Gebelikte Gıda Çeşitliliğine Dikkat Edin
Sağlıklı hamile ve emziren anneler normal diyetlerine günde ortalama 300-500 kalori eklemeliler. Böylece ihtiyaçları olan enerjiyi karşılarlar ve bebeklerinin gelişimini sağlarlar.
Gebelikte Gıda Çeşitliliğine Dikkat Edin
Sağlıklı hamile ve emziren anneler normal diyetlerine günde ortalama 300-500 kalori eklemeliler. Böylece ihtiyaçları olan enerjiyi karşılarlar ve bebeklerinin gelişimini sağlarlar. Hamilelik ve emzirme dönemi boyunca gıda çeşitliliğine dikkat etmeniz gerekir. Bu gıdaları sağlıklı olanlardan seçmelisiniz. Bunun için size bir liste yaptık.
Kalsiyum
Kalsiyum sağlam kemikler ve dişlerin temel taşıdır. Ayrıca kas ve sinir sisteminizin de düzgün çalışmasını sağlar. Hamile ve emziren kadınlar günde 1000 mg kalsiyum almalıdır. Sağlıklı kalsiyum kaynaklarının başında süt ürünleri, portakal suyu ve ıspanak gelir.
Karbonhidrat
Karbonhidrat tüketmek bebeğinizin gelişimi için gereken enerjisi sağlar. Ayrıca doğumdan sonra emzirme döneminde de faydalıdır. En iyi karbonhidrat kaynakları tam tahıllılar, meyve ve sebzeler.
Lif
Lif hamilelik esnasında karşılaşılan sindirim sorunlarını gidermede yararlı olur. Tam tahıllı ekmek, esmer pirinç, sebze meyve ve bakliyat tüketerek bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Folik Asit
Folik asit bebeğinizin beyin gelişimine yardımcı olur. Ayrıca alyuvar ve akyuvar üretiminde de etkilidir. Hamile karmaya karar verdiğinizde diyetinize ek olarak almalısınız. En iyi folik asit kaynakları yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemiş ve somon balığındadır.
Yararlı Yağlar
Sağlıklı yağlar bebeğinizin gelişimine ve büyümesine yardım olur. Özellikle beyin ve sinir sisteminin gelişmesinde rol alırlar. Zeytin yağı, kanola yağı ve avokado tüketerek bu ihtiyacı karşılamanız mümkün olur.
İyot
Bebeğinizin tiroid hormonları için buna ihtiyacınız var. Yeterince almamak bebeğinizde tiroid riskleri oluşturur. Emziren ve gebe annelere iyotlu tuz kullanmaları önerilir. Ayrıca deniz ürünleri ve süt ürünleri tüketmek de bu anlamda işe yarar.
Demir
Demir açısından zengin bir diyet yapmak ya da demir takviyesi almak gebelik döneminde şarttır. Böylece kansızlık gibi sorunlar yaşamazsınız. Yeterince demir almadığınızda yorgunluk hissedersiniz ve hastalıklara açık olursunuz.
Protein
Protein bebeğiniz kaslarını, kemiklerin ve dokularını inşa eder. Özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde yeterince alınması çok önemlidir. Bunlarla beraber, A, B6, B12, C ve D vitaminlerini de ihmal etmemelisiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var