Doğurganlığın En Yüksek Olduğu Günler: Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?
Yumurtlama Dönemi (Günü) Nasıl Hesaplanır?
Gebelik planlaması yapan neredeyse her çift yumurtlama dönemi hesaplama yönteminden faydalanır. Zira yumurtlama dönemi, eğer ki üremeyle ilgili herhangi bir problem yoksa kadınların hamile kalma şansının en yüksek olduğu dönemdir. Bu dönemde olgunlaşan yumurta folikül ismi verilen kesecikten follop tüplerine bırakılır. Ovülasyon olarak da bilinen bu süreçte yumurta sperm hücresi ile buluşursa gebelik oluşur. Sizler için hazırladığımız bu yazıda; yumurtlama dönemi nedir, yumurtlama günü nasıl hesaplanır gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik.
Yumurtlama Dönemi Nedir?
Ovülasyon dönemi olarak da bilinen yumurtlama döneminde, olgunlaşan yumurta folikül ismi verilen keseden follop tüplerine bırakılır. İlk adetin görülmesinden itibaren menopoz sürecine kadar devam eden bu durum, üreme çağındaki sağlıklı kadınlarda her ay gerçekleşir. Follop tüplerine bırakılan yumurtanın sperm ile buluşması ise gebeliğin ilk adımıdır. Dolayısıyla hamilelik planlaması yapan kadınların yumurtlama dönemini hesaplaması ve bu dönem içinde cinsel ilişki sıklığını arttırması gebelik şansını oldukça yükseltir. Fakat, gebelik planlamayan çiftlerin yumurtlama dönemi dışında korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmesi, gebeliğin oluşmayacağı anlamına gelmez. Yumurtlama döneminin hesaplanması ve o tarihler dışında cinsel ilişkiye girilmesi, gebelikten korunmak için güvenilir bir yöntem değildir, mutlaka ek korunma yöntemleri tercih edilmelidir.
Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Yumurtlama dönemi, kendisini bariz belirtilerle hissettiren bir süreç değildir. Bazı kadınlar yumurtlama döneminde çeşitli fiziksel değişimler yaşarken kimi kadınlarda hiçbir belirti görülmeyebilir ve bu durum gayet normaldir. Belirtileri hisseden kadınlarda en sık karşılaşılan yakınma ise alt karın bölgesinde hissedilen ağrıdır. Yumurtanın olgunlaşması ve içinde bulunduğu folikül adlı keseciğin gerilmesine bağlı olarak hissedilen bu ağrıya yer yer yanma hissi de eklenebilir. Yumurtlama dönemi belirtileri arasında yer alan bir diğer detay da bazal vücut ısısındaki artıştır. Bu dönemde progesteron hormonuna bağlı olarak bazal vücut ısısında 0,5 derece civarı bir artış görülebilir. Sabah kalkar kalkmaz hiç hareket etmeden ölçülen vücut ısısı, yumurtlamayı takip eden 24 saat boyunca normalden yarım derece yüksek olabilir.
Yumurtlama günü belirtileri arasında yer alan bir diğer değişim de vajinal akıntıda yaşanır. Servikal mukus olarak da bilinen vajinal akıntı bu dönemde biraz artabilir. Görünümü ise şeffaftır ve kaygandır. Tüm bunlara ek olarak yumurtlama döneminde göğüslerde hassasiyet, karın bölgesinde şişlik, cinsel istekte artış ve tat / koku duyularında farklılık hissedilebilir.
Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?
Yumurtanın olgunlaşması ve kesecikten atılması ortalama 5 – 6 gün sürse de yumurtlamanın gerçekleşmesi genellikle 24 saat sürer. Haliyle, yumurtlama dönemi kaç gün sürer sorusuna cevap olarak 1 gün şeklinde yanıt verilebilir. Yumurtanın folikülden atılması ve follop tüplerine ilerlemesinin ardından canlı kalma süresi yaklaşık 24 saattir. Sperm ise 4 – 5 gün kadın vücudunda canlı kalabilir. Gebelik şansını yükseltmek için yumurtlama döneminin 4 – 5 gün öncesi ve hesaplanan yumurtlama günü cinsel ilişki sıklığı artırılabilir.
Ertesi gün hapı nedir, hangi durumlarda kullanılır?
Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?
Düzenli olarak 28 günde bir adet gören kadınlar için yumurtlama dönemi hesaplamak oldukça kolaydır. Bu kişilerde yumurtlama, adet kanamasının başlangıcının ardından 14. günde gerçekleşir. Eğer hamilelik planı yapılıyorsa, adet kanamasını takip eden 9. – 10. günden itibaren ilişkiye girilebilir. Böylece yumurta ve spermin karşılaşma ihtimali artırılmış olur. Çünkü sperm hücresi kadın vücudunda 4 – 5 gün canlı kalabilmektedir.
21 – 35 gün arasında görülen adet kanamaları normal değerlendirilir ve bu kişiler de bir sonraki adet günlerinden 14 gün geriye giderek yumurtlama dönemlerini kolayca hesaplayabilirler. Ancak adet kanaması çok düzensiz olan kişilerde takvim yöntemiyle yumurtlama dönemi hesaplamak doğru sonuçlar vermeyebilir.
Yumurtlama döneminde yaşanan belirtiler ise her kadında düzenli bir şekilde görülmediği için yanıltıcı olabilmektedir. Ancak servikal mukusu gözlemlemek ve bazal vücut ısısını takip etmek, yumurtlama gününü saptayabilmek açısından yine de faydalı olabilir. Bunun dışında yumurtlama dönemini hesaplamak için başvurulan yöntemlerden biri de yumurtlama testidir. Bu testler, ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 – 36 saat içinde idrarda artmaya başlayan luteinizan hormon (LH) düzeyini ölçerek yumurtlama dönemini saptamaya yardımcı olurlar.
Bu yöntemler dışında kadın doğum uzmanına başvurarak da yumurtlama döneminiz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ultrasonografi ile folikülün gelişimi, laboratuvar testleri ile LH hormon düzeyi ölçümlenerek yumurtlama dönemi hakkında fikir sahibi olunabilir.
Adet Düzensizliği Olanlarda Yumurtlama Günü Nasıl Hesaplanır?
Üreme çağındaki sağlıklı her kadında 28 günde bir adet görülmesi beklenir. 35 günden fazla veya 21 günden az aralıklarla gerçekleşen kanamalar ise adet düzensizliği olarak değerlendirilir. Adet kanamasının olması gerekenden az veya fazla sürmesi, 3 ay ya da daha uzun süre adet görmemek de adet düzensizliği kapsamında değerlendirilir. Bu durum çoğunlukla hormonal sebepler, yumurtalık kisti, polip veya miyomlardan kaynaklansa da altında depresyon veya diyabet gibi rahatsızlıklar da bulunabilir. Adet düzensizliği olan kişilerin yumurtlama dönemini adet takvimi ile belirlemesi mümkün değildir. Eczanelerde satılan yumurtalık testlerini kullanmak daha faydalı olur.
Adet Döngüsü ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Ortalama 28 günde bir gerçekleşen mensturasyon döneminde kadın vücudu, yeni bir hamilelik oluşması ihtimaline karşı her ay kendini hazırlar. Adet siklusu yumurtalıklar, rahim ve beyin tarafından kontrol edilen karmaşık bir süreçtir. Bu dönemde beyinde bulunan hipotalamus, LH ve FSH hormonlarının salgılanması için hipofiz bezini uyarır. Salgılanan hormonların kana karışması ile beraber bu kez yumurtalık rezervlerinde bulunan foliküller uyarılır ve bu sayede yumurtlama dönemi başlar. Olgunlaşan yumurta, içinde bulunduğu kesecikten rahme bırakılır. Yumurtanın içinden çıktığı folikül ise östrojen salınımı görevini üstlenir. Yumurta follop tüpleri içinde ilerlerken, salınan östrojen hormonu sayesinde rahim duvarı kalınlaşır. Yumurta follop tüplerinde sperm hücresi ile karşılaşırsa döllenme gerçekleşir. Oluşan embriyo rahme ulaşır ve oraya tutunur. Fakat yumurta sperm hücresi ile karşılaşmazsa östrojen salınımı azalır ve progesteron hormonunun seviyesi artar. Böylece kalınlaşan rahim iç zarı eski haline dönmek için dökülmeye başlar. Bu da adet kanaması olarak yansır. Üreme çağındaki her sağlıklı kadın, ortama 28 günde bir bu döngüyü yaşar.
Yumurtlama dönemi hesaplama aracımızdan faydalanmak için linke tıklayabilirsiniz.