4 Adımda Biberondan Bardağa Geçiş Süreci
Biberondan bardağa geçiş süreci ile ilgili tüm bilmeniz gerekenler yazımızda...
Biberondan Bardağa Geçiş Nasıl ve Ne Zaman Olmalı?
Uzun süren biberon kullanımının ardından bardağa geçmek, pek çok anneyi kaygılandırır. Kaygıların nedeni ise çoğu zaman bardağa geçişin ne zaman ve nasıl olması gerektiği ile ilgilidir. Bebekler, pek çok alışkanlığını annesinin yönlendirmesiyle kazanır, biberon da bu alışkanlıklardan biridir ve bırakırken direnç gösterebilirler. Bu nedenle biberondan bardağa geçiş süreci, hem anneler hem de bebekler için oldukça zor bir süreçtir.
Ancak her ne kadar zor olsa da süreci zamanında uygulamak önemlidir. Aksi halde, diş çürükleri, ek gıdaya geçişte bir takım problemler veya damak sorunları görülebilmektedir. Üstelik geç kalındığında, biberonu bıraktırmanın daha zor hale geldiği unutulmamalıdır. Peki, Biberondan bardağa geçiş nasıl olmalıdır? Biberon ne zaman bırakılmalıdır?
Biberon çürüklerini önlemek için 8 tavsiye!
Biberondan Bardağa Ne Zaman Geçilmeli?
Dişlerinin çıkmaya başlaması, el – göz koordinasyonunu sağlıyor olması veya emeklemeye başlaması… Tüm bunlar, bebeğinizin artık alıştırma bardağına geçmeye hazır olduğunun sinyalleridir. Bu yetenekler de genellikle 6 – 9 aylık dönemde kazanılmış olacağından, bu aylarda bardağa geçme denemelerine başlayabilirsiniz.
Eğer anne gerekli çaba ve anlayışı gösterirse, bu süreçte bebekler kesinlikle biberonu bırakabilirler. Ancak sabırsız olmak ve sürece daha geç başlamak, bebeğin 2 – 3 yaşına kadar biberona bağımlı olmasına neden olabilir.
Biberon ve emzik temizliği nasıl olmalı?
Alıştırma Bardağına Geçişte Püf Noktalar
- Bardağı biberondan daha cazip göstermek adına, renkli ve sevimli figürlere sahip olan alıştırma bardakları seçilebilir. Aksine biberon ise daha sade ve düz olmalıdır.
- Sürecin birkaç günde tamamlanmasını beklemek yerine, kademeli ilerlemek önemlidir. Unutmayın, bardağa geçiş süreci bazı bebeklerde 1 – 2 gün sürerken, bazı bebeklerde birkaç aya kadar uzayabilir.
- Biberondaki süt/mama miktarı azaltılıp, bardaktaki miktar arttırılabilir. Bu sayede biberondan yeteri kadar beslenemeyen bebeğiniz, zamanla bardaktan beslenmek isteyecektir.
Biberondan Bardağa Geçiş Sürecini Kolaylaştıracak 4 Öneri
Doğru Zamanda Başlayın
Eğer zamanı doğru ayarlayamazsanız, her şeyde olduğu gibi biberondan bardağa geçiş sürecinde de başarısızlıkla karşılaşabilirsiniz. Bebeğinizin hazır olduğunu anlamanın yolu da iyi bir gözlemden geçiyor. Örneğin; bebekler doğumdan sonraki ilk aylarda içgüdüsel olarak dudaklarına değen nesneleri itme eğilimi gösterir. Bu aslında boğulma riskine karşı geliştirilen bir reflekstir. Fakat bu refleksin 4. aydan sonra zayıflamaya başladığını fark edeceksiniz. Bu da aslında ek gıdaya hazırlandığının ve önündeki birkaç ayda bardağa geçebileceğinin bir sinyalidir.
Uygun Bardak Seçin
Bebeğinizin biberondan vazgeçip bardağı benimseyebilmesi için doğru bardağın seçilmesi çok önemlidir. Örneğin, her iki yanında da tutma sapı olan bir bardak bebeğinizin konforlu olmasını sağlayacağından, bardağı daha kolay benimsemesini sağlar. Ya da alıştırma bardağının üzerinde canlı renkler veya eğlenceli figürler olması bebeğinizin ilgisini çeker ve biberonu bırakmak daha kolay hale gelir.
Farklı Besinler Verin
Alıştırma bardağından vereceğiniz sıvı elbette ilk olarak su olmalıdır. Ancak suyun yanında, evde taze sıkacağınız meyve suyu ya da süt gibi farklı sıvılar da vererek bebeğinizin bardağa geçişini kolaylaştırabilirsiniz.
Cesaretlendirin
Her yeni öğrendiği şeyde olduğu gibi, bebeğinizi bardağa geçme sürecinde de cesaretlendirin. Mesela, bardağından suyunu içtiğinde öpün, gülümseyin ve bravo gibi destekleyici cümleler kurun ki bebeğiniz doğru bir şey yaptığını hissetsin.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var