Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?
Cinsel bir ilişkide bulunmuş ya da bulunmamış her kadın 6 ayda bir düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırması gerekir.
Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?
- Cinsel bir ilişkide bulunmuş ya da bulunmamış her kadının 6 ayda bir düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırması gerekir. Bu muayene sayesinde ciddi hastalıklara erken tanı ve tedavi sağlanabilmektedir.
- Jinekolojik muayeneler çoğu kadını korkutmaktadır. Fakat kadın hastalıklarının büyük bir kısmı ise sessiz bir şekilde ilerlemektedir. Bazı hastalıklar yalnızca son evrelerde kendini gösterir. Bu nedenle düzenli kontroller hayat kurtarıcı olabilmektedir.
- Muayene esnasında en önemli nokta ise hastanın belirtileri hakkında utanmadan ve açık bir şekilde konuşmasıdır. Sabırlı, dürüst ve bilinçli bir hasta muayeneye yardımcı olacaktır.
Jinekolojik Muayeneye Ne Zaman Gidilmeli?
Her altı ayda bir kontrole gitmek önemlidir. Adet döneminden sonraki gün muayene için en uygun zaman dilimidir.
Jinekolojik Muayeneden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Kimlik bulundurulmalıdır.
- Herhangi bir ilaç kullanılıyorsa hasta bu ilacı yanında götürmelidir. Tanılar ve belgeler götürülmelidir.
- Muayeneye cinsel partnerle gidilmelidir. Cinsel hastalıkların çoğu çift tedavisi gerektirmektedir .
- Şeker hastalığı gibi ciddi hastalıklar varsa muayeneye aç karnına gidilmelidir.
- Muayeneye gidilmeden önceki o gece cinsel ilişki kurulmamalıdır.
- Muayeneye gidilmeden önce vajina yıkanmamalıdır. Bu durumda muayene zorlaşabilmekte ve tanı için engel oluşabilmektedir.
- Muayeneye giderken yedek iç çamaşırı veya ped bulundurmak gerekmektedir.
Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?
Jinekolojik muayene başlamadan önce mutlaka hastanın öyküsü ve şikâyetleri dinlenir. Hastanın jinekolojik muayene masasına yerleşmesi ve kıyafetlerinin çıkarılmasına asistan veya hemşireler yardımcı olur. Hasta, jinekolojik muayene masasının yanlarında bulunan desteklere bacaklarını koyarak, muayene pozisyonunu alır. Doktor, önce karın bölgesi ve genital organın dış kısmını inceler. Daha sonra spekulum adı verilen cihaz ile vajinanın iç kısmı incelenir. Ördek gagasına benzeyen spekulum, metal veya plastik olabilir. Spekulumun ışığı ile vajina içindeki akıntılar ve rahim ağzı ile çevresi gözlenir. Rahim ağzı veya çevresinde yara varsa, bunlar tespit edilir. Doktor gerekli görürse, smear testi veya kültür örneği alabilir.
Bir sonraki aşama ise manuel, yani elle muayenedir. Kist ve miyomların varlığını tespit etmek amacıyla doktor bir eli ise karın alt bölgesini tutar. Diğer elinin parmakları ile de vajinal kontrol yaparak miyom veya kist olup olmadığını saptar. Spekulum ve vajinal muayene bakire olan kadınlara yapılmaz.
Hekim uygun görürse, son olarak ultrason muayenesi yapar. Ultrason muayenesi karın veya vajinadan yapılabilir. Eğer karın bölgesinden yapılacaksa, problemlerin daha net görülebilmesi için idrarın yapılmamış olması gerekir. Bakire olan kadınlar için karından ultrason muayenesi yapılır.
Jinekolojik Muayene Sırasında Sorulacak Sorular
- Kimlik bilgileri
- Hamilelik durumu varsa hamilelik bilgileri
- Cinsel ilişki varlığı
- Adet düzeni ve oranı, adetlerin ağrılı olup olmadığı durumu
- Son adet tarihinizin ilk günü ise ilk sorulacak sorular arasındadır.
- Adet kanamasının dışında kanama gerçekleşip gerçekleşmediği,
- Cinsel ilişki esnasında kanama olup olmadığı,
- Vajinal kaşıntı ya da yanma,
- Vajinal akıntı durumu,
- İdrar sırasında yanma, zorlanma veya idrar kaçırma sorunları da değerlendirilmektedir.
- Tüylenmeyle ilgili sorunlar sorulmaktadır.
- Vajinada kitle fark edilip edilmediği,
- Karında ele gelen kitle, şişlik ve bağırsak düzeni sorulur.
- Cinsel ilişki esnasında korunma yöntemleri, düşük veya önceden tanı koyulan jinekolojik hastalıklar değerlendirilmektedir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var