor. Beynin bu tabakası öğrenme ve hafıza işlevleri, sosyal beceriler, motor fonksiyonları, dil ve sorun çözme mekanizmalarını barındırıyor. Korkmanıza gerek yok çünkü araştırmacılar gebeliklerde hafıza ve diğer kognitif fonksiyonlarda hiçbir farklılık gözlemlemediklerini ve bu nedenle gri madde kaybının kognitif bozukluklara yol açtığına dair bir işaret olmadığını belirtti. Araştırma kadınları yalnızca gebelik döneminden 2 yıl sonrasına kadar takip ettiğinden dolayı ise bu değişikliklerin ise tam olarak ne kadar sürdüğü daha bilinmiyor. Araştırma “synaptic pruning” ya da sinaptik budama olarak adlandırılan bu işleme dikkat çekiyor. Bu durum bütün ergenlik çağındaki kişilerde de doğal olarak gerçekleşen ve nadir kullanılan sinir kavşaklarını ortadan kaldıran bir işlem. Sinir kavşakları beyin hücreleri arasındaki bağlantı noktalarıdır. Bu işlemin nedeni ise çocukluktan sonra daha etkin ve özelleşmiş sinir kavşaklarına yer açıp sinir ağlarının daha verimli hale gelmesidir. Araştırmacılar gebelik döneminde gerçekleşen bu değişikliklerin sinaptik budama gibi bir işlem olduğunu düşünmekte.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var