GEBELİK HESAPLAMA

Gebelik hesaplama, ortalama 40 haftalık bir dönemi kapsayan, gebeliğin hangi evrede olduğunu belirlemek için yapılan testlerin bütünüdür. Uzmanlar gebeliği hesaplarken son adet tarihinin başlangıç günün baz almaktadırlar. Döllenme tarihi, genellikle son adet tarihinden 15 gün sonrasına denk gelmektedir. Gebelik takvimi oluşturulurken yapılan hesaplamalar aylık olarak değil haftalık olarak yapılır. Örneğin 3 aylık yerine gebeliğinizin 12-13. haftasındasınız şeklinde yorumlama yapılır. Özellikle ilk defa gebe olan anne adayları bebekleriyle buluşacakları zaman için geri sayım sürecine girerler ve en çok merak ettikleri de gebeliklerinin kaçıncı haftasında oldukları ve doğuma ne kadar kaldığıdır. Bu yüzden gebelik hesaplama yöntemiyle anne adaylarının bu merakları birazcık da olsun giderilmiş olur.

Gebelik hesaplama, bebeğin doğacağı zamanın belli olmasının ve doğum zamanının da öğrenilmesinin yanı sıra, sağlıklı bir gebeliğin oluşturulabilmesi için de oldukça önemlidir. Gebeliğin trimester olarak bilinen dönemlerinde yapılması gereken testler ve bu testlerin sonucuna göre müdahalede bulunulması, gebelik hesaplamanın ne kadar önemli olduğunun kanıtıdır. Örneğin, gebeliğin 11 ila 14. haftalarında yapılması gereken ikili test sayesinde bebekte down sendromunun olup olmadığına bakılabilmektedir. Böylece gerekli müdahale yapılabilmekte, anne adayı ve bebek için en sağlıklı olan yöntem seçilebilmektedir.

Anne adayının sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesini sağlamak için gebelik hesaplama işleminin doğru şekilde yapılması gerekir. Bunun için ultrason, son adet tarihi gibi kriterler sayesinde gebelik döneminin net olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Genellikle gebelik dönemi anne adayları için 40 haftadan daha fazla bir süreymiş gibi hissedilir. Bu oldukça yorucu ve uzun bir yolculuktur. Bu dönemde anne adayları hem yaşadıkları duygu durum değişiklikleri ve fiziksel değişimler hem de bebeklerinin sağlığı için endişelenmeleri nedeniyle fazlaca tedirgin olabilmektedirler. Özellikle ilk gebeliğini yaşayanlar için bu tedirginlik daha fazla olabilmektedir. Bu nedenle gebelik hesaplama yöntemini kullanarak, gebeliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu takip ederek, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için yapılması gerekenler konusunda bilinçlenebilirsiniz. Gebeliğinizi takip etmek, yaşadığınız değişimlerin farkında olmak, endişelerinizi azaltacaktır.

Gebelik hesaplama için son adet tarihinizin ilk gününü girmeniz yeterlidir. Böylece bebeğinizi ne zaman kucağınıza alacağınızı bilebilir, gebeliğinizin hangi döneminde olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

Son Adet Tarihiniz
Son Adet Tarihiniz

Diğer hesaplama araçlarımızı deneyin