Masum mu Yoksa Patolojik mi? Kalp Üfürümleri ile Merak Ettiğiniz Her Şey!
Bebeklerde kalpte üfürüm; nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında tüm merak ettiklerinizi bu makalemizde bulabilirsiniz!
Üfürüm Nedir?
Üfürüm; steteskop adı verilen cihazla kalbin dinlenmesi esnasında, kalp atış sesi dışında anormal sesler de duyulmasıdır. Üflemeyi andıran bir sese benzediği için bu ad ile anılmaktadır. Üfürümler, bir kalp rahatsızlığına işaret edebileceği gibi, yalnızca kalbin kan pompalarken çıkarttığı doğal titreşimlerden de kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle doktorunuz üfürüm duyduğunda, nedenini araştırmak için çeşitli testler yapacaktır.
Üfürümler iki alt başlıkta incelenir;
Masum Üfürüm
Çocukluk çağında çok sık görülen masum üfürük, kalpte herhangi bir soruna işaret etmez. Genelde anlık olarak oluşur ve fibröz bantların titreşmesi gibi basit sebeplerle oluşur. Kansızlık, egzersiz, ateş, tiroit bezinin fazla çalışması gibi durumlarda kalp hızı artacağı için daha sık duyulur. Altta yatan sebep ortadan kalktığında ise üfürüm kaybolur. Genellikle, çocuklar büyüdükçe göğüs duvarı kalınlaştığı için bu sesler azalıp kaybolmaktadır.
Patolojik Üfürüm
Kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak gelişen üfürümdür. Genellikle kapak darlığı veya yetersizliği, kalpte delik veya damar darlığı gibi sebeplerle ortaya çıkar. Masum üfürüğe kıyasla daha şiddetli duyulur.
*Anomali taraması nedir? Detaylı bilgi için tıklayın!
Bebeklerde Üfürüm Belirtileri
Üfürüm genellikle muayene esnasında, doktor tarafından steteskop ile bebeğin göğüs duvarı dinlenirken fark edilir. Masum üfürüğün farklı kalp sesi dışında herhangi bir belirtisi yoktur. Bu nedenle ebeveynlerin anlayabileceği herhangi bir belirtisi bulunmamaktadır. Patolojik üfürümlerde ise aşağıdaki semptomlar görülebilir;
- İştahsızlık, emmeme, zayıflama,
- Sık nefes alma,
- Mavimsi cilt,
- Terleme
- Öksürük
- Ödem
Kaynak: Prof. Dr. Taner Yavuz
Yukarıdaki belirtiler başka hastalıklarda karşılaşılan semptomlarla karıştırılabileceğinden, çocuk kardiyolojisi uzmanına danışılmalıdır.
Üfürüm Nasıl Anlaşılır?
Doktorunuz muayene sırasında steteskop ile bebeğin kalbini dinler. Eğer farklı bir kalp sesi duyarsa, sizi çocuk kardiyolojisi uzmanına sevk eder. Çocuk kardiyolojisi uzmanı aşağıdaki testlerden bir veya hepsini yaparak kesin tanı koyabilir.
Göğüs Röntgeni: Çocuğun akciğer ve kalp görüntüsü izlenir.
Elektrokardiogram (EKG): Çocuğun kalbinin elektriksel aktivitesi izlenir.
Ekokardiyografi (EKO): En önemli tanı yöntemidir. Ses dalgaları kullanılarak kalbin yapısı ve fonksiyonu incelenir.
Bebeklerde Üfürüm Tedavisi
Tedavi; rahatsızlığın ciddiyeti, bebeğin yaşı ve genel sağlık durumu gibi kriterlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Eğer yukarıda bahsettiğimiz masum üfürüm tanısından bahsediliyorsa, genellikle bir tedavi uygulanmaz. Bu seslerin birçoğu zamanla kendiliğinden kaybolur. Masum üfürüm ateş, tiroit bezlerinin fazla çalışması veya kansızlık gibi sebeplerden kaynaklanabileceğinden, bu rahatsızlıkların araştırılıp tedavi edilmesi yeterlidir. Tedaviden sonra üfürüm de ortadan kalkacak veya azalacaktır. Şayet üfürüm kapak darlığı, damar darlığı veya başka herhangi bir kalp hastalığından kaynaklanıyorsa, o rahatsızlığı ortadan kaldırmak için ilaç, katater girişimi veya ameliyat önerilebilir. Tedavi boyunca ve sonrasında, bebeğin belli aralıklarla izlenmesi gerekir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var