Amniyon Sıvısının Fazla / Az Olmasının Riskleri
Bu yazımızda; amniyoinfüzyon işlemi, amniyon sıvısının fazla veya az olmasının riskleri ve tedavi şekilleri hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Amniyon Sıvısının Fazla & Az Olması
Anne karnındaki bebek, hamilelik süresi boyunca dışı zar ile kaplı olan bir kesenin içinde gelişmektedir. Bu keseye amniyon kesesi, içindeki sıvıya da amniyon sıvısı denilmektedir. Amniyon sıvısı, gebelik boyunca bebeği dış etkenlere karşı korumakla kalmayıp, özellikle kas ve sinir sistemi başta olmak üzere pek çok organının gelişmesine yardımcı olur. Hamilelerin yaklaşık %7’sinde ise amniyon sıvısında sapmalar görülür. Amniyon sıvısının normalden az ya da çok olması, bazı problemlerin belirtisi olabileceği gibi bazı sağlık sorunlarının sonucu da olabilir. Amniyon sıvısının az olması tıpta oligohidroamniyoz, fazla olması ise polihidramniyos olarak adlandırılır. Aşağıda, her iki durum hakkında da ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Amniyon Sıvısının Az Olması (Oligohidroamniyos)
Amniyon sıvısının olması gerekenden az olması oligohidroamniyos olarak adlandırılır. Hamilelerin yaklaşık %4’ünde görülen amniyon sıvısında azalmanın pek çok nedeni olabilir. Örneğin; Miad aşımı, rahim içi gelişme geriliği, ikiz bebeklerde transfüzyon sendromu veya böbrek ve idrar yolu anomalileri amniyon sıvısında azalmaya neden olabilir. Ancak çoğu vakada, altta yatan herhangi bir neden bulunmaz.
Amniyon sıvısı, bebeğin pek çok organında olduğu gibi akciğer gelişiminde de büyük öneme sahiptir. Eğer amniyon sıvısı yeteri kadar yoksa, bebeğin akciğer gelişimi yetersiz kalabilir. Aynı zamanda suyun azalmasıyla birlikte, bebeğin hareket alanı da daralır ve kordon sıkışması gibi bazı riskler oluşabilir.
Amniyon Sıvısının Az Olduğunu Anne Adayı Anlayamaz
Amniyon sıvısının azlığını anne adayı kendi kendine anlayamaz. Rutin muayenelerde ultrasonografi ile belli olur. Eğer amniyotik indeks oranı 5’ten az ise veya en geniş amniyon sıvı cebinin 1 santimetreden kısa ise amniyon sıvısının az olduğu tanısı koyulabilir. Oligohidroamniyos teşhisi koyulan anne adayları yakından takip edilmelidir. Eğer amniyon sıvısı endişelendirecek kadar az ise ve bebeğin haftası yeterli ise doktorunuz doğumu önerebilir. Çok nadir durumlarda amniyoinfüzyon işlemi uygulanabilir.
Amniyoinfüzyon Nedir?
Amniyoinfüzyon, bebeğin suyunun azaldığı durumlarda, anne karnına özel bir sıvı eklenmesidir. Vajinal yolla yapılabileceği gibi ince bir kateter yardımıyla da anne karnına sıvı verilebilir. Amniyoinfüzyon rutin bir işlem değildir, çok nadir uygulanır.
Amniyon Sıvısının Fazla Olması (Polihidramniyos)
Amniyon sıvısının olması gerekenden fazla olması, tıp literatüründe polihidramniyos olarak adlandırılır. Tüm gebelerin yaklaşık %2’sinde görülür. Amniyon sıvısının fazlalığı, hem bebek hem de anneye bağlı etkenlerden kaynaklanabilir. Anneden bağlı amniyon sıvı fazlalığının en büyük nedeni ise şeker hastalığıdır. Bebekten kaynaklanan sebepler arasında ise kalp yetmezliği, yutma bozukluğuna neden olabilen kromozom anomalileri, sıvı geçişini engelleyen sindirim sistemi tıkanıkları, ikizden ikize transfüzyon sendromu gibi durumlar vardır.
Amniyon sıvısının fazla olması, rahmin daha çok gerilmesine ve zarların erkenden açılması ile erken doğuma sebebiyet verebilir. Aynı zamanda bebekte çeşitli anomalilere sebep olabileceğinden, önemsenmesi gereken bir durumdur. Anne adayında amniyon sıvısı fazla ise zarlar açıldığında ani boşalma görülebilir ve bu durum plasentanın erkenden ayrılması sonucunu doğurabilir ya da kordon sarkması riski gündeme gelir. Bebeğin kordonunun vajinaya sarkması ise bebek açısından son derece tehlikelidir.
Amniyon Sıvısının Fazla Olmasının Belirtileri
Polihidramniyos olarak adlandırılan sıvı fazlalığı bazen hiçbir belirti vermez. Rahimde kasılma, karın bölgesinde rahatsızlık ve gerginlik, rahmin hızlı bir şekilde büyümesi gibi belirtiler akla sıvı fazlalığını getirmelidir. Tanı yine ultrason ile konur. Tedavi ise sizin ve bebeğinizin sağlık durumu ile olayın şiddetine göre belirlenir. Örneğin doktorunuz yalnızca sıkı bir şekilde sizi takip etmek isteyebilir ya da sıvıyı azaltmaya yönelik ilaç tedavisini uygun görebilir. Bazı durumlarda amniyon sıvısını azaltmak için amniyosentez yapılabilir. Tedavilerin temel amacı, anneyi rahatlatmak ve gebeliğin devamını sağlamaktır.
Amniyotik Sıvı Kaç Litredir?
Anne adaylarının gebelikleri boyunca merak ettiği konulardan biri de amniyotik sıvının kaç litre olduğudur. Sürekli kendini yenileyen amniyotik sıvı, gebelik ilerledikçe artar ancak 33. haftadan sonra neredeyse sabitlenir, miktarında çok az değişimler gözlemlenir. Aşağıdaki tabloda, amniyon sıvı miktarını, haftalara göre inceleyebilirsiniz.
Amniyotik Sıvı Volümünün Gebelik Haftalarına Göre Değişimi
Hafta |
ml |
12 |
50 |
16 |
200 |
28 |
1000 |
36 |
900 |
40 |
800 |
Amniyosentez hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var