Bir Memeden Daha Az Süt Gelmesi Neden Olur?

Bir Memeden Daha Az Süt Gelmesi Neden Olur?
23 Haziran 2023

Emzirme sürecinde tek göğüsten daha az süt gelmesi, bebeğin kilo alımını etkilemediği sürece normaldir.

Emziren bazı anneler, bebeğin bir memede daha uzun süre kaldıklarını fark edebilirler. Ya da sağım yaparken bir göğsünüzden daha fazla süt geldiğini görmüş olabilirsiniz. Emzirme danışmanı Jocelyn Bermudez, bunun çok yaygın bir durum olduğunu söylüyor. Emziren anneler bundan rahatsız olsa da sağ memeden az süt gelmesi veya sol memeden az süt gelmesi, bebeğin kilo alımını etkilemediği sürece normaldir. Hatta buna bağlı olarak göğüslerde büyüklük farkı da göze çarpabilir. Ancak az önce de dediğimiz gibi bebeğin bezini kirletme sıklığında ve kilo alımında sorun yoksa, bu durum yalnızca kozmetik bir problemden ibarettir. Gelin şimdi, bir memeden neden az süt gelir, detaylıca inceleyelim.

Bir Memeden Daha Az Süt Gelmesi Neden Olur?

Bir memeden daha az süt gelmesi genellikle endişe kaynağı değildir. Hatta emziren birçok anne, bir göğsünün diğerinden daha fazla süt salgıladığını fark etmiştir. Peki, bu durum neyden kaynaklanıyor?

1. Meme Dokusunun Daha Az Olması

Glandüler doku, göğüste anne sütü üretiminden sorumlu olan dokudur. Hamilelikle birlikte bu doku büyümeye başlar. Doğum sonrasında ise daha da büyür. Glandüler dokunun iki memede eşit bir şekilde büyümemesi normal ve sık karşılaşılan bir durumdur.

2. Bebeğin Tercihi

Tortikolis gibi boyun rahatsızlıkları veya meme ucunun düz/içeri dönük olması gibi durumlar bebeğin bir göğsü daha fazla tercih etmesine neden olabilir. Böylesi bir durumda bebeğin tercih ettiği göğüs daha hızlı ve sık boşalacağı için o göğüste süt tedariği artacaktır. Dolayısıyla emzirilmeyen diğer göğüsteki süt akışı ötekine göre daha az olabilir.

3. Göğüs Travması

Emzirme döneminde sık görülen göğüs ucu yaraları veya sıkı süt pompalama cihazlarının kullanılması bir memenin diğerinden fazla süt üretmesine neden olabilir. Bununla birlikte diyetisyen ve emzirme uzmanı olan Krystyn Parks, bunun düzensiz süt tedarikinin daha az yaygın bir nedeni olduğunu belirtiyor.

4. Geçirilmiş Ameliyatlar

Daha önce göğüslerden ameliyat geçirmiş olmak da göğüslerin birinde daha az süt üretimine neden olabilir. Süt tedarikini etkileme potansiyeli olan ameliyatlar arasında göğüs büyütme veya göğüs küçültme ameliyatları da yer almaktadır. Bu ameliyatlar sırasında süt kanalları veya sinirler zarar görürse süt tedarikinde bazı problemlerle karşılaşılabilir.

5. Meme Anatomisi

Tıpkı bir göğsün diğerinden daha fazla meme dokusuna sahip olabilmesi gibi göğüslerin her biri farklı anatomilere sahip olabilir ve bu durum, bebeğin memeden ne kadar sık emmek isteyeceğini doğrudan etkileyebilir. Örneğin bir meme ucunun diğerine göre daha büyük olması, bebeğin o memeyi tercih etmesine neden olabilir. Ya da bir göğüs ucunun içe dönük veya düz olması, bebeğin diğer memeyi emmek istemesine yol açabilir.

Bir Memeden Daha Az Süt Gelmesi Neden Olur?

Tek Memeden Az Süt Gelmesi Düzeltilmesi Gereken Bir Durum mu?

Eğer sütünüz bebeğinizi beslemeye yetiyorsa, genel kanı tek memedeki düzensiz süt tedariğini düzeltmeye çalışmanıza gerek olmadığıdır. Amerikan Pediatri Akademisi’nin de belirttiği üzere, bebeğin bezi sık sık ıslanıyor ve kirleniyorsa, 24 saat içinde en az 8 kere emiyorsa, bebek emzirmeler arası tatmin olmuş görünüyorsa ve kilo alımı iyiyse yeterince iyi beslendiğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte, düzensiz süt tedariğinin ele almaya değer bir sorun olabileceği bazı durumlar da var. Örneğin bebek bir taraftaki memeyi tamamen reddediyorsa, tek taraftaki süt üretimi giderek azalıyorsa, memede kanama, şişlik, akıntı, kızarıklık veya yumru gibi değişimler varsa bir uzmana danışmak en sağlıklı seçenektir.

Sütü Nasıl Dengeleyebilirsiniz?

Tek memeden az süt gelmesi gibi bir durum yaşıyorsanız ve bu durumu düzeltmek istiyorsanız aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz:

  • Emzirme bir arz talep sistemidir. Bu nedenle ne kadar çok süt verirseniz vücudunuz o kadar fazla süt üretir. Dolayısıyla tek memede süt artırma için emzirmeye az süt üreten göğsünüzle başlayabilirsiniz.
  • Ayrıca o memedeki sütü sık sık pompayla sağabilirsiniz.
  • Süt akışına yardımcı olmak için göğüs kompresyonu (hafifçe sıkma, baskı uygulama) yapabilirsiniz.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebekler Günde Kaç CC Anne Sütü İçmeli?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.