Bebeklerde Saç Dökülmesi Neden Olur?
Bebeklerde saç dökülmesi oldukça sık karşılaşılan bir sorundur. Bunun birçok nedeni olabilir ancak yanlış yatma pozisyonu ve hormonal dalgalanmalar, bebeklerde saç dökülmesinin en sık karşılaşılan nedenleridir.
Bebeklerde saç dökülmesi oldukça sık karşılaşılan bir sorundur. Bunun birçok nedeni olabilir ancak yanlış yatma pozisyonu ve hormonal dalgalanmalar, bebeklerde saç dökülmesinin en sık karşılaşılan nedenleridir. Bunlarla beraber konak, saçkıran veya yetersiz beslenme gibi durumlar da bebeklerde saç dökülmesine neden olabilmektedir.
Özellikle 1 – 2 aylık bebeklerde saç dökülmesi genellikle ciddi bir problemden kaynaklanmaz, zira bu tip dökülmeler çoğu zaman hormonlarla ilgilidir. Nasıl ki annelerin hamilelik döneminde saçları güçlü olup doğumdan sonra dökülmeye başlıyorsa, bebeklerde de hormonların normal seviyesine inmesiyle birlikte bir miktar saç dökülmesi görülebilir. Kısacası yenidoğan bebeklerde saç dökülmesi endişe edilecek bir durum değildir.
Ancak bazı durumlarda bebeklerde saç dökülmesinin tiroid veya saçkıran gibi ciddi hastalıkların habercisi olabileceği unutulmamalıdır. Özellikle bebekte aşırı saç dökülmesi göze çarpıyorsa mutlaka bir çocuk doktoruna muayene olmak ve altında yatan sebebi öğrenmek gerekir.
Bebeklerde Saç Dökülmesi Neden Olur?
Bebeklerde saç dökülmesinin birçok nedeni olabilir. Bunlardan en sık karşılaşılanları ise şu şekilde sıralanabilir:
1. Hormonal Değişim
Bebeklerde saç dökülmesinin en sık karşılaşılan nedeni hormonlardır. Anne adaylarının hamilelik döneminde saçlarının gür ve sağlıklı görünmesini sağlayan hormonlar, nasıl ki doğumdan sonra eski seviyesine indiğinde saç dökülmelerine neden oluyorsa, aynı durum bebekler için de geçerlidir. Bu nedenle yenidoğan dönemindeki saç dökülmelerinin normal ve beklenen bir tablo olduğu bilinmelidir.
Annelerde Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Ne Kadar Sürer?
2. Aynı Pozisyonda Yatırmak
Bebeklerde saç dökülmesinin bir diğer sebebi de sürekli aynı pozisyonda yatırılmasıdır. Üstüne yatılan yerde bir süre sonra saç kayıpları gelişebilir. Bu sebeple bebekler bir uykuda sağa dönük uyuyorsa diğer uykuda sola dönük yatırılmalıdır.
3. Sağlıksız Beslenme
Anne sütü, bebeklerin neredeyse ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri tek başına karşılar. 6. aydan sonra ise ek gıda destekli anne sütüne devam edilmesi önerilir. Bu dönemde demir, B12 ve çinko içeriği yüksek yiyeceklerle beslemek, saç dökülmelerinin de önüne geçecektir. Zira vitamin ve mineral eksiklikleri de bebeklerde saç dökülmesinin önemli bir nedenidir.
4. Tiroid
Tiroid hormonunun yetersiz üretilmesi de yetişkinlerde ve bebeklerde saç dökülmelerinin artmasına neden olabilmektedir.
5. Konak
Halk arasında konak olarak bilinen infantil seboreik dermatit, yenidoğan döneminde çok sık görülen bir cilt problemidir. Genellikle saç derisinde kabuklanma ve pullanma ile kendisini belli eden konak, deride biriken fazla sebumdan kaynaklanır. Bebekler için hiçbir zararı yoktu ve tedavi olmadan birkaç ay içinde kendiliğinden geçmesi beklenir. Ancak ebeveynler kabuklanmaya dışarıdan müdahale ettiğinde saç kopmaları ve dökülme sorunları ile karşılaşılabilir.
6. Saçkıran
Halk arasında saçkıran olarak bilinen alopesi, mantarlar sebebiyle gelişen ve geliştiği bölgedeki tüylerin dökülmesine yol açan bir cilt hastalığıdır. Tuttuğu bölgede kızarıklıklara, pullanma ve kaşıntıya da neden olabilmektedir.
7. Trikotillomani
Bebeklerde ve küçük çocuklarda saç çekme davranışıdır. Bebeklerin saçını çektiği bölgelerde kelleşmelere neden olabilir.
8. Bebeklerde Saç Dökülmesine Neden Olan Diğer Nedenler
Tüm bunlarla birlikte bebeğin saçını yanlış kurutmak, sert bir şekilde taramak veya çok sıkı toplamak da saç dökülmelerine neden olabilir.
En İyi 9 Bebek Şampuanı Markası!
Yenidoğan Bebeklerde Saç Dökülmesi Normal mi?
Yenidoğan bebeklerde saç dökülmesi aslında beklenen bir durumdur. Özellikle ilk haftalarda gerçekleşen dökülmelerin çoğu hormonlarla ilgilidir. Nasıl ki annelerin hamilelik döneminde saçları güçlenip parlaklaşıyor ve doğumdan sonra hormonların eski seviyesine düşmesiyle dökülmeler yaşanabiliyorsa, bebekler için de aynı durum söz konusudur. Hormonal dalgalanma sona erdiğinde saç dökülmesi de duracak, dökülen tüylerin yerine yeni ve sağlam saçlar çıkacaktır.
Bebeklerde Saç Dökülmesinin Tedavisi
Yukarıda da değindiğimiz gibi ilk 6 aylık süreçte bebeklerde saç dökülmesi gayet olağandır. Anneden bebeğe geçen hormon seviyesindeki dalgalanmalar düzeldiğinde bebekteki saç dökülmesi sorunu da ortadan kaybolacaktır. Dolayısıyla doğumdan sonraki aylarda karşılaşılan saç dökülmesi için herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Ancak ilerleyen yaşlarda bebeklerde saç dökülmesinin nedeni iyi araştırılmalıdır. Yetersiz beslenme, saçkıran veya endokrin problemlerden kaynaklanan bir dökülme mevcut ise mutlaka tedavisi planlanmalıdır. Bunun için de bebekte ciddi bir saç dökülmesi gözlemleniyorsa öncelikle bir çocuk doktoruna muayene olmak ve gerekli olan test ve tetkikleri yaptırmak gerekir.
Bebeklerde Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Bebeklerde saç dökülmesi eğer bir hastalıktan kaynaklanıyorsa mutlaka tedavisi planlanmalıdır. Bu tedaviyle birlikte ailelerin de dikkat edeceği bazı noktalar bebeklerde saç dökülmesinin önlenmesine yardımcı olabilir.
- Bebeğinizin yatış pozisyonunu sürekli değiştirmeye dikkat edin. Bir uykuda sağa yatırıyorsanız diğer uykuda sola doğru yatırın.
- Banyodan sonra saçını kurularken çok nazik davranın, sert hareketlerden kaçının.
- Saçlarını tararken bebeğinize uygun yumuşak uçlu bir fırça kullanın.
- Bebeğiniz ek gıdaya geçtiyse öğünlerinde yeterli vitamin ve mineral alabilmesi için mutlaka sebze ve meyvelere yer verin. Dengeli ve sağlıklı bir menü oluşturun.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var