Normal Doğuma Engel Olan Durumlar

Normal Doğuma Engel Olan Durumlar
21 Temmuz 2018

Normal doğuma engel olan durumlar neler, kimler normal doğum yapamaz gibi sorularınızın cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz!

Normal Doğuma Engel Olan Durumlar

Normal doğum, hem daha sağlıklı olması hem de iyileşme süresinin kısa olması nedeniyle kadın doğum doktorlarının önerdiği doğum şeklidir. Ancak bazen anne adayı kaynaklı, bazen ise bebek kaynaklı bazı problemler, normal doğum yapmanıza engel olabilir. Biz de bu yazımızda normal doğuma engel olan durumları derledik.

Kimler Normal Doğum Yapamaz?

1)Bebeğin Ters Gelmesi (Makat Geliş)

Makat geliş, doğum kanalına bebeğin ters girmesi demektir. Normal şartlarda bebek doğum kanalına girdiğinde başı aşağıda, ayakları yukarıda olmalıdır. Ancak tam tersi durumlarda olası riskleri önlemek için sezaryen doğum tercih edilir. Makat geliş hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

2)Bebeğin İri Olması

Ultrason görüntülerinde bebeğin iri olduğu tespit edilirse, (4 kg’dan fazla) sezaryen doğum önerilebilir. Çünkü makrozomi de denilen iri bebeklerin normal doğum ile dünyaya gelmesi sırasında omuz takılması veya bebeğin oksijensiz kalması gibi riskler mevcuttur. İri bebekler hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

3)Daha Önce Sezaryen Doğum Yapılmış Olması

Daha önce sezaryen doğum yapıldıysa, bir sonraki doğumda da anne adayına sezaryen önerilebilir. Çünkü sezaryen doğum sonrası yapılan normal doğumlarda, rahim yırtılması ihtimali vardır. Ancak anne adayı bazı şartları sağlıyorsa ve doktoru sezaryen sonrası normal doğumlarda uzmansa imkânsız bir durum değildir. Konuyla ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Normal Doğuma Engel Olan Durumlar

4)İleri Yaşta İlk Gebeliğini Yaşayanlar

Daha önce doğum yapmamış ve 37 yaşın üzerinde olan hamilelere de sezaryen doğum önerilebilir. Çünkü bu anne adaylarının pelvis kemikleri daha dardır ve bu durum normal doğum için risk taşır.

5)Baş – Pelvis Uyumsuzluğu

Anne karnındaki bebeğin kilosu normal doğum için uygun olsa bile baş kısmı anne adayının pelvis çapından büyükse, yine sezaryen doğum önerilir. Baş-pelvis uyumsuzluğu, halk arasında çatı darlığı olarak bilinir. 

6)Fetal Distress (Bebeğin Strese Girmesi)

Normal doğum esnasında anne adayları, NTS adı verilen ve bebeğin kalp atışlarını ölçen bir cihazla izlenir. Eğer bebeğin kalp atışlarında kayda değer bir düşüş gözleniyorsa anne adayı acilen sezaryene alınabilir.

7)Vajinal Operasyon Öyküsü Bulunanlar

Önceden rektum sarkması, rahim veya mesane için operasyon geçirildiyse, her ihtimale karşı sezaryen önerilebilir.

Normal Doğuma Engel Olan Durumlar

8)Aktif Genital Uçuk Enfeksiyonu

Anne adayının genital bölgesinde uçuk varsa şayet, kesinlikle normal doğum önerilmez. Çünkü doğum esnasında bebeğe bulaşma riski vardır ve bebek için hayati önem taşır.

9)Plasentanın Erkenden Ayrılması

Bebek anne karnındayken plasenta aracılığı ile beslenir. Eğer plasenta erken ayrılırsa, bebek beslenemez ve oksijensiz kalır. Bu durumda acilen anne adayı sezaryene alınır. Aksi halde anne ve bebek için hayati riski vardır. PLasentanın doğum yolunu kapatması da normal doğuma engel olacağından sezaryen doğum önerilir.

10)Bebekle İlgili Çeşitli Anomaliler

Anne karnındaki bebeğin doğum kanalından ilerlemesini engelleyecek yapısal anomalilikler söz konusuysa, sezaryen doğuma gerek duyulabilir. Bunun en önemli örneği; bebeğin organlarının dışarı olduğu, yani karın duvarının kapanmadığı gastroşizizdir.

11)Ikınması Riskli Olan Anne Adayları

Bazı rahatsızlıklar, anne adaylarının normal doğum sırasında ıkınmasına engel teşkil edebilir. Bunun en önemli örneklerinden biri anne adayının şiddetli kalp rahatsızlıklarının olmasıdır. Bu gibi durumlarda sezaryen doğum önerilebilir.

Normal Doğuma Engel Olan Durumlar

12)Kordon Sarkması

Su geldikten sonra bebek daha doğum kanalına girmeden, kordonu rahim ağzından geçerek vajinaya doğru kayabilir. Bazen vajinayı da geçerek vücudun dışına sarkabilir. Bu durumda bebek doğum kanalına girdiğinde kordonu sıkıştırabilir ve kan akımını durdurabilir. Dolayısıyla doktor acil sezaryen kararı verebilir.

13)Çoğul Gebelikler

Çoğul gebeliklerde doğum yöntemini belirleyen en önemli faktör, doğum kanalına ilk giren bebeğin pozisyonudur. Eğer bebeğin pozisyonu makat geliş ise normal doğum yapılması pek mümkün değildir. Bunun dışında bebeklerin haftası, kilosu vb. pek çok faktör çoğul gebeliklerde doğum şeklini belirler.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.