Amniyon Sıvısı ile İlgili Yaşanabilen 6 Sorun
Amniyon Sıvısının Az Olması - Fazla Olması - İltihaplanması
Anne karnındaki bebek, gebelik boyunca dışı zar ile kaplı olan bir kesenin içinde korunmaktadır. Bu keseye amniyon kesesi, içindeki sıvıya da amniyon sıvısı adı verilmektedir. %99’u su, geri kalan %1’i ise inorganik tuzlardan, proteinlerden veya bebekten dökülen dokulardan oluşan amniyotik sıvının rengi genellikle berraktır. Amniyon sıvısının bebeğin gelişimi için birçok faydası bulunur. Sadece bebeği dış etkenlere karşı korumakla kalmaz, beyin ve iskelet sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Ancak zaman zaman amniyon sıvısı ile ilgili bazı problemlerle karşılaşılabiliyor. İçeriğimizde, amniyotik sıvı ile ilgili karşılaşılabilen 6 problemi sıraladık.
1)Oligohidramnios (Amniyon Sıvısının Azalması)
Oligohidramnios, amniyon sıvısının azalmasıdır. Genellikle gebeliğin son 3 ayında görülür. Eğer su fazla azalmadıysa, hamileliğiniz sağlıklı bir şekilde devam eder. Ancak ciddi boyutlarda bir azalma söz konusuyla bazı problemlerle karşılaşılabilir. Bebeğin böbreğinde sorun olması, plasentanın yırtık olması, annede hipertansiyon bulunması, vücuttaki sıvının az olması, plasentadaki kan miktarının yetersiz olması veya yüksek şeker, amniyon sıvısının azalmasına neden olabilir. Bu da bebekte böbrek rahatsızlıkları, gelişim geriliği veya göbek bağı sıkışmasına neden olabilir. Oligahidramniosun gözle görülür bir belirtisi yoktur. Genellikle ultrason ölçümlerinde tespit edilir. Eğer tanı konursa, doktor bol bol istirahat edilmesini ve sıvı tüketilmesini tavsiye eder. Yüksek tansiyon veya şeker rahatsızlıkları sonucu amniyon sıvısında azalma olduğu tespit edilirse, bu rahatsızlıklar kontrol altına alınmaya çalışılır. Sıvı bebeğin sağlığını tehdit edecek kadar azaldıysa, amniyoinfüzyon adı verilen tedaviye başlanır.
Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
2)Polihidramnios (Amniyon Sıvısının Artması)
Amniyon sıvısının 1000 ml’den fazla olması, polihidramnios olarak adlandırılır. Her 100 gebeden 3’ünde görülebilir. Bebeğin yutma sorununun olması, mide problemlerinin olması ya da merkezi sinir sisteminde sorun olması, amniyon sıvısının artmasına neden olabilir. Genellikle ultrason ölçümlerinde fark edilir. Ancak amniyon sıvısının fazla olması durumunda anne adayı bebeğin hareketlerini hissetmede güçlük yaşayabilir, karnında rahatsızlık hissedebilir ya da hazımsızlık sorunu ile karşılaşabilir. Sıvı artışı endişelenecek düzeyde değilse, düzenli kontrollerle sağlıklı bir gebelik yaşanabilir. Ancak sıvı miktarı olması gerekenin çok üzerindeyse, doktorunuz amniyosentezönerebilir veya bebeğinizin idrar miktarını azaltmaya yönelik ilaç tedavisine başlayabilir.
3)Anhidramnios (Amniyon Sıvısının Bitmesi)
Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının hiç kalmaması/30mm’nin altına düşmesidir. Nedenleri oligohidramnios (suyun azalması) ile aynıdır. Bu durum eğer gebeliğin ilk haftalarında meydana geldiyse genellikle pek olumlu sonuçlarla karşılaşılmaz. Bu durumda ‘anne karnındaki bebek susuz ne kadar yaşar?’ sorusu akıllara gelebilir. Buna net bir cevap vermek mümkün değildir ve ölü doğum ile karşılaşılabileceği bilinmelidir. Ya da doğumdan sonra bebekte solunum problemleri görülebilir.
4)Koryoamniyonit (Amniyon Sıvısında İltihap Olması)
Amniyon sıvısını örten zarın, bakteriyel nedenlerle enfeksiyon kapmasıdır. Amniyon kesesinin erken açılması ve buradan bakteri girişinin olması, steril yapılmayan amniyosentez işlemi, kötü yaşam tarzı, çok sayıda vajinal muayene, amniyon sıvısına mekonyum karışması veya erken yaşta hamilelik, amniyon sıvısında iltihaba neden olabilir. Ateş, kalp atımında hızlanma, rahimde ağrı, vajinadan kötü kokulu sıvı sızıntısı (su kesesi açıldıysa) gibi belirtiler görülebilir. Bebek amniyon sıvısını yuttuğu için bebeğin enfeksiyon kapması, menenjit, serebral palsi, rahmin enfeksiyon kapması gibi riskleri bulunur. Koryoamniyonit tespit edilirse, bakterileri yok edecek antibyotik tedavisine başlanır.
5)Amniyotik Bant Sendromu
Amniyotik bant sendromu, amniyon sıvısını çevreleyen zarın katlanarak ip benzeri bir şekil alması ve bebeğin bazı uzuvlarına dolanmasıdır. Çok nadir görülür. Sebebi tam olarak bilinmese de uzmanlar, annenin gebeliğinde ateşli hastalıklar geçirmesinin veya bebek anne karnındayken ameliyat edilmesinin neden olabileceğini düşünüyor. Eğer anne ve bebeğin sağlığı yerindeyse, hekim cerrahi müdahale ile bebeğin sorunsuz doğmasını sağlayabilir.
6)Amniyon Sıvısının Bulanık Olması
Bebeğin gebelik boyunca içinde durduğu amniyon sıvısı genellikle berraktır. Fakat bulanıklaşması veya rengin yeşile dönmesi, bebeğin kakasını yaptığını düşündürebilir. Bu durum çoğu zaman gebeliğin son haftalarında yaşanır. Anne ve bebek için riskli olduğundan, doğum başlatılır.