Tüp Bebeğin Ömrü Kısa Demek Söz Konusu Değil!

Tüp Bebeğin Ömrü Kısa Demek Söz Konusu Değil!
27 Ekim 2016

Tüp bebek yöntemiyle ilgili bilim dünyası ikiye ayrıldı. Bir grup tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen insanların ömürlerinin doğal yolla doğanlara göre daha kısa olabileceğini, yaşamlarında daha fazla sağlık sorunları yaşayabileceklerini öne sürerken diğer grup aksini savunuyor.

Tüp Bebeğin Ömrü Kısa Demek Söz Konusu Değil!

Tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen insanların ömürlerinin doğal yolla doğanlara göre daha kısa olabileceği, yaşamlarında daha fazla sağlık sorunları yaşayabilecekleri iddiaları gündemde. Tüp bebeklerin ‘güçsüz sperm’le doğma riski taşıyabileceğini, vücuttaki kritik doğal seçim sürecinin tüp bebek yönteminde olmadığını söyleyen Dr. Gagneux, “Sperm seçimi bir doktor tarafından yapılıyor, kadın fizyolojisi tarafından değil. Sperm seçiminde kadının seçimini bypass ederek risk faktörleri taşıyan embriyolar üretiyor olabiliyoruz” dedi.

İngiliz bilim insanları bu görüşe katılmıyor

İngiliz bilim insanları ise Gagneux’ın açıklamasının delilden yoksun olduğunu, tüp bebekle doğanların doğal yollarla doğanlar kadar sağlıklı olduğunu belirtti.

Genetik bozuklukların önüne geçiyoruz

Dünyanın pek çok ülkesinde hastası bulunan ve binlerce tüp bebek dünyaya getirmiş olan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, ‘Tüp bebekler seçilmiş bebeklerdir’ diyerek konuyla ilgili görüşlerini paylaştı:     “Tüp bebek tedavisine giren hasta grubu oldukça çeşitlidir. Özellikle son yıllarda gelişen sperm seçme yöntemlerindeki teknoloji sayesinde gelişen embriyolarda genetik bozukluk oranının, normal gelişen gebeliklere oranla daha az olduğu tespit edilmektedir.     Varsayılan iddianın gerçekliğini kabul etmek için kaç vakada, hangi hasta gruplarında çalışma yapıldığı ve araştırma sonuçlarının değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca ülkemizde PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) ile sağlıklı embriyonun seçilmesi yöntemi çok yüksek başarı oranı ile uygulanmakta ve hatta ileri anne yaşına bağlı olarak gelişebilecek anormal gebeliklerin önüne geçilebilmektedir. Kaldı ki tüp bebek ve PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) uygulaması dışında gebelik şansı olmayan hastalarda sağlıklı çocuk sahibi olabilmeleri için bu yöntemleri uygulamak gerekmektedir.     Yapılan açıklamaya göre kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler alan hastalarda veya diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerde anormal gebeliklerin gelişme olasılığı yüksek olduğundan bu kişilerin gebe kalmasının yasaklanması gerekir ki böyle bir durumu kabul etmek mümkün değildir. İnfertilite bir hastalık olarak kabul edilir ve tedavisi lüks değildir. Bugüne kadar binlerce aileye tüp bebek tedavisi uygulamış bir hekim olarak benim görüşüm bu tedavinin başarı ile uygulanmaya devam edilmesi gerektiği yönündedir.”

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.