Makat Gelişlerde Normal Doğum Yapılabilir mi?

Makat Gelişlerde Normal Doğum Yapılabilir mi?
23 Eylül 2017

Bebeğin doğum kanalına ters girdiği makat gelişlerde, hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Gebeliğinizin erken dönemlerinde bebeğiniz ile içinde bulunduğu sıvı karşılaştırıldığında, sıvı bebeğinize oranla çok daha fazla yer tutar. Bu nedenle gebeliğinizin ilk dönemlerinde bebeğiniz sürekli hareket halindedir. Ancak gebeliğin sonuna doğru yeri daralır ve bebeğinizin olması gereken pozisyon baş aşağıdır. Yani kafası aşağıda, poposu ve bacakları yukarıda durmalıdır. Fakat bebeklerin yaklaşık %4'ü doğum sırasında makat geliş denilen ters bir şekilde doğum kanalına girer. Bu da normal doğum için kendisini motive eden kadınların planlarını bozabilir. Peki, makat gelişlerde normal doğum yapılabilir mi?

Makat Gelişlerde Normal Doğum Yapılabilir mi?  

Makat Geliş Nedir?

Makat geliş, bebeğin doğum kanalına ters girmesi şeklinde tanımlanabilir. Normal şartlarda doğum yaklaştığında bebeğin olması gereken pozisyon baş aşağıdır. Yani ayakları ve poposu yukarıda, başı aşağıda olmalıdır. Bunun tam tersi şekilde ayaklar ve popo aşağıda, baş yukarıda ise bu durum makat geliş olarak adlandırılır.

Makat Gelişin Nedenleri

Aşağıdaki durumlarda makat gelişe daha sık rastlanılmaktadır.

  • Amniyon sıvısı olması gerekenden az veya fazlaysa,
  • Erken doğum söz konusuysa,
  • Çoğul gebelikse,
  • İlk gebelik değilse,
  • Plasenta rahim ağzını kısmen veya tamamen kapattıysa,
  • Rahim şekli normal değilse,
  • Rahimde miyom varsa bebeğin ters gelme olasılığı artar.

Makat Gelişin Türleri

Makat Gelişlerde Normal Doğum Yapılabilir mi? 

Makat gelişler, bebeğin diz ve bacaklarının pozisyonuna göre 3 şekilde gerçekleşir.

Saf Makat Geliş

Makat gelişlerin %50-70'i saf makat geliştir. Saf makat gelişte bebeğin ayakları başına yakın durur. Bebek, uyluklarını yukarı çekmiştir ve diz tam açık pozisyondadır. Önde olan kısım sadece bebeğin poposudur.

Tam Makat Geliş

Makat gelişlerin %10'u tam makat geliştir. Bebeğin dizleri ve bacakları gövdesine doğru kıvrılmıştır ve bebek bağdaş kurma pozisyonundadır. Bebeğin doğum kanalına yakın olan kısmı poposudur.

Tam Olmayan Makat Geliş

Tam olmayan makat geliş ayak geliş olarak da adlandırılır. Bebeğin önde gelen kısmı poposu deği, ayaklarıdır. Görülme olasılığı %10 ile %30 arasındadır.  

Makat Geliş Manevraları

Doğumdan önce bebeğin pozisyonunu sizin anlamanız pek mümkün değildir. Doktorunuz, eli ile yapacağı muayene sayesinde bebeğin pozisyonunu anlayabilir veya ultrason görüntüleri ile bebeğin ters durup durmadığı saptayabilir. Bebeğin makat geliş pozisyonunda olduğu belirlenirse şayet, doktorunuz uygulayacağı manevra ile bebeğin pozisyonunu değiştirebilir. Ancak bu çok riskli bir uygulama olduğundan yalnızca hekim tarafından yapılmalıdır. Çünkü işlem sırasında bebeğin kemikleri zarar görebileceği gibi annenin de organlarında hasar oluşabilir. İşlemin %50 başarılı olduğu bilinmektedir. Ancak yukarıda da değindiğimiz gibi oldukça riskli olduğundan çoğu hekim uygulamaktan kaçınır ve sezaryen doğum yöntemine başvurulur.  

Makat Gelişlerde Normal Doğum Yapılabilir mi?  

Makat Gelişte Doğum Yöntemi Ne Olmalı?

Makat gelişlerde çoğunlukla sezaryen doğum yöntemine başvurulur. Çünkü makat gelişlerde bebeğin doğum kanalından geçmesi çok riskli bir durumdur ve bu vakalarda bebeğin kaybedilme oranı diğer doğumlara oranla 2-4 kat daha fazladır. Baş gelişlerde bebeğin kafatası, doğum kanalını esneterek çıkışını kolaylaştırır ancak makat gelişlerde bebeğin bacaklarının ve poposunun doğum kanalını yeteri kadar esnetememesi nedeniyle doğum zorlaşır. Tüm bunlarla birlikte, makat gelişlerde annede yırtık oluşma ihtimali ve annenin enfeksiyon kapma riski daha fazladır. Bu nedenle makat gelişlerin %90'ından fazlasında sezaryen doğum tercih edilir.  

Makat Gelişlerde Normal Doğum Yapma Şansı Yok mu?

Yukarıda da değindiğimiz gibi makat gelişlerin %90'ından fazlasında sezaryen doğum yöntemi tercih edilir. Fakat aşağıdaki şartlar sağlanıyorsa, hekim makat gelişlerde normal doğum denemek isteyebilir ancak riskli olduğu unutulmamalıdır.

  • Gebelik miadına ulaşmış olmalı,
  • Doğum kendiliğinden başlamalı,
  • Normal doğum yapmak için annede başka bir engel bulunmamalı,
  • Bebeğin yüzü öne eğilmiş, çenesi göğsüne değer pozisyonda bulunmalı,
  • Doğumu gerçekleştirecek doktor, makat gelişlerde deneyimli olmalı.

  Kordon dolanması hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Nabi 1. Haberci, haber veren. 2. Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan. 3. Yüksek, yüce.