Avantajları ve Dezavantajları ile Sezaryen Ameliyatı
Sezaryen Doğumun Avantajları ve Dezavantajları
Doğum zamanının yaklaşmasıyla birlikte, anne adaylarını en fazla kaygılandıran durumlardan biri de doğumun nasıl gerçekleşeceğidir. Vücudumuz, normal doğum yapabilmek için mükemmel bir şekilde dizayn edilmiştir. Bebeğinizin doğum için pozisyon alması, ritmik kasılmalar ve hatta vücudunuzun sırf doğumda kullanabilmek için ekstra enerji depolamasını düşünün… Tüm bunlar aslında olması gerekenin vajinal doğum olduğunu göstermektedir.
Ancak bazen tıbbi zorunluluklar bazen ise anne adayının kendi isteği ile sezaryen ameliyatına başvurulmaktadır. Özellikle çevreden duyulan olumsuz doğum hikâyeleri, anne adaylarının sezaryen doğum kararı almasına sebep olabiliyor. Ancak her doğumun kişiye özel olduğu ve ağrı eşiğinin farklı düzeylerde olabileceği unutulmamalıdır. Doğru olan, anne adayı ve bebek için hayati tehlike arz edecek bir durum olduğunda sezaryen ameliyatının tercih edilmesidir.
Bu yazımızda; sezaryen doğumun avantajları ve dezavantajları ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Sezaryen Doğum Nedir?
Sezaryen doğum; anne adayının karnının alt bölgesinden bir kesi açılarak, bebeğin dünyaya getirilmesini sağlayan cerrahi operasyonlardır. Planlı sezaryen doğumlarda gebeliğin 39. haftasında gerçekleştirilen operasyon, ortalama 30 – 45 dk. sürmektedir. Annenin hazırlanması ve anestezi işlemlerinin uzaması nedeniyle bu süre nadiren 1 saate kadar çıkabilmektedir.
Normal doğuma engel olan durumlar nelerdir? Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Sezaryen Doğumun Avantajları
- Sezaryen doğumun en önemli avantajı, normal doğum sırasında bebek için oluşabilecek risklerin önlenmesidir. Örneğin bebeğin omzunun sıkışması gibi bir durum söz konusu olmaz. Fakat bu olumsuzluklar, doğum öncesinde yapılan muayenelerle tahmin edilebilir olduğundan, zaten doktorunuz durumunuza göre sizin için en iyi olan doğum şeklini belirleyecektir.
- Sezaryen ameliyatının bir diğer avantajı ise operasyon sırasında ağrı hissedilmemesidir. Genel anestezi yapılabildiği gibi spinal veya epidural anestezi yapılarak annenin doğumda uyanık olması sağlanabilir.
- Anne adayları için sezaryen doğumu cazip kılan nedenlerden biri de doğumu programlayabilmektir. Böylece gebelik takibi yapan hekimin doğumu gerçekleştirmesi daha olasıdır.
- Doğumdan sonra idrar kaçırma problemiyle karşılaşma riski normal doğuma göre daha azdır. Fakat normal doğumdan sonra doktorunuzun direktiflerine uyarak ve basit egzersizler uygulayıp, pelvik kaslarınızı güçlendirerek idrar kaçırma probleminin üstesinden gelebilirsiniz.
Sezaryen doğumdan sonra normal doğum yapılabilir mi? Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Sezaryen Doğumun Dezavantajları
- Sezaryen doğumun en önemli dezavantajı, annenin iyileşme süresinin uzun olmasıdır. Normal doğumdan birkaç saat sonra ayağa kalkılabilirken, sezaryen doğumda iyileşme süresi ortalama 1 hafta – 10 gündür.
- Doğum sırasında narkozun etkisiyle hiçbir şey hissedilmezken, doğumdan sonraki 1 hafta ile 1 ay arasında ameliyat bölgesinde ağrı hissedebilir.
- Çok nadir de olsa enfeksiyon, kanama ve rahime yakın bazı organlarda yaralanmalar söz konusu olabilir.
- Normal doğum esnasında bebek doğum kanalında ilerlerken, uğradığı basınç nedeniyle akciğerlerindeki su dışarı atılır. Fakat sezaryen doğumlarda böyle bir imkân olmadığından, bebekte solunum problemi görülme olasılığı daha yüksektir.
- Yapılan bazı araştırmalar, sezaryen ile doğan bebeklerde astım görülme ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.
- Nadiren genel anesteziye, epidural veya spinal anesteziye bağlı komplikasyonlar oluşabilir.
Sezaryen doğum kaç kere yapılabilir? Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.