Adet Gecikmesi Neden Olur? Adet Gecikmesinin 8 Nedeni

Adet Gecikmesi Neden Olur? Adet Gecikmesinin 8 Nedeni
22 Şubat 2023

Adet gecikmesine yol açan faktörleri sizler için araştırdık.

Adet gecikmesi, hemen hemen her kadının hayatında birkaç kez karşılaştığı bir durumdur. Regl döneminde ufak sapmalar yaşanması normal karşılansa da beklenen adet döneminin 7 günden fazla gecikmesi adet gecikmesi olarak adlandırılır. Bunun birçok nedeni varken, adet gecikmesinin en sık karşılaşılan sebebi hamileliktir. Hamile değilken adet gecikmesi durumunda ise stres, obezite, kilo kaybı, perimenopoz süreci gibi faktörler etkili olabilmektedir. Bununla birlikte adet gecikmesi nedenleri arasında sık karşılaşılan bir diğer faktör de hormonal bozukluklardır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda adet gecikmesinin olası nedenlerine yer verdik. Keyifli okumalar.

Adet Gecikmesi Nedir?

Sağlıklı her kadın ortalama 21 – 35 günde bir adet olur. Bu döngüde ufak sapmalar yaşanabilir ancak adetin 7 gün veya daha fazla gecikmesi adet gecikmesi olarak adlandırılır. Adet gecikmesi hemen hemen her kadının hayatının bir döneminde karşılaştığı bir durumdur. Mevsim geçişleri, stres vb. faktörler adetin belli bir süre gecikmesine neden olabilir. Fakat bir yıl içerisinde 3’ten fazla adet gecikmesi yaşanıyorsa mutlaka muayene olunmalı ve altta yatan neden irdelenmelidir.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet gecikmesinin nedenleri arasında stresten obeziteye kadar birçok faktör bulunur. Ancak adet gecikmesinin en sık karşılaşılan nedeni hamileliktir. Kadınlar doğum kontrol yöntemlerinden herhangi birini kullansa dahi adet gecikmesi durumunda mutlaka gebelik testi yaptırmalıdır. Zira hiçbir doğum kontrol yöntemi %100 etkili değildir. 

Gelin şimdi, adet gecikmesi neden olur sorusunun yanıtını daha detaylı inceleyelim. İşte adet gecikmesinin olası sebepleri…

1. Stres

Adet gecikmesine neden olabilen en önemli faktörlerden biri strestir. Uzun süreli bir stres, kadınların adet döngüsünü etkileyerek daha uzun veya daha kısa sürmesine neden olabilir. Hatta adet görmemeye neden olabileceği gibi bazı kadınlarda adet döneminin daha ağrılı olmasına yol açabilir. Strese yol açan faktörlerden olabildiğince uzaklaşmak, spor yapmak, uyku düzenine dikkat etmek ve iyi beslenmek, stresin adet döngüsü üzerindeki bu etkilerini azaltmaya yardımcı olacaktır. Kronik stres durumunda ise etkili başa çıkma mekanizmalarını belirleyebilmek için uzman bir doktordan yardım alınması gerekebilir.

2. Perimenopoz

Menopoza girmeden önceki 10 – 15 yıllık süreç perimenopoz olarak adlandırılır. Perimenopoz döneminde östrojen seviyeleri dalgalanmaya başladığı için adet döngüsünde değişiklikler meydana gelebilir. Düzensiz kanamalar, üst üste aylarca adet görememe gibi durumlar perimenopoz döneminin belirgin semptomlarıdır.

3. Kilo Kaybı

Adet gecikmesi sebepleri arasında yer alan bir diğer faktör de fazla kilo kaybıdır. Önemli kilo kaybı veya yoğun egzersiz, üreme hormonu seviyelerini değiştirerek yumurtlamaya engel olabilir. Bu nedenle fazla kilo verip birkaç ay adet göremeyen kadınlar mutlaka kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Gerekiyorsa vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alabilmek adına diyetisyene başvurulmalıdır.

Adet Gecikmesi Neden Olur? Adet Gecikmesinin 8 Nedeni

4. Obezite

Kilo kaybı kadar fazla kilolu olmak da adet döngüsü üzerinde önemli etkilere sahiptir. Özellikle adet görememe ve obezite durumlarının birlikte olması polikistik over sendromunun bir işareti olabilir. Bu gibi durumlarda kadın doğum uzmanına muayene olmak ve altta yatan bir problem olup olmadığını öğrenmek gerekir.

5. Bazı Doğum Kontrol Yöntemleri

Hormon içeren doğum kontrol yöntemleri kadınlarda adet görememeye neden olabilir. Zira hormonlar gebeliği önlemek için rahim astarını bazen öylesine ince tutar ki, adet ile dışarı atılabilecek bir rahim astarı olmayabilir. Doğum kontrol hapları, implantlar veya hormon içeren spiraller bu etkiye, yani adet görememeye yol açabilir. Çoğu durumda zararlı değildir, ilacın kullanımına son verildiğinde adet düzeni yeniden oluşacaktır.

6. Hormonal Durumlar

Tiroid veya prolaktin gibi bazı hormonlardaki anormallikler de adet gecikmesinin sebepleri arasında yer alır. Bunu tespit edebilmek için basit bir kan testi yeterli olmaktadır. Çoğu durumda kullanılacak ilaçlar ile adet döngüsünün düzene girmesi sağlanabilir.

7. Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu, doğurganlık çağındaki kadınlarda çok sık görülen bir hormonal bozukluktur. Semptomlar kişiden kişiye değişse de polikistik over sendromlu kişiler anormal hormon seviyelerine sahip olma eğiliminde olur. Bu da kadınlarda tüylenme, akne, kilo ve erkek tipi kellik gibi sorunlara yol açabilir. Bununla birlikte adet görememe veya düzensiz adet olmak da polikistik over sendromunun tipik belirtilerinden biridir.

8. Hamilelik

Adet gecikmesinin en temel nedenlerinden biri de hamileliktir. Doğum kontrol yöntemleri kullanılsa bile adet gecikmesi yaşayan kadınlar, adet gecikmesinin nedeni olarak hamileliği dışlamamalı ve gerekli testleri yaptırmalıdır. Zira doğum kontrol yöntemlerinin hiçbiri %100 güvenli değildir. Doğum kontrol hapı kullanan veya spiral taktıran kadınların nadir de olsa hamile kalması mümkündür.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Adet Kanamasının Azalmasına Yol Açan 17 Faktör!

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.