Gebelikte Anomali Taramasının Önemi
Gebelik dönemi boyunca düzenli takibin yapılması anne adayının daha sağlıklı ve güvenli bebek sahibi olmalarını sağlayacaktır.
Gebelikte Anomali Taramasının Önemi
Gebelik dönemi boyunca düzenli takibin yapılması anne adayının daha sağlıklı ve güvenli bebek sahibi olmalarını sağlayacaktır. Gebelikte anomali taramasının önemi yani ayrıntılı ultrasonografi, gebeliğin 18-23. haftaları arasında yapılmaktadır. Bu taramada bebeğin organları ayrıntılı olarak görüntülenmektedir. Her kadın herhangi bir genetik ve yapısal sorunu olmayan bebeklere sahip olmak ister. Genellikle majör anomalili bebeklerin dünyaya gelme riski yüzde 3-5 civarındadır.
Anomali Taraması En Önemli Tetkiktir
Anomali taraması, gebelikleri boyunca anne adaylarının yaptırması gereken en önemli tetkiklerden birisidir.Bu taramada amaç bebeğin organlarının ve gelişiminin sağlıklı olup olmadığını kontrol etmektir. Ultrason muayenesi yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir. Yapılan ayrıntılı ultrasonografide bebeğin; kalp odacıkları, kalp kapakçıkları, el ve ayak parmakları, kalp duvarları, midesi, bacak ve kolları, mesanesi, böbrekleri, damar giriş ve çıkışları, bağırsakları, yüz kemikleri, beyin ve beyincik gelişimi, karın duvarı, dudak ve burun anatomisi, beyin boşlukları, omurga sistemi, damak ve kulak gelişimi gibi tüm hayati organları detaylı bir şekilde değerlendirilir. Organlarda herhangi bir anomalininin olup olmadığına bakılır. Bebeğin organ ve sistemlerini bozan veya fiziksel olarak bebeğin görünümünü etkileyen her türlü bozukluk ve sakatlık fetal anomali tanımı kapsamına girmektedir.
Anomali Görülme Olasılığını Artıran Nedenler
- İleri yaş gebeliklerde,
- Tek yumurta ikizlerinde,
- Akraba evliliklerinde anomalilerin görülme olasılığı artmaktadır.
Belirtilen genetik etkilerin dışında bebekte anomali görülmesinde;
Anne adayının gebeliğinde kullandığı ilaçlar, tekrarlayan düşükler ve vücuduna aldığı röntgen ışınları da oldukça önemlidir.
Her Gebelikte Mutlaka Yapılmalı
Anomali taraması bu yüzden her gebelikte yapılmalıdır. Ancak organların çalışıp çalışmadıklarının ultrasonografi ile anlaşılamaması da mümkündür. Örneğin göz dokusu normal gözüken bebek kör olarak doğabilir. Bu nedenle ultrasonografinin dışında pek çok testin de yapılması hayati önem taşımaktadır. Fetal Anomali Nedir? Detaylar için tıklayın...
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var